Balkan-Handball.com

Lino Červar za Balkan-Handball.com: "Možemo do Lige šampiona"

 Treću sezonu na klupi skopskog Metalurga, započeće trofejni hrvatski stručnjak, Lino Červar. Posle odlaska iz Zagreba i iz hrvatskog rukometa, mnogi su prognozirali i ovakav, i onakav epilog, „makedonske avanture“ čoveka iz Umaga, koji je u prethodnih desetak godina uspeo da prodrma Hrvatsku, a zatim i postane jedno od najpoznatijih trenerskih imena današnjice. No, nova jesen pod Vodnom, konačno pruža izglednu priliku da momci sa „Autokomande“ zaigraju u Ligi šampiona, što bi uz učestvovanje u Regionalnoj ligi, garantovalo zanimljivih deset meseci i korak napred u razvoju ovog ambicioznog kluba.

Iskusniji i kvalitetniji Metalurg čeka novu sezonu. Stigli su Kozlina, Marković, Batinović, itd. Koliko ste zadovoljni poslom, koji je klub završio u prelaznom roku i kako gledate na mogućnosti novog sastava?

– Uprava se potrudila da, nakon što smo u dve godine osvojili sve u makedonskom rukometu, pokušamo napraviti i korak dalje, a to se misli na korak u Evropi. Klub se pojačao sa nekoliko igrača, za koje smatramo da su trebali našem sastavu. Pozitivno gledamo na kvalifikacije. Smatram da je možda trenutak da Metalurg uđe u Ligu šampiona. Naravno da treba prvo ipak pobediti na kvalifikacijama, a verujem da ne bismo razočarali ako se budemo našli među najboljima.

Šta ste isplanirali do oficijalnog starta sezone?

 Počeli smo sa pripremama 20. jula. Radimo u Skoplju na razvoju funkcionalnih mogućnosti i uigravanju ekipe. Ovde smo do četvrtog avgusta, a onda idemo u Staru Pazovu, gde ćemo paralelno trenirati, uigravati se i igrati utakmice. Imamo ugovorene utakmice sa Segedom, Vojvodinom, Metaloplastikom i najverovatnije, Crvenom Zvezdom. Nakon toga, ne vraćamo se za Skoplje, nego 15. avgusta idemo ravno za Doboj na „Turnir Šampiona“.  Posle Doboja, vraćamo se kući i koncentrišemo sa na kvalifikacioni turnir Lige šampiona, pre svega utakmicu sa domaćim Makabijem. Naravno, ako ih dobijemo i na pobednika iz duela islandskog i norveškog šampiona.

 Kako ocenjujete protivnike na kvalifikacionom turniru? Pored Makabija, tu su islandski Hafnafjodur i norveški Haslum.

– Pa,  nas su, koliko vidim, nekako proglasili za favorita kvalifikaciskog turnira. Međutim, kao i obično, držim se onog stava u svojoj trenerskoj karijeri da svakog protivnika respektiram, ali da se nikoga ne bojim. Opet, kažem da sve to treba pokazati na terenu.  Neče biti lako. Ne može se potceniti niti jedan naš protivnik, ni šampion Izraela, a niti Hafnarfjord, prvak Islanda, kao ni prvak Norveške. Mislim da su to dobre škole rukometa. Prema tome, prognozu da smo favoriti, moramo opravdati na terenu, ali moram pozitivno misliti i hoću pozitivno misliti. Verujem u moju ekipu i mislim da ove godine možemo uči u Ligu šampiona.

Uz to idu i borbe na ostalim frontovima…

– Imamo dobru ekipu, a ja nisam od onih trenera koji vole gubiti. Volim pobeđivati i naravno da bi hteli da ispunimo sva četiri cilja. To znači da budemo ponovo, po treći put zaredom, šampioni Makedonije i da osvojimo Kup, četvrti u nizu. To bi bio fantastičan rezultat. Jednako tako, naše ambicije su da dobro igramo u Regionalnoj ligi. Pa čujte, voleo bih da igramo završni Final Four, ali i ostvarimo plasman u Ligu šampiona i da se tamo borimo za prolaz u drugi krug (TOP 16). To su naravno velike želje, velike ambicije, to je onaj maksimum, koji bi mogli da izvučemo, no bio bih jako zadovoljan sa „duplom krunom“ u Makedoniji i ulaskom u Ligu šampiona. Metalurg je ambiciozan klub. Hočemo u sva četiri takmičenja da ostvarimo dobre rezultate.

Osvrnuo se „Mago di Umago“ i na dugogodišnji rad jedinog rukometnog sajta na prostorima bivše Jugoslavije – "Vršite fantastičnu promociju rukometa"

– Drago mi je da Balkan Handball vrši jednu fantastičnu promociju rukometa na području jugoistočne Evrope i Balkana, a rekao bih i čitave Evrope, jer vidim da se dosta čita, da ste se uspeli nametnuti. Ako bi to nešto značilo, želeo bih da Balkan-Handball bude, možda među prvima, jer to još nisam video, da osim toga što sada radi, obrađuje i stručne teme, kako bismo unapredili rukomet kao sport i uticali na mlade trenere, koji bi tako pratili svetska zbivanja i tekovine modernog rukometa. Takođe, mislim da Metalurg, kao jedan od vodećih klubova u regionu, zaslužuje više mesta na sajtu i nadam se da će to tako biti u budućnosti…

photo i asistencija: rkmetalurg.mk

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *