Balkan-Handball.com

Srpkinje na okupu!

Najbolje rukometašice Srbije okupile su se danas u Beogradu i tako počele pripreme za Evropsko prvenstvo u Makedoniji. Reprezentativke će trenirati do četvrtka na Banjici, a zatim će otputovati u Sloveniju gde će učestvovati na trodnevnom turniru u gradu Krško. Osim reprezentacije domaćina, protivnice Srpkinja biće juniorke Slovenije kao i reprezentativke Hrvatske. Bili smo danas u hotelu „M" i malo razgovarali sa izabranicama selektora Dinčića. Samo za vas, Tanja Medved, Jelena Erić, Marina Rokić, Slađa Đerić i Marina Dmitrović prenele su nam svoja očekivanja od ovog okupljanja.

 

Kapiten reprezentacije, Tanja Medved bila je kao i uvek raspoložena da nam prenese svoje viđenje početka priprema:

-Nastavljamo ono što smo započeli. Turnir će pokazati dokle smo stigli. Uvek ponavljam da ova ekipa može da odigra jako dobru odbranu, imamo igrače koji mogu da razviju brzu kontru što nam može biti jako oružje, a i u napadu zaista imamo dovoljno kvalitetnih igračica. Ne znam u kom sastavu će igrati Hrvatska i bez obzira što u principu i nemamo šta da krijemo jedni od drugih šta god da se desi to sigurno neće biti prava slika ni jedne ni druge ekipe. Mislim da je dobro što se sastajemo pre prvenstva jer ćemo dobiti taj utisak i približan osećaj onoga što će se događati na Evropskom. Inače ne smatram nikoga favoritom u našoj grupi i ne želim nikoga da smatram jer svaka ekipa ima svoje šanse. Hrvatska i Nemačka imaju tu blagu prednost što su već nekoliko takmičenja zajedno i to je ono do čega mi tek treba da dođemo. Svaka utakmica je poseban doživljaj, novo iskustvo. Ono što ističem kao karakteristiku naše ekipe, a nije baš česta, jesu naši odnosi, ta pozitivna energija svaki put kada se sastanemo, kako sada tako i tokom sezone kada je svaka u svom klubu. I kako mogu da pohvalim devojke za atmosferu i pristup, tako mogu da pohvalim i rad saveza. Moramo da budemo svesni da se ništa ne postiže preko noći. Svaki dobar rezultat je plod dugoročnog rada, velikog truda i ranije postavljenih ciljeva. Mislim da smo na dobrom putu da počnemo da ih ispunjavamo.

 

Jelena Erić početak priprema reprezentacije pre svega vidi kao priliku da se popravi igra.

-Po meni ovo okupljanje treba da nam posluži da popravimo ono što nije bilo dobro. Pre svega odbranu moramo podići na jedan viši nivo. Nadam se da je ekipa u boljoj fizičkoj kondiciji nego što je bila, da ne bi dolazilo do padova u igri kao što se desilo u drugom poluvremenu utakmice sa Holandijom. Pre svega tu smo da se uigramo još bolje i da ispunimo sve zadatke koje nam selektor postavi. To nam je cilj ovih sedam dana, a ne da razmišljamo o Hrvatskoj sa kojom smo u grupi i sa kojom igramo sada na turniru. Generalno me ne zanima ko nam je protivnik jer treba da gledamo sebe i našu igru. I da su Makedonke došle, i to što su Hrvatice tu – ne interesuje me. Bez obzira da li igrali sa njima ili ne, te utakmice sada ne moraju ništa da znače. Najbolje je okrenuti se sebi i raditi na podoljšanju naše igre, a ne brinuti o protivnicima, neka brinu oni o nama.

Marina Rokić je ponovo u reprezentaciji, dugo ste igrale zajedno, hoće proraditi ta veza na terenu?

-Hoće(smeh). Suviše dugo se znamo, dugo smo igrale zajedno, u Radničkom pa i u istom klubu u Danskoj, pre toga još u juniorskoj pa zatim i seniorskoj reprezentaciji. Uvek mogu da znam šta će da uradi na terenu, svaki njen pokret mogu da pročitam jer jako dobro poznajem njene igračke kvalitete.

 

Posle duge pauze zbog povrede Marina Rokić je ponovo među najboljim rukometašicama Srbije. Pitali smo je za očekivanja na turniru u Sloveniji, ali i kakav je osećaj ponovo biti deo reprezentacije?

-Sjajan! Pre svega sam srećna i zadovoljna što uopšte mogu ponovo da igram posle teške povrede koju sam imala. Mnogo mi prija što sam u reprezentaciji. Nezadovoljna sam samo što moj klub Kikinda ne igra dobro, ne mogu da verujem da tako loše igramo, ali ovako sam prezadovoljna. Što se tiče turnira u Sloveniji najvažnije je da kroz igru vidimo gde grešimo i to ispravljamo u narednom periodu. Imamo kvalitet, samo treba vremena da sve dođe na svoje mesto.

 

Jedna od devojaka sa najdužim reprezentativnim stažom je pouzdana golmanka Slađana Đerić:

-Vidim da su sve devojke došle raspoložene i spremne za rad. Plasmanom na EP pokazali smo određenu snagu koju posedujemo, ali potrudićemo se da to izgleda još bolje. Ovo okupljanje je naravno dobra prilika da se uigravamo i unapredimo našu igru pošto pre prvenstva u novembru imamo još dve nedelje za pripreme. Na turniru će biti dobre ekipe, Slovenija jeste podmaladila sastav, ali su Hrvatice godinama u gotovo istom sastavu. Ali, nas ne treba da brinu druge ekipe već naša igra koja svaki put kako mi se čini izgleda sve bolje i bolje. Mislim da su sve devojke i dalje željne dokazivanja i da će se to videti na terenu.

 

 

Marina Dmitrović je posle dobrih igara i puno golova u dresu Radničkog na početku sezone dobila šansu da svoje kvalitete opet pokaže i u reprezentativnom dresu:

– Drago mi je što sam ponovo u reprezentaciji. Meni je bitno da svojom igrom na terenu opravdam ukazano poverenje i naravno odradim sve što bude traženo od mene. Nadam se da ću ispuniti očekivanja selektora i pokazati da postoji dobar razlog zašto sam tu.

ZORICA RADOJKOVIC

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *