Danilo Brestovac (Metalurg): "Borba za treće mesto u grupi"! - Balkan-Handball.com
Naslovna Transferi Danilo Brestovac (Metalurg): "Borba za treće mesto u grupi"!

Danilo Brestovac (Metalurg): "Borba za treće mesto u grupi"!

0 komentar


Skopski Metalurg je izborio plasman u Ligu šampiona, gde će već u prvom kolu gostovati, ni manje, ni više, nemačkom Kilu. Zgodno vreme da popričamo sa golmanom Danilom Brestovcem, povratnikom u makedonski rukomet posle šest godina provedenih u Francuskoj. Pričali smo o Ligi šampiona, Metalurgu, rivalstvu sa Vardarom, saradnji sa Borkom Ristovskim i rukometnom sajtu, makhandball-u, čiji je Danilo urednik.

Danilo, zdravo. Plasirali ste se u Ligu šampiona. Čeka Vas težak zadatak, s obzirom na protivnike u grupi (Kil, Barselona, Dramen)? Šta je realnost?

-Ako tražimo neku realnost, mi smo našli svoje mesto  u Ligi šampiona, ali ne bismo bili pravi, ako ne bismo tražili neki naš maksimum. Svesni smo grupe, ali ne i naših mogućnosti. Hoćemo više i možemo da budemo bolji! Sanjamo da "ubijemo" favorite , da osvojimo to treće mesto, koje bi nam na psihološkoj osnovi olakšalo i pokazalo put ka novoj tituli u makedonskom prvenstvu.

Ko po tebi ima najveće šanse za osvajanje LŠ? Budući da su nam dve ekipe manje, više poznate (Kil i Siudad Real), navedi nam i treću?

-Ne bih da se pravim neki pametnjaković, ali bilo bi najbolje za evropski rukomet, kad bi se ponovilo prošlogodisnje finale Siudad – Kil . Evo, kao treću predlažem Barselonu.

Počelo je i domaće prvenstvo. Težak meč protiv Vardara i podela bodova. Kako ti se čini ovaj, sve popularniji makedonski derbi. Ko ima više šansi za titulu?

– Ma Vardar je dobar. Super su igrači  stvarno, ali nekako, ekipa nema dušu. Mi ginemo jedan za drugoga. Nama pošteno i ne treba neka taktika, jer idemo srcem, drugarstvom, slogom. Kod nas nema podeljenosti. Pokaži nam teren i završio si posao. Bilo je super , publika ,sudije ….ma pravi derbi! Titula je daleko, ali uradićemo sve da neizađe iz naše dvorane još puno godina .

Metalurg izrasta u ozbiljan klub. Puno je dobrih igrača, solidan je budžet…

– Metalurgu mogu da pozavide i mnogi evropski klubovi. Obećavam da je ovo početak. Mi smo « gigant » na ovim prostorima, imamo sve neophodne uslove. Novac nije problem, liga nam je slaba!

Kakva je saradnja sa Borkom Ristovskim?

– Nema trenera na ovim prostorima koji ne bi poželeo ovakav tandem! Na treningu žalimo naše saigrače, jer gol ne mogu da nam zabiju ! (smeh) Ne dao Bog da mi neko loše nešto kaže za Borka, "glavu bu mi otkinuo"! – siguran sam da je tako i obratno.

Dugo si bio u Francuskoj, šest godina? Kako se osećaš kod kuće. Jel velika razlika. U kom pravcu se pomera makedonski rukomet?

-U Francuskoj je bilo super, ali sam zatvorio to poglavje. Život ide dalje. Ja bez mojih drugova i Skoplja , ne mogu nikako.  Nažalost, ovde nema puno rukometa. Osim derbija sa Vardarom, sve ostalo je mučenje. Teško se motivišemo. Izlazimo na teren, samo da odradimo domaći zadatak, pa i da odigramo sa 50%, ne možemo da izgubimo.

 Reprezentacija se plasirala na SP. Kakav je tvoj reprezentativni status?

– Kada sam 2001 godine otišao u inostranstvo, imao sam 92 nastupa za najbolju selekciju, a šest godina kasnije 95. U sezoni 2004-05 bio sam najbolji golman Francuske po broju odbranjenih lopti.  Iza mene su bili i Omejer, Godan i Bruno Martini. Nažalost, ni to nije bilo dovoljno. Nisam, niti ću da se reklamiram. Žao mi je što nisam dao više. Nadam se da me neće pozvati selektor, inače, eto ti « belaja »(smeh).

Kamko ti se sviđa BH? I s obzirom da si pokrenuo sajt na makedonskom, makhandball.com, kakvi su planovi?


– Jedina zamerka je što ne pišeđ na ćirilici. Ma šalim se odličan si, pa si i meni dao ideju da napravim makedonski sajt. Samo mi znamo kako nam je! Sledeći korak mi je da izdam rukometni magazin, koji bi izlazio jednom mesečno. Biće teško, ali probaću! Moram da okupim dobru ekipu.Imamo mi dobre rukometne novinare koji bi mi rado pomogli u tom projektu, Ristu Gjamovskog, Gorana Antevskog…

ŽIKA BOGDANOVIĆ


Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball