Balkan-Handball.com

Golman austrijske reprezentacije, Nikola Marinović: "Srbija se sama eliminisala"

Posle utakmice sa Hrvatskom (23:26) i trećeg poraza na EURO 2010, i dalje nasmejano, bilo je lice golmana austrijske reprezentacije, Nikole Marinovića, koji je svestan da je sa svojom selekcijom – debitantnom na Evropskim prvenstvima, ostvario veliki uspeh pobedom nad Srbijom i plasmanom u drugu fazu takmičenja.

 Nikola, znaš li koliko ste nesreće doneli Srbiji?

– Pa koliko čitam na internetu i koliko me roditelji izveštavaju, naravno, ali mislim da je Srbija katastrofalno odigrala sve tri utakmice i da problem leži u Srbiji, pristupu igri. Uopšte, pristup igri, govor tela, svih igrača, klupe, po analizi na DSF-u, koja je pravljena, kakva je reakcija posle primljenog gola, datog gola, bila je negativna i mislim da se Srbija sama eliminisala. Mi smo samo iskoristili trenutak i uspeli da uz pomoć naše publike, motivisano slomimo njihov otpor.

Ni petu utakmicu ne odustajete. Motivisano, jako, do kraja se borite sa svakim rivalom, a večeras je to bila
Hrvatska (23:26).

– Tako je, protiv Norvežana smo mnogo promašili, ali smo bili ravnopravan protivnik. Protiv Hrvatske smo imali
nesreću na kraju, dve stative, pa par vezanih sudijskih odluka, koje nemaju veze sa rukometom. Ne znam ni ko je bio delegat, da li Italijan. Znamo koliko se Italija razume u rukomet. Ne znam, ali ni juče, ni danas, nismo imali osećaj da je Evropsko prvenstvu u Austriji. Juče je možda bilo u Norveškoj, a danas u Hrvatskoj. Kao domaćin, sigurno je da nemamo taj rejting kao ove selekcije, ali neko normalno suđenje, kao domaćin i ekipa koja se bori smo minimalno zaslužili.

Kakav je odgovor sportske javnosti na ovaj vaš – istorijski uspeh, plasman u TOP 12 u Evropi. Borite se sa
skijanjem ovih dana, reklo bi se po austrijskoj štampi koju listamo…

– Sa skijanjem nemamo šanse (smeh). Moramo da iskoristimo ovu pauzu između Kicbila i Vankuvera. Uspeli smo to da iskoristimo. Trenutno smo u centru pažnje, uživamo. Novine pišu svašta, euforija je. Juče je to bilo polufinale, finale. Mi smo zadovoljni plasmanom u drugu rundu, ali isto tako nezadovoljni sa ova dva minimalna poraza.

Kakva je budućnost rukometa u Austriji. Sada je euforija, ali ako se potrudiš da pogledaš realno, da li imate šanse da se u budućnosti pojavite još koji put na velikom takmičenju?

– Bilo bi lepo kada bi se to pokrenulo u Austriji. Rukomet je ovde marginalan sport i liga je slabija nego prošle godine. Mnogo igrača je otišlo iz svih klubova u inostranstvo, tako da je ove godine šansa i za mlađe igrače. Ne znam šta će se događati u godinama koje slede, ali rad i organizacija moraju da se poboljšaju. Pitanje je koliko ćemo ostati na okupu, ova reprezentacija, jer nismo svi baš najmlađi, ali ako uspemo pobedom protiv Rusije da izvučemo lakšeg protivnika za baraž za SP, uz tračak sreće, možemo zaigrati ponovo na velikom takmičenju i opet se boriti za drugi krug takmičenja. Pitanje je da li će Sigurdson ostati kao selektor. On ima super ideje i poznaje nas dosta. Sve je pitanje vremena…

Četiri dana pre kraja, ko je prvi favorit za osvajanje EURO 2010?

– Još uvek Francuska, mada je umor prisutan na svim vodećim igračima. To smo videli na Momiru Iliću, na Kimu Andersonu, koji ništa nije odigrao, zbog čega Šveđani nisu prošli. Francuzi su bili pošteđeni i najsvežiji su. Karabatić se vratio u Francusku, Narcis nije igrao zbog povrede, pa je imao vremena da se odmori, dok nekoliko njih dolazi iz Siudad Reala, imalo je dužu pauzu. Ako Omejer bude konstantan, kao prošle godine, jer ove godine ima uspona i padova, mislim da su prvi favoriti, a kao iznenađenje, mogu i Španci da idu dalje.

Iz Beča
ŽIKA BOGDANOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *