Balkan-Handball.com

Andrea Lekić: Stisni zube i igraj!

Najbolje rukometašice Srbije okupile su se na pripremama u Vrnjačkoj Banji gde se spremaju za utakmice sa Holandijom koje odlučuju o putniku na Evropsko prvenstvo. Juče su Srpkinje odigrale prvu od dve prijateljske utakmice sa reprezentacijom Makedonije i zabeležile prvu pobedu rezultatom 34-27. Po rečima srednjeg beka i glavnog pokretača igre naše reprezentacije, Andree Lekić, pobeda je došla u pravi čas jer su viđene neke nove pozitivne odlike u igri. Te odlike se ogledaju u čvrstoj veri u sopstvene mogućnosti, maksimalnoj borbenosti, evidentnom napredku u igri i još evidentnijem napredku na psihološkom planu.

Pobedili ste Makedoniju rezultatski dosta ubedljivo, kako je to izgledalo na terenu?

– Makedonke su vodile veći deo prvog poluvremena, ali nismo pustili da se njihova prednost poveća već smo borbenošću i motivom okrenuli rezultat u našu korist. Ova pobeda nas je sigurno podigla na psihološkom planu što nam je baš trebalo. Bitno je da smo povratili možda malo poljuljanu veru u sebe. Videli smo i neku novu odliku u našoj igri. Pre svega mislim da smo dosta napredovali na psihološkom planu, nismo pali posle njihovog vođstva od 5 razlike u prvom poluvremenu već smo se vratili posle tajm-auta i otišli na odmor sa +1 kod 17-16. U drugom poluvremenu im nijednog trenutka nismo dozvolili da se vrate u igru i imali smo to konstantno vođstvo od 4-5 golova. Pokazale smo i da nam borbenost nije strana i sigurno smo odigrale neuporedivo bolje nego kada smo igrali sa njima u Makedoniji na prošlom okupljanju.

Kako sada protiču pripreme, kakvi su vas uslovi sačekali u Vrnjačkoj Banji?

– Generalno svi uslovi su odlični, hala je fantastična, nemam reči. Najiskrenije, svaki put jedva čekam da uđem u bus i da krenemo na trening jer je atmosfera neviđeno pozitivna u svakom trenutku. Verovatno nam je dosta svega što se izdešavalo, pa je možda proradio i inat u nama. Mogli bi svi drugi u našem okruženju da se ugledaju na nas, da prestanu da pričaju o onima koji nisu tu, jer nama je sada potrebno da budemo jaki, okrenuti samo sebi, da mislimo i radimo pozitivno. I naravno da pobedimo Holandiju!

Ima li problema sa povredama, kako izdržavate još treninga posle napornih sezona u klubovima?

-Nemamo nekih većih povreda, svakoga prate neke sitnije i neka tako ostane. Samo da budemo zdrave. Kaća Tomašević je obnovila povredu lakta sad na utakmici, ali nadamo se da će se brzo oporaviti. Svi znamo zašto smo ovde, nema tu mesta za razmišljanje da li je nešto naporno ili ne. Naravno uvek ima sitnih povreda, ali bol je sastavni deo rukometa. Znam samo da smo rešile da stisnemo zube dok sve ne prođe, da damo svoj maksimum, pokažemo da možemo, prođemo Holandiju i onda odemo na odmor. Samo da se plasiramo na EP, ništa drugo nije važno i ničeg drugog se nećemo sećati.

Kako su se uklopile nove igračice?

-Jako je bitno što smo konkretno na ovoj utakmici omogućili da sve igračice imaju minutažu, a da se to nije odrazilo na rezultat. Sve igračice su se dobro uklopile, danas je recimo Jelena Trifunović odmah debitovala golom. Golmani su branili dobro, i Kaća dok nije obnovila povredu i Zlata koja je branila stvarno odlično do kraja. Ne mogu da kažem da neko nije odigrao dobro, sve devojke su odigrale i odradile ono što su trebale pa je i rezultat na kraju stvarno realan odnos dešavanja na terenu.

Na čemu inače najviše insistira selektor Dinčić?

Trener nas ne forsira previše što nam odgovara, treninzi nisu previše naporni i imamo vremena za odmor što nam je svima više nego potrebno. Akcenat je na prostim rukometnim stvarima. Igramo slobodno, jednostavno i što je najvažnije imamo jako dobru komunikaciju. Nemamo sad neki preveliki broj akcija, ali i dalje radimo ono što smo radili i na predhodnim okupljanjima. Krenulo je na bolje, napredak se vidi. Što se tiče odbrane svako ima svoje zadatke i trudimo smo se da ih maksimalno odradimo. Uostalom to je i presudilo na današnjoj utakmici pogotovu u drugom poluvrenenu jer smo najveći broj golova postigli iz kontri i polukontri.

Ima li nekih novih informacija o sastavu Holandije?

Slovenija za par dana igra sa Holandijom prijateljske utakmice pa ćemo od mojih saigračica iz Krima dobiti najsvežije i proverene informacije o njima, u kom sastavu nastupaju i tako te informacije koje će nam sigurno koristiti.

ZORICA RADOJKOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *