Balkan-Handball.com

Zdravko Zovko: "Pravi rezultat već u Makedoniji"!

Jutros u hali "Boris Trajkovski" jedna za drugom, lagane treninge su odradile hrvatska i srpska reprezentacija. Iskoristili smo priliku da popričamo sa Zdravkom Zovkom, selektorom Hrvatske i čujemo njegove impresije nakon dva odigrana kola, kao i savet za Srbiju, koja će se u poslednjem kolu sastati sa domaćinom.

Dobar dan, selektore! Kakav je vaš komentar sinoćnjeg poraza od Makedonki?

– Svaki dan u našoj grupi je težak. Prvi meč između Srbije i Nemačke je bio kvalitetan, kao i naš u prvom kolu, što samo govori kako je naša grupa kvalitetna i jaka. Ne bih se složio sa pričom da je ovo slaba grupa. Biće tako i u zadnjem kolu. Sutra očekujem ponovo dva teška, neizvesna meča. Svi se borimo za neki položaj i neke bodove. To je ono što je lepo u sportu. Nadam se da utakmice neće obilovati grubostima, a toga je sinoć na našoj utakmici bilo i previše.

Obezbedili ste plasman u drugu rundu. Taj inicijalni pritisak je sada prošlost. Godinama unazad se dosta očekivalo od hrvatske ženske reprezentacije. Rezultata koji bi zadovoljili većinu, nije bilo. Da li će devojke koje vodite konačno uspeti da se izbore sa tim i postignu neki veliki rezultat?

– Videćemo, kako budu reagovale. Utakmica sa Makedonijom je pokazala neke objektivne slabosti. Ne želim da potcenjujem ni jednu ekipu, ali objektivno je domaćin slabijeg kvaliteta od nas. Neću umanjiti njihov uspeh, ali pred jednim fanatičnim navijanjem i fanatičnom igrom, mi nismo imali odgovora. Moramo još učiti kako se pobeđuje u gostima, kada imaš publiku protiv sebe i sudije povremeno. To nije lako. Imamo mladu ekipu, kojoj treba puno vremena i rada, ali se nadam da već ovde možemo napraviti pravi rezultat. Želimo da sa pobedom nad Nemicama dođemo do četiri boda, a u najgorem slučaju da imamo dva (ako Srbija pobedi Makedoniju).

Vi niste uspeli da dobijete domaćina, ali ako može, jedan savet Srpkinjama? Kako protiv 6000 gledalaca i one "lude sirene", koja imitira zvižduk, od koje čovek ne čuje ni sebe u hali?

– Srbija ima kvalitetniju ekipu i mislim da visok nivo igre ne odgovara Makedonkama. Naravno da će biti i te kako važno da sudije dozvole brzu igru bez prekida. Portjanko i Crvenkovska koriste svaki trenutak da se odmore, da uspore igru. Nas su bukvalno uspavale. Očekivali smo bržu realizaciju, ali su oni na rubu pasivne igre postizale golove. Falilo nam je strpljenja za dublju odbranu koje one igraju, ali mislim da Srbija igra sve bolje i bolje. Imale su sjajnih momenata u jučerašnjem meču protiv Nemica. Pokazale su da imaju i čvrstinu, i brzinu, i iskustvo i mladost, i mislim da visok ritam igre Srpkinjama može odgovarati.

ŽIKA BOGDANOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *