PREMIJERA DOKUMENTARCA "1993" O ČUVENOJ GENERACIJI I FINALU IZ "PIONIRA" (31.12, 20.30 Arena 1) - Balkan-Handball.com
Naslovna Projekti PREMIJERA DOKUMENTARCA „1993“ O ČUVENOJ GENERACIJI I FINALU IZ „PIONIRA“ (31.12, 20.30 Arena 1)

PREMIJERA DOKUMENTARCA „1993“ O ČUVENOJ GENERACIJI I FINALU IZ „PIONIRA“ (31.12, 20.30 Arena 1)

zika.bogdanovic
0 komentar

U novogodišnjoj noći svi ljubitelja rukometa i sporta imaće priliku da uživaju u premijeri dokumentarca „1993“ o čuvenom finalu plej-ofa SR Jugoslavije između Crvene zvezde i Partizan. Projekat produkcije Videostroj koji obuhvata 12 sportskih dokumentaraca započeo je rukometnom pričom s početka devedesetih koja je ostala u kolektivnom sećanju cele nacije. Dokumentarac je urađen po ideji i scenariju urednika Balkan-Handball.com Žike Bogdanovića i podeljen je u dve epizode koje rediteljski potpisuje Nataša Šević.

Prva se bavi šokom zbog neodlaska jedne sjajne generacije rukometaša i rukometašica na Olimpijske Igre 1992 u Barselonu zbog sankcija međunarodne zajednice, a druga čuvenom finalnom utakmicom plej-ofa iz „Pionira“ 23. maja 1993. godine. Interesantno, na istom mestu i istog dana, 27 godina kasnije, pala je i poslednja klapa snimanja.

Sedam meseci kasnije sa nestrpljenjem se očekuje televizijska premijera na TV Arena Sport 1 u sredu od 20.30 časova („Rezolucija 757“) i 21.00 („Bratski rivali“).

  • Snimanje je pobudilo sećanja na neka prošla, za nas generacijski, lepa vremena. Bio je jak lep osećaj jer smo se podsetili koliko je rukomet bio bitan i važan za čitavu sportsku javnost. To finale iz „Pionira“ je ostalo posebno drago nama Partizanovcima koji smo došli do prve titule u istoriji kluba. U jednom teškom periodu za narod i državu, usled sankcija i ratova, rodilo se jedno neverovatno rivalstvo Zvezde i Partizana. Zato je i ta utakmica tako specifična i do dan danas se pamti, i ta borba, i taj poslednji gol. I dalje srećem ljude koji mi govore koliko su godina imali dok su gledali sve te naše okršaje i gde su bili kada sam postigao taj gol. Svi su to proživljavali na poseban način. Drago mi je da će film podsetiti ljude na period kada je rukomet možda bio i najpopularniji sport u državi. Verujem da će imati odličan odjek kod svih naših rukometnih prijatelja, ali i ljudi van rukometa koji su bili sastavni deo vremena i događaja. Zabeležena je jedna fantastična priča koja će ostati i za pokoljenja koja dolaze – kaže jedan od aktera filma, Nedeljko Jovanović, uz legende ovog trofejnog sporta kakve su Dragan Škrbić, Nenad i Predrag Peruničić, Igor Butulija, Zoran Đorđić.

Jedan od onih na koga je ta utakmica i rivalstvo jedne velike generacije ostavilo veliki utisak i uticalo na životno opredeljenje, rukometni novinar Žika Bogdanović, napisao je priču pre par godina…

  • Ne postoji puno utakmica u životu za koje znate tačno gde ste bili, šta ste radili i kako ste se osećali dok ste je gledali. Ta utakmica iz „Pionira“ je za moju generaciju rođenu s kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih uvek imala status mitološke. Ona je sama po sebi postala film one sekunde kada je završena u dimu i suzavcu sa scenama neverovatne radosti i neopisive tuge. I danas kada je pogledate kroz tih 80 minuta videćete mnogo više od rukometa i sporta. Videćete atmosferu društva u embargu i samim tim emocije koje idu i preko maksimuma jer to čemu smo prisustvovali bilo je „finale svetskog prvenstva“ i momenat „biti ili ne biti“ za njih na terenu, ali i za sve nas okolo. Moja želja je bila da probudimo te klince u sada odraslim ljudima, koji su baš kao i ja te noći ili tih godina, pronašli svoje heroje, sanjali neke iste snove i trasirali svoje živote pod uticajem tog iskustva. Da ih podsetimo na to koliko je rukomet lep i važan sport za ovu naciju. S druge strane, ovo je omaž jednoj sjajnoj rukometnoj generaciji čiji je put trasirao profesor Jezdimir Stanković, ali i način da se zahvalimo i podsetimo na ljude koji su to pratili na nesvakidašnji način poput komentatora Srđana Kneževića, čiji je glas mnoge od nas „pelcovao“ rukometno za sva vremena – kaže Bogdanović.

TV ARENA SPORT 1 – četvrtak 20.30 i 21.00

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball