Balkan-Handball.com

Časlav Dinčić pred meč odluke: "Moramo igrati brzo"! (Makedonija – Srbija 20:15h)!

Rukometašice Srbije večeras u Makedoniji protiv komšinica-domaćina igraju odlučujuću utakmicu na Evropskom prvenstvu. Kalkulacija je ostala samo jedna, pobeda! Sa koliko golova razlike, zavisiće od ishoda susreta Nemačka-Hrvatska. Ako Hrvatice pobede Nemačku, Srbiji odgovara svaka pobeda. Ako ipak "Pancerke" budu bolje, Srbija mora da pobedi sa četiri gola razlike domaćina, odnosno, Makedonija će imati "dozvoljeni minus". Pred meč odluke, razgovarali smo sa selektorom Srbije, Časlavom Dinčićem.

Selektore, kako sada komentarišete utakmicu sa Nemicama? Jutro je uvek pametnije od noći.

– Neprospavana noć. Vraćao sam film više puta i ne mogu da tražim krivce. Imali smo šansu, igrali dobro. I da smo igrali nerešeno, i da smo pobedili, znali smo da poslednji meč sa Makedonijom sve rešava. Šteta što nismo dobili meč zbog morala ekipe, da dignemo ekipu. Ipak, i ovakva igra je uspeh za ove devojke. Mnogo smo dobili. Pohvalio bih Katarinu Krpež, igrala je sjajno, srčano, pokazala kako se igra za zemlju. Zustavila je jednu Nadin Krauze, posle igrala sjajnog drugog u odbrani. Ni jednu grešku u odbrani nije napravila. Nekada i pored toga što nema bodova, nešto dobiješ. Vidiš da li neko može ili ne može. Da nije bila ovde, nikada ne bi znali da li možemo da računamo na nju u "A" reprezentaciji na toj poziciji.

Bilo kakva 1,x,2 kombinacija u meču sa Nemačkom, zakazivala je taj finalni meč sa Makedonkama (večeras od 20:15h). Ipak, mnogi vam zameraju taj tajm-aut i priču da nam je i bod dovoljan. Kažu da u fudbalu može da se čuva rezultat, ali ne i u rukometu?

– Rekao sam igračica da idemo na sigurno. Imamo 45 sekundi do kraja i bod je dovoljan. Normalno, kažeš igračicama da daju gol. Sigurno bi ga dale da se pružila šansa. Da li je tajm u pravo vreme. Pa nije u pravo vreme. Ispala je greška posle pet sekundi do kraja. Tražimo krivca? Krivac sam ja, kriva je Sanja, kriva je Ceca Ognjenović što nije izašla na dupli pas, kriva je Sanja Rajović što sa pivoa nije izašla na dupli pas. Kriva je Tanja Medved što se nije izvukla iz "flastera" da dođe po loptu. Ne smemo da gledamo zadnjih 50 sekundi. Da je Andrea Lekić dala gol, bilo bi dva razlike za nas, i to bi već bila druga pesma. One bi morale da šutiraju, brže završavaju napad i sve bi to drugačije bilo.

Kako sa Makedonkama? Osetili ste atmosferu. Čuli ste i onu "ludu sirenu" koja imitira zvižduk. Verovatno nećete čuti igračice, a ni one vas…

– Već sinoć sam rekao igračicama da moramo igrati brzo. Kontre, polukontre, da ne dozvolimo njihovo usporavanje, pozicionu igru. Ne smemo da igramo šest na šest, gde tek onda domaćin ima prednost publike. Kada trčiš, ne čuješ zvižduke. Moramo da ih pretrčimo. Ne verujem da Portjanko i Bujanova mogu da izdrže više od 40 minuta u tom ritmu. Igračice će mimikom pokazivati, kada su umorne, da idu u zamenu. Moramo da pratimo taj brzi ritam. Svih 14 igračica igraju, moramo pravilno da rasporedimo opterećenje, i ja verujem da ćemo proći dalje. Fizički smo spremniji od njih.

Da li su Portjanko i Bujanova one od kojih se Srbija pribojava?

– Naravno. Bujanova igra za ekipu, zna rukomet, dok je Portjanko razbijač. Već znamo ko će da igra na njoj. To mora neko biti sa masom, da ne bi nosila igračice. Verovatno Medved ili Erić. Pokušaćemo da ih nateramo da šutiraju sa krila, da ih onesposobimo da imaju dobru realizaciju sa bekovskih pozicija.

Od kolega iz Makedonije saznajemo da je srpska reprezentacija navukla gnev publike zbog lošeg pisanja naših medija o organizaciji prvenstva? Iz ličnih kontakata, osećamo ljutnju ljudi vezanih za prvenstvo, jer kako kažu "jedino su se Srbi i Danci" žalili na uslove. Danci ko Danci…

 – To što je rečeno, blago je rečeno. Trebalo bi više da kritikujemo. Ako ti kasni autobus dva puta, Ako nema interneta, ako kasni video sala, pa nema televiziora u Sali, pa ne možemo da odradimo trening, pa kasni utakmica. Oni mogu da zvižde. Uopšte ne znam ko im je dozvolio da organizuju EP? Mnogo smo fini u izjavama. U hali nemaš ništa da kupiš. Nemaš slatkiša, nemaš šta da pojedeš, da devojke posle utakmice dignu šećer. Obilazimo po pet puta, ne može ništa da se pojede. Treba biti u hali pet sati, a nemaš ni sendvić da kupiš? Moraju igračice sendviče iz hotela da nose. Juče nam je Milena (Delić) snela nešto iz VIP-a.

Kod ovakvog raspleta na bilo kom takmičenju gde se radi o domaćinu, suđenje može da bude zanimljiva tema?

– Biće, a bilo je i juče kada su igrale Makedonija i Hrvatska. To sam znao, čim su došle starije sudije da sude. Znao sam gde će to ići. Bilo je mnogo prekida, mnogo brisanja parketa i znao sam da će Makedonija imat više isključenja od Hrvatske na kraju. Sedmerci i isključenja na njihovu stranu, kao dokaz nevinosti. To je perfidno suđenje.

ŽIKA BOGDANOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *