Balkan-Handball.com

SLOVENAČKO, A SVETSKO: 28. Eurofest i 7. Koper Handball Cup zovu da stvarate uspomene

Prethodnih dana iz Slovenije stigla je vest da je jedno od najpoznatijih partnerstava u svetu rukometa, ono između kluba iz Celja i Pivovarne Laško, produženo i da će zakoračiti u četvrtu deceniju. Kada pomislite na vrhunski rukomet i Sloveniju, onda će vam zasigurno prva asocijacija biti žuti dres kluba iz „Zlatoroga“, ali kada naš sport gledate kroz prizmu aktivacije dece, zabave i stvaranja nezaboravnih uspomena, onda je slovenačka, i ne samo slovenačka, institucija nad institucijama – evropski rukometni festiva EUROFEST, koji će se 2020. godine održati po 28. put.

I ne samo EUROFEST, koji se tradicionalno održava u prvoj nedelji jula, nego i njegov „mlađi brat“ Koper Handball Cup koji pada u vreme uskršnjih praznika, već godinama okuplja veliki broj ekipa koje su prezadovoljne onim što dobiju u rukometnom centru na obali Jadrana.

Idejni tvorac dva projekta poznata širom Evrope, Tone Barič, iznova pokušava da raznim inovacijama privuče nove ekipe, a starima učini boravak u Koperu nezaboravnim.

EUROFEST se igra u sedam  rukometnih dvorana sa epicentrom dešavanja u sportskom centru BONIFIKA i dva montažna igrališta.

Tradicionalnom igralištu na Ukmarjevom trgu pored samog mora, od prošle godine se pridružilo i montažno igralište na Titovom trgu.

  • Činjenica je da takvo igralište u centru grada, koje pruža neverovatnu pozadinu, nema nigde drugde “, kaže Barič o novoj akviziciji. Dokaz za to su i reakcije učesnika koji su uzbuđeni zbog događaja, infrastrukture, ponude i pulsa u gradu koji se tokom festivala pretvara u grad mladih sportista. Naredne godine, od 2. do 7. jula, rukomet će se osećati u Kopru, od jutra do večeri.

EUROFEST je prepoznat kao najveći rukometni događaj za mlade u ovom delu Evrope. A zašto je tako poseban?

Jer je to mnogo više od rukometnog turnira sa preko 3000 sportista i sledbenika iz 20 različitih zemalja sveta. Poslednjih godina, da bi se ispunili svi kriterijumi za jedan vrhunski događaj, bilo je potrebno ograničiti broj prijavljenih timova na 200.

 

Tim oko Toneta Barića uložio je mnogo truda u organizaciji večeri i društvenih događaja tok EUROFEST-a. Uvod u festival je spektakularno otvaranje, defile zemalja učesnica do centralnog trga Ukmar, gde zabava počinje i završava do poslednjeg takmičarskog dana. Na turniru se stiču vredna životne i sportska iskustva za one najmlađe u mini kategoriji, ali isto je tako u uzrastu mlađih i starijih pionira i pionirki, kadeta, juniora kao i seniora koji su uzor mladim sportistima.

Pre letnjeg spektakla u Koperu, Koper i Izola biće poprište 7. međunarodnog uskršnjeg turnira KOPER Cup (10-12.4.2020). Organizator očekuje 115 prijavljenih ekipa za koje sprema šareno ručno oslikani uskršnji vikend na slovenačkoj obali. Ove sezone, novost će biti igranje rukometa u invalidskim kolicima, sport kome je Evropska rukometna Federacija posvetila punu pažnju.

A puno je i razloga da dođete u Koper.

https://eurofest.si/

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *