Maja Šon (Slovenija): "Čvrsta odbrana preduslov za uspešan napad" - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Maja Šon (Slovenija): "Čvrsta odbrana preduslov za uspešan napad"

Maja Šon (Slovenija): "Čvrsta odbrana preduslov za uspešan napad"

0 komentar

 Prva opcija Slovenki na levom beku, do skora "Zmajčica", sada "Tigrica", Maja Šon ponovo je u reprezentaciji nakon što je zbog povrede propustila Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj. Propustila je dobar deo sezone zbog oporavka od operacije kolena, ali sada je spremna da ponese veliki deo tereta u odbrani i napadu Slovenije u mečevima baraža sa drugom selekcijom sa poslednjeg Svetskog prvenstva, favorizovanom Francuskom. Maja kaže, a i praksa bi mogla da pokaže da nije uvek pobednik onaj ko je jači na papiru.

Posle duže pauze zbog povrede ponovo si u reprezentaciji, kako se osećaš?

Osjećam se stvarno super što sam opet tu jer je to bio i jedan mojih glavnih ciljeva u fazi rehabilitacije – da do prvih priprema napravim sve što se tiče fizičke & psihičke snage i pokušavam doči do neke solidne forme. Iako me čeka još puno rada da postignem svoju pravu igru (i još bolju), spremna sam na nove izazove u "novoj" reprezentaciji. 

Sada radite sa novim trenerom, Tonetom Tiseljom.

Rijetke su prije več surađivale s novim selektorom, zato je bio EHF tjedan više namjenjen upoznavanju i mislim da smo sad na tački na kojoj približno znamo kako tko djeluje što znači da možemo stvarno razmišljati samo o utakmicama koje dolaze. Selektor nam je vratio ono pravo razmišljanje – to jest da je dobra i čvrsta obrana preduvijet za uspješan napad. Dobro smo prihvatile njegov način rada i razmišljanja što se polako već pokazuje u napredku na treninzima. 

Kako prolaze pripreme, jeste imali neke pripremne utakmice?

Pripreme prolaze po očekivanjima. Prve, u Zrečama, su bile u uvodnom djelu rezervirane za kondiciju i snagu, a onda smo več polako prelazili na taktiku – tako u obrani kao i u napadu. Odigrali smo utakmicu s dečkima, to ćemo ponoviti i ovaj tjedan u Podčetrtku. Došlo je do promjena, vratile su se neke igračice što su u zadnje dvije godine otkazale nastup za reprezentaciju, a novi selektor je pozvao i one koje igraju u drugim državama. To je dalo veću širinu ekipi, tako da imamo dobro pokrivene skoro sve pozicije. 

 Igrali ste sa Francuskom na EP u Norveškoj, kakve ste pouke izvukli da se ne ponovi poraz od 10 razlike?

Francuska je svakako bila favorit i na prvenstvu u Norveškoj, ali tamo smo imali šansu da ih pobjedimo jer su (barem po nekim informacijama) imale probleme unutar ekipe što se pokazalo i na utakmicama. A uz to ne možemo pobjeći od činjenice da su uz sve probleme svejedno jake, nepredvidljive, da mogu rotirati velik broj igračica na različitim pozicijama. Moje mišljenje je da možemo, i normalno moramo, biti optimistični, naš zadatak je da se pripremimo na njihove tipične akcije u svim fazama igre i da od prve do zadnje na terenu damo sve od sebe jer znamo da je lopta okrugla. A i praksa već neko vrijeme pokazuje da nije pobjednik uvijek onaj koji je jači na papiru. 

Komentar preostalih parova sa Balkana: Hrvatska-Srbija, Crna Gora-Češka i Makedonija- Španija?

Nadam se da mi moje bivše suigračice koje igraju za Srbiju neče zamjeriti(osmeh), ali mislim, da će u tom paru pobjediti Hrvatska jer ima bolje pokrivene sve pozicije. Tako mislim i za Crnu goru, koja je stvarno jaka zbog pojedinačnih kvaliteta igračica i ekipe koja igra zajedno cijelu sezonu (Budućnost). U zadnjem paru kao pobjednika vidim Španiju zbog istog razloga kojeg sam navela da je prednost Hrvatske, a uz to bi dodala i njihovu brzu igru. Ali to su samo pretpostavke, možda koja od nefavoriziranih reprezentacija napravi iznenađenje. Naravno u prvom redu, naša.

Slovenija prvu utakmicu kvalifikacija igra u Francuskoj (5.jun, 18h), dok je revanš zakazan u Ljubljani, u  velelepnoj hali "Stožice" za 12.jun od 14h.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.