Srpkinje počele pripreme za EP! - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Srpkinje počele pripreme za EP!

Srpkinje počele pripreme za EP!

0 komentar

Pripreme ženske rukometne reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo u Makedoniji (od 2. do 14.decembra) počele su danas okupljanjem u Beogradu. Posle press konferencije reprezentacija je otišla put Vrnjačke Banje gde će se do 30.novembra spremati za prvenstvo i gde će 28. i 29.novembra odigrati dve prijateljske utakmice sa selekcijom Rumunije. Novinarima su se obratili funkcioneri Rukometnog saveza Velimir Marjanović i Milena Delić, selektor Časlav Dinčić i igračice, Andrea Lekić i Tanja Medved.

Velimir Marjanović, predsednik Rukometnog saveza Srbije:

-Moja želja je da svi zajedno podržimo i ispratimo reprezentaciju na Evropsko prvenstvo. Utakmica protiv Holandije bila je početak jednog ciklusa koji se završava na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Ovo prvenstvo je prva stanica na tom putu i zato želimo da podrška saveza bude prisutna od prvog do zadnjeg trenutka. Želim i da se zahvalim devojkama što su ponovo odvojile vreme za Srbiju i srpski rukomet.

Milena Delić, podpresednica Rukometnog saveza zadužena za ženski rukomet:

-Drago mi je što je interesovanje medija i javnosti za rukomet povećano, a mislim da postoji razlog za to jer je ženski rukomet u ekspanziji. Savez je odradio i radi svoj deo posla, trudimo se da uvek sve funkcioniše, sigurno da ima propusta, ali se trudimo da ih što pre odklonimo. Za stručni štab i igračice smo na raspolaganju 24 sata, dajemo im podršku u svakom smislu, a sve sa ciljem da rezultat bude što bolji. Realni smo i svesni da ne spadamo u kategoriju samog vrha evropskog rukometa međutim danas je rukomet dobio dimenziju da svako svakog može da pobedi i svako od svakog da izgubi, pa nismo ni mi neki izuzetak. Želimo da se ove pripreme reprezentacije iskoriste na najbolji mogući način, a mi smo tu šta god da im u međuvremenu zatreba.

Selektor Časlav Dinčić izneo je plan priprema i očekivanja na prvenstvu:

-Pripreme su planirane od danas do 30.novembra, gde je planirano 18 treninga i dve trening utakmice sa Rumunijom(28 i 29. novembar). Prvog decembra se planira odlazak za Makedoniju. Uslovi u Vrnjačkoj Banji su idealni, znamo gde idemo, znamo šta nas tamo čeka, bili smo zadovoljni i nadam se da ćemo opet biti zadovoljni. Stručni štab će pored mene činiti Živojin Maksić koji je dugo u ženskom rukometu, sada trener u Vrnjačkoj Banji i naravno Branka Jovanović, trener golmana. Na ove pripreme smo pozvali 19 igračica. Koperec se nažalost povredila prošle nedelje tako da je umesto nje pozvana Milošević koja se takođe danas priključuje ekipi. Uglavnom ćemo raditi na uigravanju ekipe, imaćemo osnovnu odbranu 6-0, ali ćemo morati i neke druge stvari da odradimo, da razvijamo tu polukontru i kontru. Normalno uigravaćemo i odbranu i napad, treniraćemo pre podne i popodne i treninzi će trajati po sat i po vremena.

Što se tiče naše grupe i protivnika na EP, nabavili smo dosta materijala. Prvu utakmicu igramo sa reprezentacijom Hrvatske koju uglavnom čine igračice Podravke. Ekipa igra Ligu šampiona već par godina, sigurno ozbiljna reprezentacija sa kojom smo igrali skoro na turniru u Sloveniji. Ekipa Nemačke je favorit naše grupe, imaju medalju sa zadnjeg Svetskog prvenstva i nosioci ekipe su im bekovi. Sa reprezentacijom domaćina Makedonije se uvek mora računati, čine je igračice Kometala. Za svaku utakmicu ćemo se posebno spremiti, a normalno da je prvi cilj prolazak u drugi krug. Ova ekipa je perspektivna, pravi spoj mladosti i iskustva. Imamo mi dobre pojedince, ali nas mora da krasi kolektiv i igra kojom ćemo izgarati na terenu. Nismo uigrani kao ove reprezentacije gde po 5-6 igračica igra zajedno, ali ćemo podići borbenost i moral na najviši nivo i to gde smo možda slabiji nadoknadićemo drugim stvarima.

Andrea Lekić, srednji bek reprezentacije igra u odličnoj formi u Ligi šampiona i veruje u snagu reprezentacije Srbije:

– Mislim da smo svi svesni koliko su bitne ove pripreme i poslednje dve utakmice, dve provere pred šampionat sa reprezentacijim Rumunije. Svi dolazimo fizički dosta spremne što je vrlo bitno jer se možemo u potpunosti posvetiti uigravanju. Volela bih da naša trajna odlika postane borbenost i da te neke nedostatke u igri tako pokrijemo. Mislim da možemo puno, karakterno smo dosta jaka ekipa i imamo izvanrednu atmosferu. Što se tiče samog prvenstva, sigurno je da nećemo ući u nijednu utakmicu sa nekim strahom od protivnika jer nema razloga za to. Danas svako svakog može da pobedi i ne smatram da je recimo Nemačka favorit u našoj grupi jer jednostavno sa našom borbenošću i dovoljno agresivnom odbranom možemo doći do bitnih bodova. Sigurno da je plasman u drugi krug neki naš cilj tako da ćemo se potruditi maksimalno da to ostvarimo. Nadam se pre svega da će sve igračice biti zdrave jer je to preduslov svakog uspeha.

Tanja Medved, kapiten reprezentacije kaže da se dosta uradilo, ali i da još mnogo mora da se radi na ponovnom stvaranju rukometnog brenda Srbije uz konstataciju da na Evropskom prvenstvu nismo u situaciji da pretimo, ali jesmo u situaciji da napadnemo:

– Čuli ste već dosta toga,predpostavljam da ste i sami počeli da verujete u nas jer sve što je rečeno nije nikakva farsa. U ekipi vlada izuzetna atmosfera. Tačno je da nemamo zvezde, to i vi sami (novinari) dokazujete jer ističete sve devojke od najmlađe do najstarije. Posebno bih izdvojila Balkan-Handball jer su 24 sata on-line što se tiče praćenja rukometa. Taj portal ne prate samo ljudi u Srbiji i sve više se u inostranstvu priča o našem rukometu, naročito posle dobijanja Evropskog prvenstva za muškarce. Predsednik Marjanović je malopre govorio ciklusima reprezentacije. I pre smo bili na početku nekog ciklusa, završavalo se kako se završavalo, jednom pozitivno, više puta negativno, međutim mislim da smo sada ponovo na pravom putu. Uspeli smo da se sinhronizujemo na svim nivoima i sve to čini jednu celinu i sve može dovesti do rezultata koji želimo. Već sam spominjala ranije da nismo reprezentacija koja može da preti, ali smo sigurno reprezentacija koja može da napadne. Radili smo dosta na građenju samopouzdanja, svaka devojka ima želju da obogati svoju karijeru igrama u reprezentaciji i samim tim rezultatima koji se postignu. Zajedničkim snagama, tu mislim na sve nas i na sve vas, jer svi predstavljamo zajedno jednu zemlju, možemo i moramo da uradimo sve da vratimo rukomet na mesto koje mu pripada.

Z.R.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.