Balkan-Handball.com

Hrvatice veruju u nastavak tradicije!

Nedavno održan žreb za Evropsko prvenstvo u Makedoniji, uz malu pomoć domaćina, doneo je zanimljivu situaciju u grupi D gde su se našla tri predstavnika Balkana. Za prolaz u drugu fazu konkurišu sve ekipe, a mi smo pitali reprezentativke Hrvatske za komentar grupe i očekivanja u Makedoniji. Samo za Balkan-handball svoje komentare iznose rukometašice od čije igre u velikoj meri zavisi i igra hrvatskog tima: Dijana Golubić, Maida Arslanagić, Kristina Franić, Ivana Lovrić i Lidija Horvat. Reprezentativke Hrvatske veruju da će uspeti u nameri da prođu grupu i tako nastave tradiciju igranja u drugoj fazi takmičenja.

Dijana Golubić (Krim Merkator, Slovenija)

-Mislim da grupa nije lagana, ali gledajući na to koga smo još sve mogli izvući nije ni toliko loša. Osim Nemačke, favorita naše grupe, sigurno je da svi mislimo da možemo proći u drugi krug. Nijedna utakmica neće biti laka i u svakoj će se trebati dati sve od sebe za pobjedu. Ipak nadam se da će NAMA to i uspjeti. Da će nam se neke stvari i konačno poklopiti i da ćemo pokazati koliko vrijedimo, a ne uvijek ostati na tome da smo neugodan protivnik, ali uvijek žaliti za time da smo mogli i bolje. Na zadnjim takmičenjima, uvijek su domaćini birali grupu u kojoj smo mi jer su nas smatrali lakšim protivnikom. Ipak, do sada smo uvijek i prolazili grupu, pa se tako nadam da će se ta tradicija održati. Ali, i da nakon ovog prvenstva nećemo više biti poželjan protivnik.

 

Maida Arslanagić (KIF Vejen, Danska)

-Jedna vrlo zanimljiva grupa, pravi mali Balkan. Jedini "autsajder" tu je ekipa Nemačke. Iskusna reprezentacija koja je već godinama u svetskom vrhu, ne podcjenjujem je, ali i protiv njih smo pokazali da možemo i znamo igrati. Mislim da među nama "balkancima" nema nekih nepoznanica, to su ekipe koje se manje više jako dobro poznaju i znamo ko, šta i koliko može. Moram napomenuti da na Evropskom prvenstvu nema laganih ekipa, ali mislim da smo dobro prošle s obzirom na ostale grupe. Takmičenje je takvo da jednostavno nemaš pravo na kiks i da bi se ostvarili rezultati morat će se ulaziti 200% u svaku tekmu. Danas u rukometu više ništa nije sigurno pa tako ne bi ni htjela ništa unaprijed sa sigurnošću najavljivat. Cilj nam je svakako proći grupu i dogurati što dalje, ali mnogi će faktori ovisiti o tome. Mi smo jedna mlada ekipa koja je već uhvatila jednu konstantu pojavljivanja na velikim takmičenjima i bilo bi vrijeme da napravimo neki značajniji rezultat. Kao što rekoh o nečemu više bilo bi prerano govoriti ima tu još dosta vremena. Vjerujem da ćemo se pripremiti najbolje što možemo i spremne, bez povreda dočekati početak EP u Makedoniji.

 

Kristina Franić (Podravka Vegeta, Hrvatska)

-Nemice igraju pravi, čvrsti rukomet, predvođene su iskusnom Jurack i odličnom Krause. Nikome nije lako protiv njih igrati. Makedonke isto imaju jaku ekipu i domaćini su. Imat će publiku na svojoj strani, iskusne su, ali dobro ih poznajemo i mislim da ne bi trebalo biti većih problema. Srpkinje će vjerovatno biti standardno borbene, "nabrijane"na nas, kao i mi na njih. Mislim da je grupa podjednaka, treba pobjeda za prolaz dalje, treba gristi, iskoristiti sve šta se ponudi i napaviti rezultat.

 

Ivana Lovrić (Metz, Francuska)

-Gledajući druge grupe ova se čini dobrom za nas. Evropsko prvenstvo je jako natjecanje, čak i jače od Svetskog, tako da nema lagane ekipe, i ako hoćemo napraviti neki rezultat, a mislim da to naša ekipa može, moramo pobjeđivati i slabije i jače ekipe. Vjerujem u sebe i svoje saigračice da ćemo uspjet proći skupinu. Istina bit će teško, jer koliko god smo možda izbjegli neke jače reprezentacije, Srbija, Makedonija i Nemačka nisu nimalo lagani protivnici. Makedonija je domaćin, a igrati protiv domaćina je uvijek nezgodno. Često smo igrali s njima i znamo se međusobno jako dobro. To je s jedne strane dobro, ali s druge možda i nije jer kako mi znamo njih tako i oni znaju naše prednosti i naše slabe strane. One će sigurno imati jedan teret više na ledima, a to je pritisak domaćeg terena, ali i domaću publiku koja ce im biti plus! Dobra su ekipa, spoj mladosti i iskustva i mogu iznenaditi svakoga, ali nadam se i vjerujem da nas neće.
Što se tiče Srbije, njihovu ekipu ne poznajem toliko, znam par pojedinki, ali to je premalo. Sigurno je da su dobre jer izbacile su Holandiju u kvalifikacijama. Našeg su manteliteta, imaju jak nacionalni naboj i bit će nezgodan protivnik! Nemačka, što reći o njima… vraćaju se s medaljom sa svakog takmičenja, ekipa su čije pojedinke igraju po raznim evropskim klubovima, dugo godina su zajedno i definitivno su najjača ekipa u našoj skupini! Ali, samo ih je 7 na terenu, kao i nas, i u 60 minuta svašta se može dogoditi. Kao igraču, uvijek mi je lakše igrati kada je protivnik u ulozi favorita, a to će protiv Nemica biti tako. One ce taj epitet morati opravdati, a tada ih je najlakše iznenaditi. Mislim da niti jedna ekipa, pa čak ni Nemačka, ne može biti sigurna u prolaz dalje.Tri su utakmice i svašta se moze dogoditi. Ja se samo nadam da ćemo mi sve biti zdrave, u dobru atmosferu između nas ne sumnjam, tako da uz malo sreće mogli bi napraviti veliki rezultat.

Lidija Horvat (Brasov, Rumunija)

-Mislim da možemo biti zadovoljne grupom iako kao favorita moram izdvojiti Nemačku koja je na zadnjem SP osvojila bronzu i Makedonke koje znaju biti neugodne na domaćem terenu. Ekipu Srbije ne poznajem, znam samo da imaju novog selektora. U poređenju s drugim grupama prošli smo super i mislim da prolazimo u u drugi krug takmičenja što nam je i cilj.

 

ZORICA RADOJKOVIĆ

 < /p>

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *