Kaća Tomašević pred EHF EURO: Merimo prolazno vreme do Tokija – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Kaća Tomašević pred EHF EURO: Merimo prolazno vreme do Tokija

Sedmo veliko takmičenje je pred golmankom Srbije, Kaćom Tomašević (34). Debitovala je sada već davne 2008. godine na Evropskom prvenstvu u Makedoniji, gde je pokazala da će s pravom nositi treneru sa državnim grbom u godinama koje slede. Medalja u Beogradu na SP 2013 bio je uspeh jedne generacije, koja želi reprezentativnu karijeru da kruniše i plasmanom na Olimpijske Igre u Tokio.

Igre na Evropskom prvenstvu koje u četvrtak počinje u Francuskoj, biće pravi pokazatelj „prolaznog vremena“ kada je u pitanju ovaj olimpijski ciklus?

  • Kao i uvek, osnovna ambicija je da prođemo grupu, a kasnije da ostvarimo što bolji plasman. Sve posle plasmana u glavnu fazu takmičenja možemo nazvati uspehom. Nadam se nečemu velikom, jer imamo dobru ekipu, a na prethodnom Svetskom prvenstvu u Nemačkoj smo pokazali da igramo dobar rukomet. Potrebno je da se poklope kockice, da budemo zdrave, da sve krene kako treba. Ukrštanje je izuzetno teško, tamo su Francuska, Rusija, Crna Gora, stvarno je suvišno pričati o takvim reprezentacijama. Doza sreće i sve ostalo što je potrebno da se poklopi, neophodno je da bi se napravio veliki rezultat.

Kao jedna od najiskusnijih, kako se spremaš za rivale na EP?

  • Video je tu, izrezan, gledamo protivnice, analiziramo, spremamo se, dogovaramo sa trenerom. Posebna motivacija su velika takmičenja.

U kvalifikacionoj grupi obeležila si pobedu nad Šveđankama u Nišu…

  • Volim da branim protiv skandinavskih ekipa. Leže mi, igraju brzo, puno šutiraju, ne razmišljaju mnogo u vezi šuteva. Volim da se igram sa njima.

Protiv koga će biti najteže u grupi gde su Poljska, Švedska i Danska?

  • Najteže je otvaranje, bez obzira što bi možda neko Poljsku mogao da nazove slabijim rivalom u odnosu na ove dve.

U ovih godinu i po dana do Tokija praktično bi trebalo da stane vrhunac reprezentativne karijere….

  • Tako je, približava se i ono zbog čega smo svi tu. U ovih 18 meseci sve staje. Kada smo se okupili, to je bio zajednički zacrtani cilj. Evropsko prvenstvo je dobar test za nas, a zatim na Svetskom prvenstvu naredne godine moramo biti u osam najboljih kako bismo izborili kvalifikacije. Krenuli smo dobro, nadam se da ćemo stići do Tokija.

Ko je prvi favorit za zlato na EP 2018?

  • Domaćin je i svetski šampion, što dovoljno govori. Francuska je sigurno u prvom planu. Za medalje konkuriše puno reprezentacija, tu je Norveška, Rusija, Holandija, ima nas puno – zaključuje Katarina Tomašević.

Reprezentacija Srbije u sredu u 13 časova odlazi put Nanta. Prvi meč sa Poljskom na programu je u petak od 18 časova.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *