EURO 2016 na skeneru Mirka Bašića: Volf i Stevanović otkrovenja u Poljskoj - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje EURO 2016 na skeneru Mirka Bašića: Volf i Stevanović otkrovenja u Poljskoj

EURO 2016 na skeneru Mirka Bašića: Volf i Stevanović otkrovenja u Poljskoj

zika.bogdanovic
0 komentar

Evropsko prvenstvo 2016 je iza nas. Obeležila ga je reprezentacija Nemačke koja je heroja dobila u Andreasu Volfu, momku koji je na svom debitantskom takmičenju izašao iz senke i postao junak finala protiv Španije. O golmanskim predstavama, ali i o učinku reprezentacije Hrvatske, razgovarali smo sa legendarnim jugoslovenskim i hrvatskim čuvarom mreže – osvajačem olimpijskih i svetskih zlata, Mirko Bašićem:

– Finale je odlučila pamet Dagura Sigurdsona, koji je vrlo dobro snimio igru Španije i znao mogućnosti svojih igrača. Odigrali su Nemci plitku odbranu, udvajali Aginagaldea, koji nije mogao ništa. Španija bazira igru na pivotmenu, bez šuta sa bekova. I kada su krenuli da pucaju, nemačka odbrana je bila visoka,a  golman odličan. Zna se da Španci guraju na pivotmena kada je gusto – kaže popularni Baško, koji smatra da je upravo „to“ Hrvatskoj falilo protiv Španaca u polufinalu.

– Jedna zatvorenija odbrana. Igrali smo 5-1 i dali im puno prostora za Aginagaldea. Utrčavala su krila na drugog pivotmena, stvarala nam dosta problema. Bili smo dosta otvoren, Aginagalde je ostajao 1 na 1, što je gotovo nemoguće braniti. Nismo imali ni adekvatnu pomoć golmana, iako su bili na nivou španskih, što je dosta retko, jer po mom mišljenju, Španija ima najbolji golmanski par na svetu. U polufinalu nisu golmani bili problem, već odabir taktike. Trebalo je igrati zatvorenije, riskirati malo sa šutem iz daleka. Pustiti ih da šutiraju, a probati sa višom odbranom u sredini i blokom.

NAJBOLJI KADA JE NAJPOTREBNIJE

Hrvatska nije na EURO 2016 ispraćena kao selekcija – favorit za jednu od medalja…

– Rezultat je odličan, s obzirom da smo izgubili od Norveške, Francuske i Španije. Nama se dešavalo da izgubimo samo jednu pa osvojimo bronzu ili izgubimo dve, a ostanemo bez medalje. Imali smo malo i sreće. Došli smo do bronze uz tri poraza. Kada je trebalo, odigrali smo najbolje. Najveća dobit od ovog prvenstva su mladi igrači koji su igrali. Iako se u medijima pojavljuje priča o mladim igračima, moje mišljenje je sasvim obratno. Svojim ulaskom, svaki mladi igrač je pružio nešto dodatno, dao novi impuls, a u načelu, najiskusniji su bili ispod svog uobičajenog nivoa ili onog na kome bi trebali biti. Tu mislim na Alilovića, Čupića, Kopljara, koji je bio povređen i imao objektivnih problema. Tu mislim i na Duvnjaka. Siguran sam da može igrati puno bolje od onoga što smo videli u Poljskoj.

DUVNJAK POTREBNIJI U NAPADU

Jedna od kritika upućena stručnom štabu je da se Duvnjak mnogo troši u fazi odbrane, i da je postao glavni igrač odbrane, a ne napada…

– To je loša odluka selektora. Duvnjak je jedinstven napadač i vođa tima. Ne treba ga trošiti na odbrambene zadatke, koje on radi dobro, ali taj približan kvalitet u 5-1 odbrani možemo naći kroz nekog drugog igrača. Duletove napadačke kvalitete nema ko da zameni. Pre svega mislim na organizaciju igre i ulogu asistenta.

stevanovic_ivan STEVANOVIĆ DRŽI NIVO

Ivan Stevanović je postao otkrovenje šampionata u dresu Hrvatske. Da li ste iznenađeni?

– Iznenađen sam na neki način. On je bio nominalno drugi golman u Zagrebu,iako je dosta branio. Delio je ove sezone minutažu sa Ivićem u klubu, ali pri pozivanju u reprezentaciju, on je bio četvrta opcija. Nakon otkaza Šunjića, postao je treći, pa drugi, a tokom prvenstva prvi. Pokazao je da je golman koji drži svoj nivo bez obzira na protivnika. On će odbraniti svojih 10 lopti bez obzira protiv koga se igra. Takav mu je stil, tako brani. Kada mu ide, odbraniće 15,20, kada ne ide, biće 8,9, ali nikada tri ili pet.

Jedan od spornih momenata jeste i odluka da Mirko Alilović započne polufinale sa Špancima, i pored toga što je upravo Ivan Stevanović bio junak čuda protiv Poljaka dva dana ranije. Da li je to bio ispravan rezon stručnog štaba?

– Sa strane gledajući, kada nisam u timu, uradio bih isto ono što i Babić. Isto bih dao priliku Aliloviću, koji je prvi golman sa dobrom polusezonom u Vespremu. Trener je sa njima svaki dan i to je nešto drugo. Tada osetite da li je u igri, da li je razočaran lošim nastupom, da li ima snage da se vrati. Sa strane gledajući, složio bih se sa Babićem.

„MIRKO, NEMA PREDAJE“

Mirko je dugo na meti kritika, ali se čini da ga je po prvi put to baš slomilo. Završio je EURO 2016 skrhan u psihološkom smislu najavljujući i povlačenje iz nacionalnog tima. Šta biste mu vi poručili, poznajući ga, kao i sve ono kroz šta reprezentativac prolazi igrajući za svoju zemlju?

– On mora biti jak. Svako od nas golmana je imao i dobre, i loše trenutke.  Mirko igra u klubu koji igra najbolju odbranu u Evropi, pa se može reći da ima malo i sreće, jer mu je pod navodnicima, malo lakše braniti. Normalno je da mu je u reprezentaciji malo teže, ali u svakom slučaju, ne sme se predati. Predaja nije odlika velikih sportista, a on po svemu što je osvojio u karijeri jeste veliki sportista. Poručujem mu da nastavi i pojača rad, da ova negativna epizoda dobije na kraju pozitivan kraj. Verujem da u Vespremu radi dobro poznavajući trenera golmana sa kojim sarađuje. Ima nekih sitnih grešaka, za koje nije kasno da ih ispravi. Ako uspe, može se vratiti u one dane kada je bio najbolji.

LANDIN JE NAJBOLJI NA SVETU

Junak EURO 2016 je golman Andreas Volf. Ima li još nešto novo u svetu golmana?

– Ništa novo nije viđeno. Pokazalo se da je najbolji golman sveta Niklas Landin, koji ima konstantu, dovoljno  je iskusan, brani odlično. Tu je i Šterbik. Bez obzira na sve povrede koje je imao, poznaje psihu igrača, vrlo dobro čita igru, sarađuje sa odbranom, zna gde ko šutira. Volf i Stevanović su dva otkrovenja prvenstva. Nije leteo po golu, dobro je procenjivao, odlično je branio sa krila, što nije bila odlika nemačkih golmana u prošlosti. Kada je Tomasu skinuo tri od prva četiri šuta s krila, to je jedan znak da je golman stvarno odličan. Ne znam da li tako brani u Bundesligi, nisam ga gledao, ali će biti veliko pojačanje za Kil, koji će imati najbolji golmanski par na svetu.

Ko će biti glavni u Kilu – Landin ili Volf.  Sigurno je da Zebre nisu imale percepciju Volfa kao junaka nemačkog zlata. Sada će Gislason biti na mukama, kako podeliti minutažu između dva mlada golmana, željna minuta i daljeg dokazivanja…

– Bez obzira na sve očekujem da Landin bude prva opcija. Ako Gislason bude pametan moraće dobro da odigra da im pokaže da su obojica neophodna timu. Gledao sam dosta Kil ove sezone, gde Landin nije bio na najvišem nivou, pa ga je Kacianigis menjao. S obzirom na broj utakmica, Kil sigurno neće izgubiti sa dva dobra golmana – zaključuje Mirko Bašić priču za Balkan-Handball.com.

FOTO: gol.mk, Filip Viranovski

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball