Balkan-Handball.com

ISTORIJA! Danci na vrhu Olimpa!

Niko ih nije očekivao u finalu, njihove igre nisu obećavale u grupi kao ni čitava era Gudmundura Gudmundsona, ali su ostvarili ono što su do sada samo mogli da sanjaju! Danska je olimpijski šampion! Danci su savladali Francusku 28:26 (16:14) u finalnom meču u Future Areni, potpuno zasluženo. Nisu „Trikolori“ ličili na tim koji je briljirao u prethodnom delu turnira, niti na selekciju koja je u Brazil došla po treće uzastopno olimpijsko zlato.

Podbacio je Nikola Karabatić, a zamenu nije imao, osim u prvom poluvremenu Daniela Narsisa (4) koji je sa par golova i doveo Francuze u poziciju da vode 13:11 posle 25 minuta.

Sa druge strane, odbrana Danaca je funkcionisala i bez odbrana Niklasa Landina (sedam), koji je ostao u senci Tijerija Omejera (15 odbrana). Francuzima je bilo teško da brane sjajan napad momaka Gudmundura Gudmundsona,  među kojima su briljirali Mikel Hansen i Morten Olsen, koji su razigravali Henrika Toft Hansena na crti, ali i Sondergarda, Lase Svan Hansena.

U 49. minutu bilo je 25:20 za Dance. Uspeo je Dinar, koji nije imao pomoć od selektora Oneste u vođenju tajm-auta, da pokrene svoje momke do 26:25 i pogotka Karabatića tri minuta pre kraja, ali su Svan Hansen i Mensah u naredna dva napada doneli Danskoj nešto što se čekalo decenijama.

Slavlje može da počne…

Francuska: Omeyer (15/40), Gérard. Nyokas, Narcisse (4/5), Karabatic N. (5/8), Mahé (3/3), N’Guessan (1/3), Abalo (1/2), Sorhaindo (1/1), Guigou (6/7), Karabatic L., Fabregas (1/1), Di Panda (1/4), Porte (2/5).

Danska:  Landin (7/31), Green Kejberg. Christiansen (1/3), Mensah (1/1), Mortensen (2/4), Noddesbo (0/1), Svan (4/6), Toft Hansen (0/1), Mollgaard, Sondergaard (4/8), Toft Hansen H. (4/5), Hansen (8/15), Olsen (4/7), Damgaard.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *