Balkan-Handball.com

Ivana Jevtić (Jagodina): Sredina tabele se ne razmatra, želimo evropsku scenu!

 Posle 15 godina bez najvišeg ranga takmičenja, Jagodina se vratila u elitu u velikom stilu. Sada ne namerava tu da stane i zadovolji se pukim opstankom u Super ligi. Ambicije kluba koji sa kapitenskom trakom i ove sezone samouvereno predvodi Ivana Jevtić(27) je plasman na tabeli koji vodi u evrokupove i ništa manje od toga ne ulazi u razmatranje. Ako neko možda i ne zna Ivanu Jevtić, lako će je prepoznati na terenu, ali ne po plavoj kosi i kapitenskoj traci, već po upadljivo velikom učinku na crti, i igri u odbrani bez pardona.  

Vreme ističe, Super liga kuca na vrata. Koliko je Jagodina spremna za predstojeće izazove u elitnom takmičenju?

-Još se uklapamo i prilagođavamo jedna drugoj. Treba vremena da sve legne na svoje mesto, a znamo da je period stvaranja pobedničke atmosfere kratak. Međutim, sa tim problemom se suočavaju i druge ekipe, a profesionalni odnosi nam nameću neku drugu vrstu discipline i odnosa prema obavezama.

Kako ste proveli pripremni period?
-Pripreme su pocele 22. jula i ekipa je u tom periodu prošla stotine treninga i pripremnih utakmica. Celokupne pripreme proveli smo u Jagodini, jer ekipa nije bila od početka na okupu, pa ni odlazak negde na stranu ne bi imao efekat. Ozbiljno se radilo i to sada treba pretočiti u rezultate na terenu.
Koliko se promenila ekipa u odnosu na prošlu sezonu?
Nekolicina igračica nas je napustila, a medju njima jedna od najzaslužnijih za plasman u Super ligu – Mirjana Čolović. Pojačanja su adekvatna i ligi i ciljevima kluba. Na gol su stale Ana Kačarevic i Sandra Usljebrka, a stigle su i levo krilo Anastazija Budai, desno krilo Marija Papudzijeva i bekovi Suzana Ćubela i Marijana Trbojević.
 Najveći uspeh ženskog rukometa u Jagodini je osvajanje Kupa, 9.maja 1993.godine u finalu sa Radničkim , kada je ekipa predvođena Ljiljom Knežević, Jelenom Jovanović , Nenom Ratić, Milom Zarić… osvojila pehar nacionalnog Kupa. Dugo vas nije bilo u eliti, prošle sezone niste uspeli da se vratite, ali ste to brzo ispravili. Koliko vas nije bilo?
-Posle 15 godina ponovo smo u najelitnijem domaćem takmičenju. Pretprošle sezone u triler završnici protiv Zaječara za malo nam je izmakla Super liga, ali prošle sezone smo sve nadoknadili i bili ubedljivi. Podsetila bih da nam je Super liga dva puta bukvalno bila na dohvat ruke, ali….viši interesi su bili protiv nas.
Kakve su ambicije Jagodine ove sezone?
-Ambicije kluba su prilično visoke i plan je da u narednoj sezoni budemo među ekipama koje će se plasirati u neki od evropskih kupova. Na proslogodišnji kostur ekipe, koji je izneo prvenstvo, dodate su kvalitetne igračice. Tako da nas sada ne može da zadovolji neki prosečni plasman na sredinu tabele ili opstanak. Plasman u sredinu tabele ili opstanak se ne razmatraju. Želimo evropsku scenu i sve ćemo učiniti da to i ostvarimo. Klub je dobro organizovan, imamo odlične uslove za rad i ambicioznu upravu koja gleda ka budućnosti. Publika u Jagodini zaslužuje da gleda evropske klubove.

Ti si kapiten i jedan od glavnih nosilaca igre, kakva su tvoja očekivanja?

– Smatram da ove igračice mogu da iznesu teret obaveza koji se nameće i pritisak rezultata. Pokušaćemo da kroz dobru atmosferu u klubu i medju nama igračicama dobijemo kvalitet više, jer imena ne igraju na terenu. Protiv svakog protivnika moramo da igramo maksimalno angažovano.

Opšti utisak je da je Super liga ove sezone dosta dobila na kvalitetu. Kako vidiš ligu i konkurente?
-Super liga je ove godine daleko kvalitetnija nego proteklih sezona i biće potrebna maksimalna koncentarcija i požrtvovanje svih u klubu da bi se stiglo do cilja. Pred nama su veoma jake ekipe Zajecara, Kikinde, Vrnjačke Banje, Knjaz Miloša, N
 aise, Radničkog i u dirktnim duelima sa njima tražićemo naše mesto na tabeli. Naravno, ne treba zaboraviti ni izuzetno kvalitetnu ekipu Čačka ili poletnu Crvenu Zvezdu. Prvenstvo traje prilično dugo i dešavaće se velika iznenađenja. Samo ukoliko odigramo maksimalno angažovano svaku utakmicu, ostvarićemo svoj cilj.

Odmah u prvom kolu vam dolaze šampionke iz Vrnjačke Banje, kakav ste im doček spremili?
Želimo da prvanstvo započnemo pobedom na domaćem terenu, pa čak ako to ukljucuje i pobedu šampionki Srbije. Nama bi to više psihološki značilo, nego bodovno. Trudićemo se da svaku utakmicu odigramo maksimalno angažovano, pa se nadam da ni rezultat neće izostati.
Komentar ostalih parova?
Zaječar – Kikinda (Biće neizvesno, ali ipak prednost dajem Zaječaru)
Čačak – Dinamo (Čačak je apsolutni favorit)
Bor – Medicinar (Medicinar pobeđuje)
Radnički – Naisa (Radnički je stvarno dosta dobra ekipa i lepo organizovana, ali ipak prednost dajem Naisi)
Crvena Zvezda – Knjaz Miloš (Knjaz je favorit i verujem da pobeđuje)
Možda ne gledaš na svoju karijeru na taj način, ali za igračicu tvojih kvaliteta sigurno je do sada bilo mesta u nekim drugim, jačim rukometnim sredinama. Nisi otišla. Jesi to rešila da ostaviš dubok trag u jagodinskom rukometu?

– U Jagodini se dobro osećam, a da to nije moj subjektivni utisak, govore i utisci igračica koje dolaze sa strane. Oduvek sam imala dobru saradnju sa upravom, igračicama i svim ostalim ljudima iz rukometa. Odlično se razumemo, tako da smo uvek uspevali da se dogovorimo na obostrano zadovoljstvo. Volela bih da ostvarimo cilj kluba, a to je plasman do petog mesta i da sledeće godine zaigramo Evropu. Ko zna, možda i ostavim dubok trag u jagodinskom rukometu(smeh)…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *