Balkan-Handball.com

„Orlići“ na 120 minuta od polufinala, Maksić: Odavno reprezentacija nije izgledala ovako

Generacija 1998, druga je u novijoj istoriji srpskog nacionalnog tima (od generacije 1988) koja je u četvorogodišnjem ciklusu dva puta došla do TOP 8 na velikim takmičenjima (generacija 1994 našla se dva puta u TOP 8 sa Aleksandrom Brkovićem na klupi). Imaju „orlići“ Nenada Maksića šansu i da nadmaše generaciju 1992 Slobodana Jokanovića koja sa petim mestom na kadetskom EP drži najbolji rezultat što se tiče mlađih reprezentativnih selekcija. Što se tiče samog trenera Partizana, on bi mogao da postane prvi trener koji je jednu reprezentativnu generaciju izveo od početka do kraja (od kadetskog EP do juniorskog SP) omladinskog staža. Kontinuitet uz trenerske kvalitete, koje Maksić pokazuje i kroz rad u klubu, preduslov su za svaku dobru priču.

„Orliće“ čekaju mečevi sa Islandom i Nemačkom. Savladani su Izrael i Norveška, nakon čeka je usledio poraz od domaćina Slovenije pred punim drevnim „Golovecom“…

  • Sve osim da kažem da sam prezadovoljan, ne bi bilo iskreno. Treću godinu sam sa ovom selekcijom i mogu da kažem da dugo reprezentacija nije izgledala ovako u svakom smislu. Pre svega, igračkom smislu, ali i u smislu podrške sa klupe, bodrenja, atmosfere u ekipi. To je zasluga ovih momaka, pa onda i svih nas oko njih, a sve kao dobit pripremnog perioda, odigranog turnira u Mađarskoj i ovih dana u Celju.

Duel sa Islandom je prvi korak u borbi za polufinale…

  • Bićemo jači i kompetniji. Vratiće se Ivanović, koji je propustio prethodnu utakmicu. Nažalost, Pavlović je polomio deo kosti u stopalu na zagrevanju pred Slovence i za njega je prvenstvo završeno. Sa Markom Milosavljevićem je teška situacija, upitan je i za Islanđane. Sve to nema veze sa pripremom meča, jer ko god da igra, uradiće to na najbolji mogući način. Svaki igrač će dati sve od sebe za pobedu. Voleo bih da utakmica sa Nemačkom odlućuje o plasmanu u polufinale.

Bilans prvog dela su dve pobede i poraz od Slovenije pred gotovo 3000 navijača u Golovecu…

  • Za većinu momaka to je bilo prvo iskustvo igranja pred tolikim brojem gledalaca. Za jedan kratak period smo pokazali da možemo da igramo protiv najboljih reprezentacija. Nadam se da će sa pehovima stati na povredi Pavlovića. I pored poraza, igrali smo kao ekipa, ostali smo ekipa i takvi ćemo biti do kraja turnira. Imamo neke debitante u timu, tu su i neki povratnici. Lepo je videti ono što oni imaju između sebe.

Ovoj generaciji nedostaju i povređeni Jovanović, Vignjević, Stojanović, Milić je bio sa mediteranskom….

  • Tu smo priču morali da zatvorimo pre polaska ovde. Pomirli smo se da nisu sa nama. Plasirali smo se na Svetsko prvenstvo, ispunili zadatak, a nadam se da će biti spremni narednog leta.

Do sada su se, po mišljenju Maksića, istakle dve selekcije…

  • Po igrama su se izdvojili Španci, a tu su i zlatni Francuzi. U krug favorita moram ubrojati i Sloveniju koja igra pred domaćom publikom. O našim šansama ćemo pričati ako uđemo u polufinale.

FOTO: Slavko Kolar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *