Grupa A (Skoplje) - "Svi su favoriti"... - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Grupa A (Skoplje) – "Svi su favoriti"…

Grupa A (Skoplje) – "Svi su favoriti"…

0 komentar

U Skoplju će biti zanimljivije nego u Ohridu. Dokaz za to su sastavi grupa. U grupi "A", nalaze se Francuska, Danska, Rumunija i Mađarska. Nema favorita, nema autsajdera. Teren će reći sve…

Francuska na EP dolazi kao treća sa prošlog EP-a u Švedskoj i sa dva peta mesta (SP kod kuće i OI). S tim u skladu, ambicije svetskog šampiona iz 2003. godine ne ograničavaju se pukim učestovanjem na ovom takmičenju. Selektor Olivier Krumbolc, na klupi "Trikolorki" sedi od 1999. godine i od tada, Francuska ima kontiunitet učestvovanja na svetskim takmičenjima.

– Posle petog mesta na Olimpijskim igrama, bio sam malo razočaran što smo ostali bez medalje, naročito jer bi to bio lep oproštaj od reprezentacije za četiri naše glavne igračice -Nicolas, Pecqueux-Rolland, Isabelle Wendling i našeg kapitena Stéphanie Cano. Pravimo novi tim, a cilj su nam Olimpijske Igre u Londonu 2012. Naravno da želimo da ostanemo u samom vrhu evropskog rukometa, ali sa ovakvom grupom na EP u Makedoniji, to će biti veoma teško."

Dokaz za reči iskusnog francuskog stručnjaka jeste i širi spisak reprezentacije, na kome najstarija rukometašica ima 28 godina (Rafael Tervel), a ona je ujedno i jedina igračica koja ima preko 100 nastupa za selekciju svoje zemlje!

Posle tri medalje na velikim takmičenjima u period 2003-2005, Mađarska je u padu rezultata, ali poslednje Olimpijske Igre na kojima su Gerbic i drugarice došle do četvrtog mesta, ulivaju nadu armiji rukometnih navijača iz zemlje "severnih suseda". Za razliku od svog francuskog kolege, novi selektor Vilmoš Imre je u dobroj poziciji, jer u njegovom sastavu nije došlo do smene generacija.

 – Naša želja je da ostanemo u vrhu evropskog rukometa, a to znači plasman od prvog do šestog mesta u Makedoniji. Naravno, naš dugoročni cilj su OI u Londonu, a u tom projektu ćemo vremenom uključivati sve više mladih igračica.

O iskustvu selekcije Mađarske, govori i podatak da je na širem spisku čak deset igračica koje imaju preko 50 nastupa u nacionalnom dresu. Na tom spisku našla su se imena Katalin Palinger i Anite Gerbic , koja svojim renomeom nagoveštavaju da će Mađarice u borbu za medalje.

Danska je misterija za sve navijače i rukometne analitičare. Zemlja u kojoj se igra najbolji klupski rukomet na svetu, koja je 2004. bila Olimpijski šampion, za Peking se nije ni kvalifikovala, a nije je bilo ni na Svetskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine. Na jedvite jade, Dankinje su stigle do Makedonije u baražu sa Turskom (21:19 – 24:25). Ipak, na klupi je ponovo Jan Pytlick, čovek koji je ovoj skandinavskoj naciji doneo dva olimpijska zlata (2000. I 2004.)

– Makedonija je tek prvi korak ka našem prvom cilju, a to je – dobar rezultat na Evropskom prvenstvu u Danskoj 2010. godine. U procesu smo pravljenja novog mladog tima, koji je sastavljen od igračica koje su imale velikih uspeha u takmičenjima mlađih kategorija.  Igračice poput Line Jorgensen, Camilla Dalby i Susan Thorsgaard dolaze u Makedoniju da skupe neophodno međunarodno iskustvo u igri sa i protiv velikih igračica i iskusnih ekipa.

Na širem spisku selektora, nalaze se četiri igračice Ikasta, a po tri su iz Kopenhagena i Viborga. Znajući o kakvim se ekipama radi, možemo i pretpostaviti kakav kvalitet dolazi u Skoplje, bez obzira na manjak iskustva pojedinih igračica. Među njima nalaze se i olimpijske šampionke (Skov, Mortensen), koje se neće zadovoljiti devizom "važno je učestvovati"!

Rumunke su u samom vrhu svetskog rukometa unazad tri godine, ako se izuzme 2006. godina, kada su u baražu naletele da srpsko-crnogorski drim tim, predvođen Anjom Andersen. Srebrne na svetu 2005. godine, na SP prošle godine osvojile su četvrto mesto, dok su u Pekingu (OI) bile sedme. Za dolazak u Makedoniju nisu imale puno problema, budući da je Island bio preslab takmac (37:23 i 33:23).

Rumunke imaju veoma iskusnu ekipu. Čak 13 igračica ima preko 50 nastupa u državnom dresu, a čak 17 sa šireg spiska ima preko 25 godina. Srpski ljubitelji rukometa imali su priliku da Rumunke vide na delu pre par dana, kada su u dvomeću sa Srpkinjama odigrale 1:1 (32:34 i 31:29). Gro reprezentacije (10 igračica) dolazi iz veoma jake Olčim Valcee, koja ima visok renome u evropskim okvirima, tako da nema sumnje da će Rumunke i na ovom prvenstvu moći da razmišljaju o borbi za polufinale.

Ž.B

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball