Balkan-Handball.com

OD SJAJA DO OČAJA: Slovenija ispala, Egipat bodom u četvrtfinalu

Reprezentacija Slovenije neće igrati u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Egiptu, pošto je u odlučujućoj utakmici glavne faze odigrala nerešeno sa domaćinom 25:25 (8:12). I bez Blagotinšeka, Gajića i Skubea, koji nisu bili u sastavu zbog stomačnog virusa, ekipa Ljube Vranješa imala je veliku šansu da pobedi Egipat i eliminiše ga sa prvenstva, ali je skupo platila igru bez golmana početkom drugog poluvremena, kada se za tili čas od plus pet našla u minusu.

Od potpune kontrole u igri i vođstva 15:10, Slovenija je za sedam minuta primila pet golova na praznu mrežu i dozvolila rivalu da preokrene utakmicu. Egipćani nisu ispustili prednost do kraja, iako ona nije iznosila više od plus dva.

Na ulasku u poslednji minut, afrička selekcija imala je prednost 25:23 i loptu u posedu. Zahvaljujući Klemenu Ferlinu i Blažu Jancu, Slovenci su izjednačili 1o sekundi pre kraja, ali im bod nije bio dovoljan. Polufinalista prethodnog Evropskog prvenstva nije pobedio u utakmici u kojoj je senzacionalni Ferlin zabeležio 19 odbrana, uz jedan zaustavljen sedmerac Lesjaka, u odnosu na ukupno 10 odbrana egipatskih golmana Hendavija i El Tajara. 

Slovenija – Egipat 25-25 (12-8)

Slovenija: Ferlin 19 odbrana, Lesjak 0+1 odbrana – Blaz Janc 6, Borut Mackovsek 4, Miha Zarabec 4, Jure Dolenec 4, Matic Suholeznik 3, Matej Gaber 2, Dean Bombac 2.

Egipat: Hendavi 3 odbrane, El-Tajar 7 odbrana –  Mohammad Sanad 7, Yahia Omar 6, Yehia Elderaa 4, Ali Zein 3, Ahmed Elahmar 2, Seif Elderaa 2, Wisam Nawar 1.

Najboljih 30 minuta odigrala je Slovenija u prvom poluvremenu. Fantastična, čvrsta 6-0 zona iza koje je utakmicu života branio Klemen Ferlin, paralizovala je sve oštrice egipatskog napada. Do 27. minuta, neutralisana je i, na ovom turniru ubitačna tranzicija protivnika. Od tog trenutka i vođstva 10:5, kreću problemi. Prvi nalet domaćina u vidu serije 3:0 kroz tranziciju, neutralisali su bomba Mačkovšeka i dva pogotka u nizu Janca, računajući kraj prvog i početak drugog poluvremena – 13:8. Gol za gol još pet minuta, 15:10 za Sloveniju. A onda, pucanj u sopstvenu, rođenu nogu Ljube Vranješa. Nakon tek prvog isključenja za Egipćane, isključen je i slovenački igrač, a selektor je odlučio da napadne bez golmana, i tu je krenula kataklizma. 

Kao na traci, ređale su se greške u napadu Slovenije, i lopte u praznoj mreži. Tri komada za minut i po, pa onda još dve, za izjednačenje 15:15. Utisak je bio da Omar, Šebib, Zajed i društvo mogu protiv Ferlina jedino dok je ovaj na klupi, a klupa je odlučila da im ponudi tu šansu. Čuda je činio čuvar mreže Erlangena tokom čitave utakmice, tačnije onog dela iste tokom je bio na terenu. Čuda sa klupe, ipak nije mogao da proizvodi.

A za čuda sa klupe nije bilo ni potrebe. Bilo je dovoljno da se ignoriše napadačka mogućnost koja se za mnoge ekipe ispostavila „medveđom uslugom“. Nastavili su Egipćani da pogađaju mrežu sa svoje polovine, pa su prvi put i poveli. U 40. minutu bilo je 17:16. što znači da je domaćin dao više golova za 10 minuta drugog nego za čitavo prvo poluvreme.

U pozicionoj igri, rešenja za Parondov tim nije bilo, a ni naznaka da se to može promeniti, sve dok im nije na tacni ponuđena prazna mreža. Serija golova dala je krila domaćim rukometašima, dok se na drugoj strani voda uvukla duboko u uši. Očekivano, stigao je i blagi vetar u leđa od strane nemačkih sudija u samoj završnici. Slovenija se preko Bombača i Suholežnika držala u egalu do 55. minuta i rezultata 23:23. Onda je pustio ruku ElAhmar, El Tajar odbranio zicer Suholežniku (Nemci ignorisali čist sedmerac pri tom pokušaju), a Sanad u narednom napadu povisio na 25:23. Nije prošao ni Janc iz malog ugla nakon tajm-auta Vranješa,a do kraja je ostalo 60 sekundi. Lopta je bila u rukama Egipćana, a dok je klupa slavila četvrtfinale, igrači na terenu su ispustili priliku da osvoje oba boda i ostanu u igri za prvo mesto. Ovako, „ne gine“ im Danska u borbi za plasman u polufinale.

2 Comments

  1. Vaso

    24/01/2021 at 20:50

    Pa da ih nisu sudije Nemci pokrali nevidjeno bila bi Slovenija u četvrtfinalu!

  2. Upoz

    24/01/2021 at 22:49

    Kada su ih to pokrali? Nisam primetio, osim što su dva komentatora da Arene bili subjektivni i neprofesionalni.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *