Balkan-Handball.com

Jelena Erić: Borbenošću možemo da pariramo i najjačima!

Jelena Erić je uspešno iznela breme lidera srpskih rukometašica u kvalifikacionim utakmicama sa Holandijom. Posle izbora za najboljeg levog beka danske lige gde je postigla 135 golova na 20 utakmica, Holandiji je na dve utakmice dala 18 golova i Srbiju povela u Makedoniju. Bez obzira na sve postignuto ove sezone, ma koliko se trudili nećete od nje izvući ništa što spada u bilo koju vrstu euforije. Naprotiv, uvek je odmerena i smireno ide u susret narednim izazovima. Najbolju sezonu u karijeri zaokružila je plasmanom Srbije na Evropsko prvenstvo i sada uživa u zasluženom odmoru u Novom Sadu.

Očekivala si dobar rezultat u oba meča sa Holandijom. Kakve utiske nosiš sa tih utakmica? Borbenosti i motiva vam nije nedostajalo nijednog momenta.

Najbolja stvar je što smo prošli i to je normalno najpozivnije što nosim. Samo, kada razmišljam o utakmici, meni u prvi plan izlaze tako neke greške i onaj pad u drugom poluvremenu koji sebi nismo smeli da dozvolimo. Opet kažem, najvažnije da smo pobedili, plasirali se na Evropsko prvenstvo, a sigurno da možemo i moramo bolje od prikazanog u utakmicama sa Holandijom.

Imala si zdravstvenih problema i pre i posle utakmice u Zaječaru, ali se to u tvojoj igri apsolutno nije videlo. Kako si sada?

-Nije da nije. Imala sam i ja pad u drugom delu kada sam tražila izmenu. Dan pre utakmice sam osetila da mi nije baš najbolje, ali dan posle utakmice mi je bilo jako loše. Groznica, upala uha, sinusi, ma katastrofa. Još uvek malo pričam kroz nos, ali mnogo mi je bolje.

Kada sam te nekoliko meseci pitala kada ćemo u reprezentaciji Srbije videti Jelenu Erić iz danskog prvenstva, samo si se nasmejala i rekla – protiv Holandije. Videli smo 18 golova u njihovoj mreži(smeh). I sjajna klupska sezona je iza tebe. Ispunila si i veliku želju da je zaokružiš plasmanom Srbije na EP?

-Bolja sezona nije bila, kako na ličnom planu, tako i što se tiče kluba i reprezentacije. Završila sam je na najbolji mogući način, pobedom moje zemlje u kvalifikacijama. Jeste da sam se posle razbolela i lečila dve nedelje, ali to nema nikakve veze(smeh).

Golovima u poslednjim utakmicama zasluzila si status prvog strelca reprezentacije. Pogadjala kada je trebalo, u završnice ulazila hladne glave, pokazala da ti breme lidera u stvari nije teret.

-Znam samo da sam se trudila da dam sve od sebe u svakom trenutku provedenom na parketu.

Rano je za priču oko EP, ali sigurno da krajnji domet ove generacije nije samo odlazak u Makedoniju?

-Rano je u svakom slučaju. Generalno postoji dosta preduslova za bilo kakvu priču. Prva stvar je da sve budemo zdrave. Druga je sam spisak igračica na koje će selektor računati, naravno, on je taj koji određuje ko će biti u reprezentaciji. Treća stvar je da nam treba još igrača. U našim klubovima mora više i bolje da se radi, treba nam ta baza, trebaju nam igrači. Na njima će sve ostati, moraju da imaju kvalitetan rad. Nadam se da će recimo jedna Sanja Damnjanović napredovati sada u Krimu i da će joj te jače utakmice pomoći da igra još bolje. Ne treba pogrešno shvatiti, ne zavisi sad sve od Evropskog prvenstva niti treba da se očekuje ne znam šta od samog pojavljivanja na takmičenju. Zavisi kakvu grupu izvučemo, zavisi u kakvom se sastavu pojavimo i sam rezultat zavisiće od još mnogo drugih faktora. Ima nekoliko jakih reprezentacija koje odskaču od drugih. Ostale su u grupi gde svaka svaku može da pobedi. Ova reprezentacija svojom borbenošću sigurno može da se nosi i sa najjačima, ali nam za dobar rezultat u takvom susretu ipak treba kvalitet. Realno nam treba.

Kada počinju pripreme za sledeću sezonu? Ima li vremena za odmor u Novom Sadu?

-Mesec dana ću biti u Novom Sadu. Meni je odmor kada sam kući sa svojima. Na more neću ići, Kolding je na moru. Do klupskog okupljanja 20. jula, imamo plan po kome radimo da bi na pripreme došle spremne i odmah počele rad sa loptom. Nema klasičnih priprema kao kod nas, taj fizički deo se odrađuje individualno, a kada se dođe u klub odmah se radi na uigravanju kroz utakmice.

ZORICA RADOJKOVIĆ

foto: Dragan Bajić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *