Balkan-Handball.com

DOSANJALI SVETSKO ZLATO! „Leteći Danci“ pokorili planetu!

Danska više ne sanja! Sve što je mogla, rukometna nacija koja je pravila ovaj sport, osvojila je zaključno sa svetskim zlatom u Herningu januara 2019. godine! Nordijsko finale nije bilo onako kako smo ga zamišljali, ali je favorit opravdao očekivanja. Danska je pregazila selekciju Norveške 31:22 (18:11) pred 15.000 navijača u „Boxenu“ i evropskim titulama iz 2008. i 2012. godine, olimpijskom zlatu iz Rija 2016, pridodala i svetsku krunu!

Neizvesnosti nije bilo. Norveška nije bila na nivou u finalu, drugo prvenstvo u nizu. Posle „Bersija“, pognuli su glave izabranici Kristijana Bergea i u danskom kraljevskom gradu.

Povela je Norveška 3:2, ali sve ono što je krasilo igru Skandinavaca u polufinalu sa Nemačkom, nestalo je u 60 minuta borbe za zlato. Mirhol je bio nevidljiv na liniji šest metara, Magnus Red daleko od nivoa raspucanosti i hrabrosti, a Sander Sagosen skautiran tako da nije imao puno rešenja u napadu. S druge strane, i bez levorukog desnog beka, napad je funkcionisao perfektno. Hanse, Lauge, Mensah, Olsen, desnoruka četvorka je funkcionisala perfektno. U 14. minutu je Berge zatražio tajm-aut pri rezultatu 9:5. To je bio i poslednji period dobre igre Norvežana.

Jakobsen je na svom tajm-autu posložio stvari kako bi od 10:7 (17.) napravio +7 do poluvremena.

Pokušali su Norvežani drugačije, ali nije išlo. Bjarte Mirhol je postigao prvi gol tek u 32. minutu, imao je Sander Sagosen šansu da smanji na -5 (21:15), ali je blok omogućio kontru koja je dotukla sve nade tima selektora Bergea. Već u 47. minutu bilo je 25:15, a slavlje je moglo da počne…

Najefikasniji u redovima novih svetskih šampiona bio je Mikel Hansen sa sedam golova. S druge strane, Magnus Jondal je meč završio sa devet pogodaka.

Norveška – Danska 22-31 (11-18)

Norveška: Magnus Jondal 9, Sander Sagosen 3, Goran Johannessen 3, Kristian Bjornsen 2, Magnus Rod 2, Bjarte Myrhol 1, Petter Overby 1, Harald Reinkind 1.

Danska: Mikkel Hansen 7, Morten Olsen 5, Rasmus Lauge 4, Lasse Svan 4, Mads Mensah 4, Anders Zachariassen 3, Magnus Landin 3, Nikolaj Øris 1.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *