Omaž prvom olimpijskom pobedniku na Svetskom kupu veterana u Omišu! - Balkan-Handball.com
Naslovna Projekti Omaž prvom olimpijskom pobedniku na Svetskom kupu veterana u Omišu!

Omaž prvom olimpijskom pobedniku na Svetskom kupu veterana u Omišu!

zika.bogdanovic
0 komentar

Svetski Kup za veterane i veteranke održaće se od 28. aprila do prvog maja u prelepom ambijentu jadranskog gradića Omiša u blizini Splita, a organizatori su već objavili da su timovi iz sedam zemalja registrovali svoje učešće za četvorodnevni događaj. Kako bi najveći skup veterana u regionu ove godine, a prema najavama i jedan od najvećih u Evropi, imao i crtu podsećanja na ljude koji su zadužili nas sport za sva vremena, organizatori su predložili, a legendarni Vlado Štencl prihvatio, da se dvorana u kojoj će se igrati utakmice, u danima turnira nazove njegovim imenom.

Podsetimo, Vlado Štencl je legendarni jugoslovenski selektor, vođa generacije koja je na Olimpijskim Igrama u Minhenu 1972. godine osvojila zlatnu medalju – što je prvo olimpijsko zlato u istoriji, s obzirom da je rukomet tada počeo da se igra kao dvoranski sport. Usledilo je i prvo svetsko zlato sa Nemačkom 1978. godine u Kopenhagenu, zbog koga je dobio nadimak „mađioničar“.

  • Malo cenimo ljude koji su pravili naš sport. Dok drugi sportovi veličaju svoje velikane, daju im na važnosti, brendiraju njihove citate, posvećuju im knjige i institucionalno ih ostavljaju u istoriji sporta davanjem imena raznih sportskih objekata po njima, novi rukometni naraštaji pojma nemaju o onima koji su isto tako osvajali zlata i ništa manje bili vredni za sport u celini. Vlado Štencl je legenda rukometa ovih prostora, Nemačke i čitave planete. Čovek koji je obeležio jedno vreme i bio apsolutni rukometni kralj sedamdesetih godina prošlog veka. Namera, da barem za kratko, na par dana, hala u Omišu ponese njegovo ime za vreme našeg rukometnog spektakla u kome će učestvovati i neki Štenclovi učenici, jeste trenutak da se prisetimo njegovog rukometnog dela, simbolično, ali i provokacija, da krenemo da razmišljamo drugačije o svom nasleđu. Drago nam je da je gospodin Vlado našu ideju prihvatio sa oduševljenjem, a mi mu želimo dobro zdravlje i još puno rukometnih godina – rekao je Žika Bogdanović, urednik Balkan-Handball.com, jedan od organizatora i medijski partner turnira.

VETERANI, PAŽNJA: 8 razloga za nezaboravan vikend u Omišu narednog aprila!

Vlado Štencl (84) živi i radi u Nemačkoj. Iako u devetoj deceniji života, i dalje aktivno prati sva rukometna zbivanja i često se oglašava putem medija.

Prijave za prvi Svetski Kup u rukometu za veterane ulaze u završnu fazu. Više informacija pronađite na zvaničnom sajtu turnira – mhworldcup.com ili preko adrese [email protected].

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball