Balkan-Handball.com

Dragana Cvijić: "Tajna uspeha je u Nikolinoj znojnici i Andreinoj majici"!

 Hit dosadašnjeg toka Lige šampiona je bez dileme slovenački Krim. Sa ubojitim napadom i ne tako blistavom igrom u odbrani slovenačke šampionke dočekuju početak borbi za polufinalom. Mlađa od dve reprezentativke Srbije u Ljubljani, debitant u najelitnijem takmičenju, živi svoje snove i uživa svemu što joj se dešava. U razgovoru sa odlično raspoloženom Draganom Cvijić(19) nije nedostajalo osmeha, mada je na trenutke bilo i primesa ozbiljnog razgovora. Suštinu ćete svakako lako pronaći.

“U Beogradu je ovih dana minus ispod svake nule”, što bi rekao Duško Radović, kako je u slovenačkoj prestonici?

– Lepo je u Ljubljani, fino, mirno. I ovde je hladno, pingvini padaju u nesvest(smeh).

Ne tako davno zamenila si Srbiju za Sloveniju, promenila način života, treniranja, okruženje…kako predhodnih pet meseci izgleda u tvojoj retrospektivi?

-Dosta je drugačije nego kod nas, tek sada posle pet meseci sam počela da se uklapam u “sav taj profesionalizam”. Nije mi svaki dan isti, uvek bude nešto drugačije. Na početku je bilo katastrofa, nisam se odmah snašla jer nisam navikla da recimo nekad nemam sa kim da pričam. Jeste Andrea(Lekić) uvek bila tu, ali kod nas smo se svi družili, i pre, i posle treninga. Ovde je drugačije, odradi se trening i svako na svoju stranu, mada sam se sada već navikla.

Kako ide slovenački, koju reč si prvo naučila?

-Učim, ali još uvek ne pričam toliko. Prva reč je bila naravno “žoga”(lopta)!

 Pratiš sigurno Evropsko prvenstvo u Austriji, kakvi su utisci? Slovenija nije razočarala kao Srbija…

-Gledam svaku utakmicu i moj favorit je Francuska zato što igra najbolju odbranu. Sviđa mi se kako igra Hrvatska, jer se bore maksimalno, a Baliću svaka čast. Mislim da je Poljska u najboljoj formi jer imaju najmanje oscilacija. Island je isto hit, imaju fantastičnog pivotmena koji je po meni najbolji na prvenstvu. Slovenci su pokazali dosta na početku i oduševili su me. Naši su razočarali… mnogo sam bila razočarana. Mogu da razumem sve, da su dobili novog selektora, da se nisu još uklopili, ali da se ne bore, to ne razumem. Da na terenu stoje onako, bez želje i volje…može napad da ne ide, ali bar u odbrani možeš i moraš da se boriš. Uopšte mi nije bilo jasno šta se dešava.

Imate ovih dana dosta utakmica, putujete, trenirate, ima li vremena za odmor?

– Imali smo slobodno za Novu godinu, posle toga smo otišli u Podgoricu i krenule su utakmice. Prolaze brzo dani, završi se trening, odemo na ručak, imamo možda 2-3 pauze sata do drugog treninga, ni patike ne stignu da se izluftiraju. Malo se odmoriš i opet na trening. Narednih mesec dana će biti pakleno. Mada, opet kažem, brzo prolazi vreme, meni je januar proleteo, kao da sam juče bila kući, tako se osećam. Kada počne Liga šampiona, vreme će još brže leteti.   

Za nedelju dana počinje TOP 8 “ludilo”. Kako teku pripreme?

– Lepo idu pripreme, za sada je sve u redu. Danas imamo sastanak, verovatno povodom utakmice sa Đerom. Pričamo mi odavno o tome, ali tek sada se možda oseća tako neka tenzija. Dve nedelje smo imali baš jake treninge, više taj bazični deo i nismo mnogo radili sa loptom. Više smo forsirali teretanu, baš danas smo odradili poslednji trening u teretani. Nismo toliko radili na uigravanju, ali krećemo sada. Biće teško što igramo prvu utakmicu u Đeru, čula sam da imaju fantastične navijače, a i Gerbic ponovo igra kao da nema operaciju iza sebe.

Bez većih problema ste prošli grupu, padali su redom Mec, Alborg i Hipo, a ti si se na svakoj utakmici upisala u strelce i odlično se snašla u moru znatno iskusnijih igračica.

– Nisam obratila pažnju na taj podatak, ali to je svakako dobro. Sad ću morati da dajem više golova(smeh). Imala sam tremu pred prvu utakmicu, kada smo igrali u Mecu, ali to je bila neka pozitivna trema jer kada stanem na teren sve prolazi, ostaje samo želja da se pobedi.

 Pe
riod prilagođavanja gotovo da nisi imala, u čemu je tajna?

-Kada sam došla, osetila sam slobodu u svemu. Nisam bila stegnuta, ni pod pritiskom da moram nešto da uradim. Bilo mi je lakše što je Bodnjeva bila tu pa sam imala od koga da vidim, da mi kaže, da me posavetuje. Dosta sam naučila od nje. Mnogo zna i hoće da radi sa mnom. Bukvalno svaki trening radimo zajedno i rekla mi je baš skoro da sam jedini pivotmen sa kojim je radila u Krimu koji uspeva da je isprati u onome što ona radi. I Andrea… koliko je vremena provela pričajući sa mnom, ne znam kako da joj se zahvalim na svemu. Inače verujem da se sav rad i trud uvek isplate, baš jako verujem u to. Sumnjiva sam prema izjavama tipa “ja sam trenirao, ali trener me nije voleo”. Inače, dobila sam znojnicu od Nikole Karabatića i majicu od Andree i ih sada nosim na svakoj utakmici. Kada razmislim, to je u stvari tajna mog uspeha(smeh).

U vreme dok je neizvesnost lomila Krim, imala si nekoliko dobrih ponuda da odeš, među njima je bila i ponuda Hipa, sa mnogo boljim uslovima?

-Situacija je bila teška, rekla sam da ću ostati da igram i bez para samo ako Andrea ostane. Bez nje nisam klub videla isto, nisam videla kako bi igrali i kako bi to izgledalo… Zamenu za nju neće naći, ako bi otišla, koga god da dovedu, i mislim da bi izgubili mnogo ako bi dozvolili da ode. To je bio moj jedini uslov i oni su ga ispunili(smeh). A Hipo…nisam osetila da je to pravi izbor za mene. Kada sam dobila ponudu, nisam bila spremna da menjam sve ponovo, da krenem iz početka. Prvi put sam tada osetila da nisam spremna za neki izazov i mislim da nisam pogrešila.

Poznato je da Zaječar ne odustaje od ideje da okupi reprezentaciju na jednom mestu. Koliko je ta ideja realna što se tvog dolaska tiče?

-Naravno da je realna, ništa tu nije nerealno. Kada bi stvarno uspela ta ideja da se okupi cela reprezentacija, vratila bih se u srpski rukomet jer je daleko bolji od slovenačkog. Drugo je to što Krim igra Ligu šampiona i Regionalnu ligu. Mi smo u velikoj prednosti i što se tiče lige i reprezentacije. Bilo bi lepo kada bi neki klub, da li Zaječar ili neko drugi, napravio jednu jaku ekipu kao što imaju zemlje u okruženju, poput Krima, Podravke ili Budućnosti.

Do kada imaš ugovor sa Krimom?

-Imam ugovor do kraja ove sezone i još dve naredne. Pošto je meni samo ove sezone smanjen ugovor, ako klub bude imao sredstava da ispoštuje preostale dve godine, nastavićemo saradnju. Ako ne budu bili u situaciji da ispune ugovor, dobiću čiste papire. Što se toga tiče, klub je fer prema igračima.  

Reprezentacija Srbije je napravila veliki korak u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo krajem godine uvodnim pobedama nad Grčkom i Turskom.

-Veruješ li da jedva čekam okupljanje reprezentacije? Mislim da boljeg selektora nismo mogli da dobijemo, oduševljena sam radom sa Duškom(Milićem). Sve što smo do sada radili bilo je na pravi način, i ranije u juniorskoj reprezentaciji i sada na ovim okupljanjima što smo imali. Grčku je bilo realno da pobedimo, tu nema šta da se priča. Za Tursku je bilo drugačije, jeste dobra reprezentacija i bila je mnogo teška utakmica. Selektor nas je stvarno dobro pripremio, samo što nam nije nacrtao šta ko treba da uradi. Toliko samopouzdanja nam je ulio, da nijednog trenutka nismo razmišljali o porazu. Pre utakmice sam bila ubeđena da ćemo pobediti.

 U Zrenjaninu i Antaliji ste odigrali odlično, a u martu nam u Zaječar dolazi Španija, nećemo da prekidamo niz?  

Naravno da nećemo. Španija može da bude favorit koliko hoće, ali mi isto imamo trenera, 14 igrača i sve što oni imaju. Jesu favoriti, ali teren će reći svoje.

Kada smo pričali pre više od godinu dana, igrala si u Zvezdi, ali tvoje želje i ambicije bile su usmerene upravo prema ovome što je sada stvarnost. Dobra ekipa, visoke ambicije, igrači od kojih učiš, Liga šampiona… šta više da se poželi?

-Prezadovoljna sam, živim svoje snove! Da mi je neko pričao pre nekih godinu dana da ću da igram Ligu šampiona pola sata, da ću igrati sa Bodnjevom i Andreom, eto njih dve da izdvojim, ja bih se samo nasmejala i rekla “ti si lud”(smeh)!

photo:siol.net 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *