Balkan-Handball.com

TRI DECENIJE OD SREBRA U SEULU: Nisu ih pustili da sve krunišu u Barseloni!

Četvrtog decembra navršava se 30 godina od jednog od najvećih uspeha jugoslovenskog i srpskog rukometa – osvajanja srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji 1990. godine. Nacionalni tim SFRJ je na svom poslednjem velikom takmičenju osvojio srebrnu medalju i ušao u legendu.

Generacija koju je sa klupe predvodio Milorad Milatović do finalnog duela sa jakim SSSR upisala je do meča za titulu svetskog šampiona četiri pobede i poraz u grupi. Savladane su Poljska 19:18, Južna Koreja 28:24, Zapadna Nemačka 21:18, Austrija 30:15, dok je jedini poraz upisan u rezultatski nebitnom meču sa Kinom 27:26.

U finalu je SSSR bio bolji 24:22, a šansa za revanš sjajnoj generaciji naših rukometašica nije omogućena na Olimpijskim Igrama u Barseloni 1992. godine, kada je usled sankcija međunarodne zajednice uskraćeno pravo učestvovanja svim jugoslovenskim selekcijama u timskim sportovima.

Srebrnu medalju osvojili su Svetlana Antić, Zagorka Baštovanović, Maja Bulatović, Vesna Durković, Dragica Đurić, Stanica Gole, Branka Jovanović, Svetlana Kitić , Nataša Kolega, Katica Lješković, Ljiljana Marković, Dragana Pešić, Tanja Polajner, Olga Sekulić, Vesna Tomajek i Stana Vuković.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *