Balkan-Handball.com

Kazanj 2018: Grkinje bi na Olimp, a Hrvatska i Brazil opet odlučuju o tituli

„Peščana“ subota uz ušće Kazanke u Volgu je donela više uzbuđenja nego bilo koji dan na svim dosadašnjim svetskim prvenstvima. Novi sistem takmičenja sa 16 umesto ranijih 12 učesnika i sa četvrtfinalnim borbama kao „predvorjem“ borbe za medalje i ulazak u krug besmrtnih „peskaša“, značio je da je broj odlučujućih mečeva dupliran. Broj mečeva je dupliran, ali je uzbuđenje uvećano višestruko, između ostalog i ulaskom na velika vrata novih peščanih nacija u svetski vrh, poput devojaka Grčke, Poljske i Grčke i momaka Švedske i Irana. 

Upravo su devojke Grčke „ukrale“ očekivanu slavu domaće selekcije u četvrtfinalu u kome je pobednika odlučila lopta „bolid“ koja se u poslednjem pokušaju ruske reprezentativke, pošto je golmanka grčke bila već savladana, odbila od peska pred samom linijom ka autu. Rezultat je bio 2:1 (20:25; 22:18; 12:10). Popodne, Grčka je pokazala da je tim za najveće domete trijumfom nad šampionkama iz Španije 2:1 (14:18; 18:16; 6:2) kojim su stigle do finala. Isto „zlato“ će u nedelju želeti i Norveška. Norvežanke su do meča odluke došle „šutautom“ protiv sjajne Poljske u četvrtfinalu i sa tesnih 2:0 u polufinalu protiv Brazila (19:18; 22:20), protivnika protiv koga su poklekle u istoj fazi prošlog SP igranog na Dunavu. 

Muška konkurencija nam donosi „deja vu“, ali stvarni, dakle Brazil će opet pokušati da vrati u posed „zlato“ koje je za vratovima Hrvatske. U polufinalu Mađarska ovaj put nije stigla ni do jednog perioda koji im je verovatno omogućio navijački „vetar u leđa“ sa Margit sigeta pre dve godine. Ovaj put, Hrvatska – Mađarska 2:0 (26:18; 28:22). Brazil je finale izborio prvo trijumfom nad Španijom u četvrtfinalu u jednom od najuzbudljivijih mečeva viđenih u poslednje vreme Brazil – Španija 2:1 (25:18, 21:22; 16:14), a potom uz rutinskih 2:0 protiv Švedske (17:14; 20:12). 

Nedeljno prepodne donosi mečeve za plasman od 5. do 16. mesta, a krešendo najvažnije „peščane“ nedelje na svetu počinje u 15h (lokalno vreme, što je sat kasnije u Balkan-Handball vremenskoj zoni) borbom za treće mesto u ženskoj konkurenciji (Španija – Brazil), pa jednako vrednim muškim duelom (Mađarska – Švedska) sat kasnije. Žensko finale između Norveške i Grčke je u 17h, a muško finale u 18h. 

Sve mečeve je moguće pratiti u live stream-u na sajtovima IHF-a (IHF.info) i sajtu Prvenstva (HandballRussia2018.com). Pridružite se sutra u gledanju najboljeg svetskog Beach Handball-a, na poslednjem takmičenju pred debi sjajne rukometne discipline na Olimpijskim igrama mladih koje se u oktobru održavaju u Buenos Airesu, Argentina. 

Teskst: XQ 

Photo: handballrussia2018.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *