Balkan-Handball.com

Borba juniorki za EP u Danskoj, Valdevit: „Generacija željna dokazivanja“

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo juniorki koje je na programu narednog leta u Danskoj, održavaju se od petka do nedelje širom Evrope. Četiri reprezentacije sa naših prostora, boriće se za plasman na novo takmičenje generacije 1994, među njima i reprezentacija Srbije,koju predvodi Dr. Zoran Valdevit, čovek pod čijom je stručnom palicom prethodna generacija 1992 izborila dva polufinala velikih takmičenja (EP i SP) u prethodne dve godine. Turnir se igra u slovačkim Mihalovcima, a mesta na EP ima samo za pobednika u konkurenciji domaćina, Islanda i Moldavije:

– Ambicije su kao i uvek najviše moguće, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. To će nam ovog puta biti znatno otežano, s obzirom da će samo pobednik turnira izboriti plasman u Dansku. Prvi meč igramo sa domaćom selekcijom Slovačke, što će verovatno i opredeliti naše šanse na turniru. Pripremali smo se za Slovakinje na osnovu informacija koje smo prikupili. Posao koji smo planirali, odradili smo, e sada nam ostaje da vidimo, kako će devojke reagovati na takmičarske mečeve, s obzirom da nisu igrale na velikim takmičenjima u kadetskoj konkurenciji – kaže trener reprezentacije, Dr. Zoran Valdevit.

Slovačka je bila poslednja, 16-ta na EP kadetkinja, dok Island, kao i naša reprezentacija, nije učestvovao na velikim takmičenjima do sada…

– Ne radi se o velesilama, ali to su dve reprezentacije koje žele plasman na EP. Sam podatak da su Islanđanke već dve nedelje na okupu, govori da one u Slovačku stižu sa visokim ambicijama.

Poslednji protivnik je Moldavija?

– Nikakvih informacija nemamo, ne samo o juniorkama, već u rukometu u toj zemlji uopšte. S obzirom da ćemo imati priliku da ih vidimo na delu u petak i subotu, ne bi trebalo da nam predstavljaju problem.

Generacija 1994 dolazi posle uspešne generacije 1992, koja je u dva navrata u juniorskoj konkurenciji igrala u polufinalima velikih takmičenja (na EP i SP osvojena četvrta mesta). Teško je povući paralelu između te dve selekcije…

– Teško je porediti generaciju koja je učestvovala na sva četiri velika takmičenja, uz dva pre juniorskog staža, sa generacijom koja bi plasmanom u Dansku praktično imala svoj debi. Ove devojke imaju veliku želju da se dokažu. Uglavnom računamo na sve raspoložive snage. Posle izostanka Biljane Gavrilović, na put krećemo bez klasičnog desnog krila. S obzirom da nam kadetkinje nisu izborile plasman na EP, što znači da ih sledeće godine neće biti ni na Svetskom prvenstvu, već za ovu akciju smo timu priključili tri igračice iz te generacije, koje ravnopravno konkurišu za sastav. Već u ovom trenutku razmišljamo o sledećem ciklusu te generacije, bez obzira ko je bude  vodio u narednom periodu, bitno je da te devojke steknu određeno iskustvo – zaključuje Valdevit.

RASPORED TURNIRA:

Petak 17. maj: Island – Moldavija (15.30), Slovačka – Srbija (18.00)
Subota 18 5: Srbija – Island (15:30), Moldavija – Slovačka (18.00)
Nedelja 19. 5: Srbija – Moldavija (15:30), Slovačka – Island (18.00)

SASTAV OSTALIH GRUPA:

Grupa 1: Mađarska, Češka, Izrael, Ukrajina
Grupa 2: Francuska, Portugalija, Crna Gora, Italija
Grupa 3: Švedska, Nemačka, Turska, Finska
Grupa 4: Rumunija, Poljska, Slovenija, Velika Britanija
Grupa 5: Holandija, Austrija, Bugarska, Jermenija
Grupa 6: Hrvatska, Španija, Litvanija, Švajcarska

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *