Balkan-Handball.com

Eksperti fizičke pripreme, Tanja Šarenac i Maja Ivanović: “Ulazi se u zrele igračke godine sa nikada ostvarenim maksimalnim potencijalom”

U ovoj totalno specifičnoj godini, samim tim i rukometnoj sezoni, ostati zdrav je veći izazov nego ikada, tako da smo razgovarali sa ekspertima za fizičku pripremu vrhunskih sportista, profesorkama koje godinama žive i rade u Holandiji, Majom Ivanović i Tanjom Šarenac (Total movement). U prvom delu razgovora, dobili smo precizne odgovore iz oblasti njihove ekspertize, od povreda preko oporavka do ishrane i suplemenata, dok se drugi deo razgovora tiče angažovanja u ŽRK Budućnosti, Vespremu, kao i neplanirano prekinutom projektu u Podgorici. 

TRETIRAMO SPORTISTU, NE POVREDU

Nije mali broj sportista koji je sa vama prolazio proces oporavka u poslednjih par godina. Iz čega se sastoji vaša metodologija i zašto se pokazala uspešnijim od drugih?

Najkraći mogući odgovor bi glasio: „Zato što tretiramo sportistu, ne povredu“.

Naravno, na samom startu analiziramo mehanizam povrede, zahvaćena tkiva i njihov status i hiruršku ili drugu medicinsku intervenciju, ako je uradjena. Onda gradimo celu sliku analizirajući svaki funkcionalni sistem i subsistem, kao i navike sportiste, pre svega u ishrani i načinu života. Oporavak ide u tri osnovna smera: 1. tretman zahvaćenog tkiva, 2. progresivni trening svih sistema i subsistema ka nivou neophodnom za uspešan povratak na igralište – pri tom ne kompromitujući oporavak zahvaćenog tkiva, 3. stvaranje novih navika – od percepcije bola, preko navika u ishrani, životu, itd.

“EH DA SAM OVO ZNAO/ZNALA SA 15 GODINA”

Sa kojim sve nivoima svesti brige o svom telu ste se susretale u svetu rukometnih profesionalaca? 

Od totalne nebrige do opsesivne brige i svakom detalju. Šalu na stranu, nije baš veliki broj profesionalaca u rukometu koji razumeju i prihvataju ozbiljan rad na svom telu. Vrlo često se susrećemo sa komentarom zrelih igrača i igračica koji se kod nas oporavljaju: „E, da sam sve ovo počeo/la da radim kad sam imao/la 15-16 godina“. To mnogo govori. Briga o telu se uči kroz proces stvaranja pravih navika! To je proces koji treba da počne jako rano i u koji treba da su uključeni ne samo igrači i njihovi treneri, nego i roditelji. Ali, šta dete zna šta je za njega/nju najbolje? Zato jedna ogroma odgovornost leži na svima nama koji se bavimo razvojem sportista. Greške napravljenje u ranom razvoju, mogu imati ogromne posledice kasnije, ne samo na sportsku karijeru, već i na celokupnu ličnost i život sportista. Rešenje lezi u dobrom sistemu i edukovanim i motivisanim trenerima, kao i ostalim stručnjacima uključenim u razvoj sportista.

RUKOMET RASTE, FIZIČKI ZAHTEVI SVE VEĆI, A POTENCIJALI OSTAJU NEISKORIŠĆENI

Koliko se brzo menjaju i koliko brzo implementiraju nova saznanja u vašoj oblasti?  

U poredjenu sa individualnim sportskim granama, zatim ragbiju, košarci, pa fak i fudbalu, rukomet jako kasni u pogledu implementacije novih saznanja. U poredjenju sa drugim sportskim granama, u rukometu, posebno ženskom, jako je malo dobro utemeljenih istraživanja i eksperimenata. Čak ona saznanja o rukometu, koja su već dugo u naučnoj literaturi, slabo se i sporo implementuju. Sa druge strane, saznanja iz drugih sportskih grana, iako vrlo svrsishodna, se često ni ne razmatraju kao potencijalni kontent treninga rukometaša. Rukomet raste i raste, i fizički zahtevi se povećavaju, a nama igrači ulaze u zrele igračke godine sa nagomilanim povredama i nikada ostvarenim maksimalnim potencijalom. Ozbiljan rad na fizičkoj pripremi u rukometu mora početi jako rano. Igrači moraju steći navike do nivoa zavisnosti u vrlo ranom uzrastu.

KADA NE BUDEMO IMALI VOLJE I ŽELJE DA ULAŽEMO VREME I NOVAC U NOVA SAZNANJA, TREBA DA PREKINEMO SA POSLOM

Odakle crpite nova saznanja i koliko je zatim vremena potrebno da nešto od toga testirate i uvedete u proces? 

Čitati sve što se u nauci i struci publikuje, a ima veze sa našim poslom, danas je nemoguće. Zato imamo desetak platformi koje nam pomažu da filtriramo nova saznanja. Svaki novi naučni članak od posebnog značaja, dalje preuzimamo u punom tekstu na drugim platformama. Sve te platforme zahtevaju ulaganja, ali to je sastavni deo posla. Kada ne budemo više imali volje i želje da ulažemo i vreme i novac u nadogradnju i nova saznanja, treba da prekinemo da se ovim poslom bavimo.

U principu, vrlo brzo „ubacujemo“ nova saznanja i tehnologije u proces. Naravno, vodimo računa da to radimo sa onim sportistima koji su na tom nivou. Jer, previše – prerano, nikako nije dobro. U poslednje vreme razradjujemo primenu mobilnog sistema za merenje razmene gasova. Eksperimentisemo dosta sa direktnim EMG feedback-om i feedback-om sa 3D tenziometrijskih platformi u smislu ubrzavanja promene motoričkih obrazaca, posebno u rehabilitaciji povreda ramena, ledja i kolena.

U narednih godinu-dve planiramo seriju publikacija na razne teme vezane za fizičku pripremu i ishranu rukometaša i rukometašica. U planu su nam i mogući istrazivački projekti, posebno u ženskom rukometu, ali svakako moramo osmisliti proces finansiranja takvih projekata.

MOGUĆE JE PREVAZIĆI ODVAJANJE TRENINGA “SALA – TERETANA” 

Kako vidite najoptimalniju primenu opštih saznanja i specificnih metoda za razvoj rukometaša?

U svakoj sportskoj grani, pa tako i u rukometu, oni koji uspeju da resurse i logistiku prilagode na taj način da tehničku, taktičku, psihičku i fizičku pripremu objednine u jedan jedinstven proces planiranja, rada i monitoringa, ti će napraviti neverevotano veliki korak i nedostizan rezultat. Odvajanje treninga, po sistemu „sala – teretana“ treba prevazići. Odredjene metode fizičke pripreme se savršeno mogu kombinovati u rukometnom treningu, pri usavršavanju tehničkih elemenata, pri situacionom „kondicioniranju“, čak i pri učenju i usavršavanju grupne i individualne taktike. Kada bi se nas san o jednom dugačkom projektu u rukometu ostvario, onda bi sigurno uspele podići i usavršiti jedan takav sistem. Zato, uostalom, intenzivno učimo „rukomet“.

PROSTORI EX YU NADPROSEČNO NADARENI ZA VRHUNSKI SPORT

Kakvu ulogu igra karakter/mentalitet, a kakvu genetika u procesu treninga? 

Mi se svi radjamo sa odredjenim genetskim predispozicijama. Čak su i neke karaktene osobine upisane u nas genom. Ali, kako će se tačno sve te predispozicije ispoljiti, zavisi od životne sredine, socijalnih i drugih uticaja. Naravno, neke fizičke predispozicije ne možemo razvijati, ali mozemo maksimalizovati uslove da se poželjne predispozicje maksimalno razviju, zato i postoji selekcija i specificna organizacija treninga prema zahtevima sporta.

Sa druge strane, većinu karakternih osobina možemo menjati i kanalisati. Ne zaboravimo da deca danas, još od najranijeg uzrasta, imaju jako malo optimalnih uticaja na ispoljavanje fizičkih i psihičkih osobina potrebnih za vrhunska sportska ostvarenja. O tome moramo posebno voditi računa pri selekciji i izboru sistema i metoda treninga. Drugim rečima, ako nam se pojavi jedna visoka, ne bas vešta devojčica, koja baš i ne može da baci loptu ili skoči daleko, ili ne može da trči brzo ili dugo – ne odbacujmo je. Sačekajmo da vidimo koliko će se i kako brzo adaptirati na optimalno postavljen proces treninga. Nikad ne znamo, šta je neko dete imalo, a šta nije na raspolaganju u ranom razvoju.

Obzirom da već skoro dvadeset godina radimo internacionalno u mnogim sportskim granama, akumulirajauci pri tom ogromnu bazu podataka, možemo objektivno zaključiti da su deca sa prostora bivše Jugoslavije, posebno dinarskih krajeva, nadprosečno nadarena odnosno predosponirana za vrhunski sport. Samo od organizacije i ulaganja u pravoremeni i optimalni trening proces, zavisi da li će se taj potencijal razviti u vrhunskog sportistu.

ADEKVATNA ISHRANA KAO KLJUČNI ASPEKT TRENAŽNOG PROCESA

Malo se priča o povezanosti kvalitetne i planirane ishrane sa treningom, utakmicama i opštem zdravstvenom stanju.

 -Kvalitenta opšta ishrana, a zatim i specificna sportska ishrana su, nažalost, još uvek nedovoljno aktuelna tema u rukometu, i muškom i ženskom. Za nas je adekvatna ishrana jedan od najvažnijih aspekata trenažnog procesa. Bez adekvatne ishrane, željene adaptacije na specificne trenažne stimuluse su uveliko kompromitovane, a u nekim slučajevima i nemoguće.

Naš prvi i osnovni zadatak u procesu optimizacije specificne sportske ishrane je edukacija o tačnom uticaju ishrane na imuni sistem i celokupno zdravlje, na željene adaptacije na trenažne stimuluse, na kvalitet tkiva, na oporavak, itd. Sledeći zadatak je edukovati sportiste o izboru, pripremi i konzumaciji hrane. Drugim rečima, učimo ih kako birati kvalitetnu hranu; kada, koliko i šta konzumirati u odosu na zahteve trenažnog procesa i/ili procesa rehabilitcaije; kako se adekvatno hidrirati; koje specificne suplemente treba uzimati i kada. Mnogo faktora je ukljuceno u optimizaciju ishrane, posebno specifične sportske. Neki od tih faktora su: zdravstveni status, status akutnih i hroničnih povreda, status telesne kompozicije, individualni ciljevi, ciljevi odredjeni delom sezone, vrstom trening jedinice, potrebe za oporavkom, itd. 

Kad je odluka o opitimalnim potrebama napravljena, ostaje najvažniji zadatak: Naučiti sportiste praktičnoj primeni, ostvarivoj u njima specificnim uslovima, tj. oformiti navike kroz ponavljanje jednostavnih i primenjivih dnevnih rutina. Dobro utemeljena baza zdrave i kvalitetne opste i specificne sportske ishrane omogućuje sportistima kontinuitet, a time direktno utiče na ukupni sportski učinak i dugacku i „zdravu“ sportsku karijeru.

U poslednje vreme eksponencijalno raste broj istrazivanja vezanih za ishranu u sportu. Naše preporuke i saveti su isključivo zasnovani na jakim naučnim dokazima i praktično zaokruzeni kroz temeljno proučavanje raznih vrsta hrane, karaterističnih za razne krajeve sveta.

Na žalost, veliki broj polupreradjenih informacija, vrlo često pogrešno protumačenih, se brzopleto širi medijima i donosi zbunjenost, pogrešne odluke, i često više štete nego koristi.

BALANSIRAN OBROK I KVALITETAN SAN OSNOVA OPORAVKA

Koje metode su se u vašem iskustvu pokazali najdelotvornije za oporavak/regeneraciju posle mečeva? 

-Bez imalo dileme, najvažniji su pravoremen i optimalno balansiran obrok (hidracija, hrana, suplementacija) i dugačak i kvalitetan san! Drugim rečima, treba ukloniti sve drugo što bi predstavljalo moguću prepreku za te dve stvari.

Sve druge dodatne metode i sredstva, su baš to, dodatne. Njihova će primena zavisiti od konteksta. Specificno vodjen cool-down i stretch – nekad da, nekad ne. Hladjenje i/ili kompresija – nekad da, nekad ne. Masaža i manualna terapija – nekad da, nekad ne. Trening oporavka – nekad da, nekad ne. 

Mi smo išli i toliko daleko da odmah nakon jedne utakmice radimo i trening sa opterećenjem koji je stimulisao tačno one sisteme koji mogu biti stimulisani u stanju zamora. Sve u svhu obezbedjivanja dovoljno vremena za san i potpuni oporavak, sa jedne strane, a zadržavanje kontiniteta treninga sa druge strane u sistemu gde se igraju dve ili vise utakmica nedeljno.

NIJEDNA PILULA NI SUPLEMENT NE MOŽE NADOMESTITI LOŠU ISHRANU

Mišljenje na temu suplementacije, šta da i šta ne?  

-Suplementi – da, prvo pitanje svakog sportiste je o suplementaciji, ne ishrani. U nedostatku vremena, motiva i organizacionih resenja, sportisti uvek posežu za „lakim i brzim“ rešenjima. Na žalost, niti jedan suplement ili pilula, koliko god kvalitetna podrska bila, ne moze nadomestiti losu i nezdravu ishranu. To je osnovna poruka koju insistiramo da naši sportisti prihvate.

Suplemente „grubo“ možemo podeliti na dve grupe: 1) suplemente za podršku i unapredjenje opšteg zdravlja, i 2) suplemente koji utiču na povećanje sportskog učinka, direktno i/ili indirekto kroz unapredjivanje adaptacije na trenažni stimulus.

Da bi odredili eventualne suplemente u smislu podrške opštem zdravlju, naša je ustaljena praksa da nakon kompletne nutritivne procene, zahtevamo laboratorijske detekcije eventulnih deficita i insuficijencija specifičnih mikronutrijenata.

PAZITI NA KVALITET (BREND) KOD OMEGA 3 SUPLEMENTACIJE

-Uzmimo za primer Omega 3 esencijalne masne kiseline. Dokazana efikasnost suplementacije omega-3 masnim kiselinama u podršci kardiovaskularnom i nervnomišicnom sistemu, podrška procesu oporavka od treninga i utakmica, kao i generalna potreba za suplementacijom zbog današnjeg načina ishrane su jedan deo priče. Drugi, važniji deo se odnosi na tačnu detekciju statusa Omega-3 u telu individue (Omega-3 index i omega-6/omega-3 odnos), kao i na izvor i kvalitet odbranog suplementa. Najveći broj brendova na tržištu je toksično zbog sklonosti Omega 3 brzoj oksidaciji. Zato loš izbor nekvalitetnog produkta može imati više štete nego što može da predstavlja benefit, bez obzira na aktuelnu potrebu za Omega-3 suplementacijom.

Da bi odredli eventualne suplemente druge grupe, pre svega se oslanjamo na najnovije studije o efikasnosti i efektivnosti izbranog suplementa, na studije kvaliteta samog brenda i na primenu u kontekstu trenažnog procesa.

INDIVIDUALNO MOŽE BITI VIŠE ŠTETE OD VIŠKA TELESNE MASE NEGO KORISTI OD CREATINA

-Primer je dobro studirani suplement, creatin. Creatin ima ogroman spektar pozitivnih dejstava na sportski učinak u rukometu, ali se treba preporučivati samo i jedino u kontekstu individulanih sposobnosti i potreba. Na primer jedna rukometašica može imati više štete od kilo ili dva ekstra telesne mase, nego koristi od uticaja creatin-a na eksplozivnu snagu, dok druga rukometašica može pak imati ogromnu korist, bez obzira na ekstra telesnu masu. Zato su i svi naši „performance“ testovi i monitoring alatke, osnov za donosenje odluka o efektnosti konzumiranja nekog suplementa.

-U ovom kontekstu bi jos jednom naglasili nedostatak specificnih istrazivanja u rukometu, naročito ženskom. Specifični produkti/brendovi suplementa iz obe grupe mogu biti preporučene sportistima tek onda, kada poseduju medjunarodne anti-doping sertifikate. Edukacija o dopingu i pravilima WADA je tema na koju svake godine jasno ukazujemo sportistima sa kojima radimo.

DRUGI DEO INTERVJUA O ANGAŽOVANJU U ŽRK BUDUĆNOSTI  

Eksperti fizičke pripreme, Tanja Šarenac i Maja Ivanović: „Tempiranje forme u ovim okolnostima pada u drugi plan“

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *