Balkan-Handball.com

Goran Perkovac (Švajcarska): "Svetsko prvenstvo slabije od prethodnog"

Na prezentaciji EURO 2010 na dan finala između Hrvatske i Francuske, razgovarali smo sa Goranom Perkovcem, selektorom Švajcarske, protivnikom BiH i Srbije u kvalifikacijama za odlazak na EP u Austriju. Ono što nas je prevashodno zanimalo, jeste generalno viđenje šampionata u Hrvatskoj, a zatim šanse Švajcarske do kraja evropskih kvalifikacija…

 – Kvalitet ovog turnira nije bio na nivou prethodnog. Mislim da se u Hrvatskoj igrao slabiji rukomet.  Ne znam koji je razlog. Što se tiče Hrvatske, naši nosioci igre, Balić, Metličić su godinama povređeni, ne pružaju svoj maksimum i igraju očigledno slabije. Što se tiče Srbije, ona je pružila u nekim utakmicama, 20-30 minuta izvanrednog rukometa, a onda se pokazalo da je taj dugogodišnji nerad ipak došao na videlo.  Pokazalo se da je ta situacija u srpskom rukometu, maltene, katastrofa, da su neki ljudi bili srećni da reprezentacija odigra slabo i da se pokažu neke slabosti.  Po mojoj oceni, jedna reprezentacija Srbije bi mogla da se bori za medalju bez problema. Mislim da nisu pozvani najbolji igrači, a i da ti što su ovde bili, nisu korišćeni na najbolji način. Makedonija je jedan pozitivan primer. Ekipa koja možda nema ni 30% vrednosti reprezentacije Srbije pružila je izvanredne partije. Jedna Nemačka, koja je selekcija u izgradnji, odigrala je dobro, a nema tako kvalitetne pojedince, kakve ih ima Srbija.

Šta očekivati u današnjem finalu?

– Mislim da je finale realno.  Hrvatska i Francuska igraju najbolje odbrane na svetu i to je dovelo do ovakve završnice. Nedostaje im jedna stvar, a to je kvalitet igre u napadu.  Mislim da se tu dosta zakazalo. Hrvatska igra loše u napadu, Balić nema više tih improvizacija. Hrvatska već godinama u napadu igra jedan rukomet improvizacije. Nema sistema igre, već se sve bazira na tome, šta će Balić napraviti?  Ono što je pozitivno, pojavljuju se neki novi igrači. Jedan Domagoj Duvnjak, koji će narednih deset godina biti sigurno jedan od najboljih igrača na svetu, ako nije i sada. Tu je i Čupić, pa Vori, koji konstantno igra 60 minuta i za mene je najbolji pivotmen na svetu. To je pozitivno, a kvalitet turnira nije dovoljan…

O kvalitetu ili nedostatku kvaliteta dovoljno govori podatak, da je Hrvatska, koja igra najslabiji rukomet unazad nekoliko godina, najlakše došla do finala od kada igra velika takmičenja.

– Tako je. Jedan detalj je veoma bitan. Nikada nismo imali dobre golmane. Sada oni brane dobro, dopunjuju se. Alilović brani dobro, uđe Losert odbrani penal. U kontinuitetu nikada nisu branili ovako dobro, a kad oni dobro brane, to je ulaznica za kontre, polukontre. Tu smo dobili. Kao što rekoh, napad ne igramo dobro, ali u odbrani smo dobri.

Da se vratimo na vaš posao, selektora Švajcarske. Posle polovine kvalifikacija za EP u Austriji, realno je da vaša reprezentacija neće učestvovati na tom prvenstvu. Da podsetimo, Švajcarska se nalazi u grupi sa Rusijom, Srbijom (31:31), BiH, Italijom i Farskim Ostrvima.

– Realno je da prođu Srbija i Rusija. Mi ćemo probati da napravimo sve.  Ako se neke stvari poslože, Srbija dobije u Rusiji, možemo zadnju utakmicu rešavati odlazak na EP sa Rusima na njihovom terenu. U ovom trenutku, to nije realno. Moja reprezentacija ima nekog k valiteta, ali nije na tom nivou, dovoljnom za odlazak na velika takmičenja. Za jedno dve godine, kada uključimo i neke mlađe igrače, to će biti realnost. Mada, igrali smo dobro ovaj deo kvalifikacija. Ruse smo trebali glatko dobiti, vodili do samog kraja utakmice. I protiv Srbije smo bili blizu pobede. Teško je. Švajcarci nisu profesionalci, i to je najveći problem kada radiš u takvoj sredini.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *