Balkan-Handball.com

NIKADA VIĐEN SPEKTAKL: Danska nakon sedmeraca u polufinalu!

U vrlo verovatno najuzbudljivijoj rukometnoj utakmici u istoriji ovog sporta, reprezentacija Danske se nakon boljeg izvođenja sedmeraca od domaćina Egipta plasirala u polufinale 27. Svetskog prvenstva. Obe selekcije imale su svoje heroje i tragičare, ali je na kraju presudio Niklas Landin, odbranivši penale Elahmaru i Zeinu.

Nakon 60 minuta igre rezultat je bio 28:28 (16:13), nakon prvih deset minuta produžetka 34:34, a nakon drugih deset minuta produžetka 35:35.

Pobednik je dobijen tek posle izvođenja sedmeraca. Danska je bila bolja 4:3, iako je Oris Nilsen promašio u četvrtoj seriji. Peti izvođač za Egipat, Zein, nije uspeo da nadmudri Landina, a Svan Hansen je prevario El Tajara i doneo veliko slavlje aktuelnom svetskom prvaku.

Nakon nepravilne izmene, odnosno nepropisnog ulaska u teren Šebiba, Danci su dobili napad 20 sekundi pre isteka 60. minuta pri rezultatu 28:28, ali je Hansen pogrešnim pasom odveo meč u prvi produžetak. Tamo je najbolji danski igrač napravio mnogo veću glupost – Danska je imala prednost 34:33 i napad do samog kraja, ali je Mikel Hansen, dve sekunde pre kraja, nakon zvižduka besprekornog sudijskog para Milošević-Gubica, bacio loptu na krilo. Nakon video pregleda situacije, hrvatski arbitri su pokazali Hansenu crveni karton i dosudili sedmerac Egiptu, a Sanad je, po isteku vremena, pogodio za drugi produžetak, iako su Danci već proslavili pobedu.

Bez Mikela Hansena, Danska je delovala potpuno izgubljeno, nije mogla da dođe do gola, ali je i Egipat pogodio samo jednom za deset minuta. Imala je Danska poslednji napad, Gidsel nije znao šta će sa loptom, a onda je u poslednjoj sekundi El Masri vratio poklon Hansenu. Pri isteku vremena, istrčao je do Gidsela koji je trebalo da izvede poslednji devetarc na utakmici, napravio opstrukciju igre, zaradio crveni karton i poklonio sedmerac Danskoj. Magnus Landin Jakobsen je bio precizan, i izborio sedmerce, nakon kojih je Danska ostala na turniru…

Branilac titule će u polufinalu igrati sa boljim iz duela Španija-Norveška.

Danska – Egipat 39:38 (35:35), (34:34), (28:28) (16:13)

Danska : Mikkel Hansen 10, Mathias Gidsel 6, Lasse J. Svan 6, Magnus Saugstrup Jensen 6, Magnus Landin Jacobsen 5, Henrik Mollgaard Jensen 2, Anders Zachariassen 1, Mads Mensah Larsen 1, Jacob T. Holm 1, Emil M. Jakobsen 1.

Egipat: Yahia Omar 11, Yehia Elderaa 8, Ali Zein 5, Ahmed Hesham 4, Mohammad Sanad 4, Ahmed Elahmar 3, Wisam Nawar 1, Mohamed Mamdouh 1, Ahmed Moamen 1.

Fenomenalnom odbranom je Egipat otvorio meč i poveo sa 3:0, ali je Danska nakon prvog gola, na koji se čekalo sedam minuta, prešla u svoj „plejstejšn“ mod, i brzo se vratila u egal, a potom i povela sa plus tri, kažnjavavši apsolutno svaku grešku protivnika. 

Nije delovalo da će Parondo pronaći način da vrati svoj tim u drugom poluvremenu, ali se to jako brzo dogodilo. Par odbrana Hendavija, uz inspiraciju Zeina i Jahije, bilo je dovoljno za vođstvo 18:17 već u 35. minutu. Od tog trenutka, pa do kraja meča, Danska je napadala 7 na 6, i to je radila maestralno, ali je Egipat uspevao da drži korak pametnom i strpljivom igrom u napadu, često takođe sa veštačkim viškom. 

Timovi su se do 60. minuta nekoliko puta smenjivali u vođstvu, Danska je imala 25:23, 26:25 i 27:26, ali su Egipćani u samom finišu preokrenuli i poveli početkom poslednjeg minuta 28:27. Izjednačili su Skandinavci, i nakon nepravilne izmene Šebiba dobili loptu i priliku da u poslednjih 20 sekundi obezbede pobedu. Međutim, Hansen je napravio sebi nesvojstvenu grešku, i započeo triler kakav rukomet ne pamti…

 

One Comment

  1. marko

    27/01/2021 at 21:13

    nisu jih dobro otrovali Egipčani. ovaj EHF je diletantska organizacija, rukomet je diletantski sport za decu

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *