Balkan Handball

KOLUMNA: AVE RAULE!

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

U filozofiji sporta u kojoj je uvek za sve ružno odgovoran trener, a slavu dele igrači na ravne časti – neka za sva vremena ostanu ove reči. AVE RAULE! Sumnjičavo vrtenje glavom na razloge ulaska Sergeja Samsonenka u priču oko Vardara, na njegovo basnoslovno ulaganje, iritantno spuštanje na klupu i po nekada neodmerene stavove – deplasirano je na kraju balade. Balada od koje suze idu, srce se cepa, ali se glavni junak ne ubije, već skoči u Rajnu sa šampanjcem u rukama.

Ruski biznismen je ktitor.  Samsonenko je makedonskom rukometu, sportu i celokupnom narodu doneo tri stvari za vjek i vjekova, dok je ostatku sveta pokazao kako se rađaju i ostvaruju najluđi snovi – kako se za četiri godine od podsmeha dolazi do strahopoštovanja i aklamacije.

Prva stvar je hala Jane Sandanski. Druga je trofej od čelika u obliku ruke koja drži rukometnu loptu. Treći, a prvi, jeste Raul Gonzales.

Sigurno je da je u prethodnu noć, a sada i u istoriju jednog sporta i jednog naroda, ugrađeno puno betonskih ploča i investirano puno novca, ali papir ne igra, lova ne brani poslednje napade. Sve na stranu ako nemate čoveka od krvi i mesa, kakvog Vardar ima, koji tiho priča, ali kaže mnogo više nego oni što skaču i viču, pitom i skroman.

Takav je bio i u  miks-zoni Lankses Arene, gde je lud od sreće, pocepan od emocija, umoran i izgužvan, zbunjen, iznenada uleteo dok se čekala ceremonija i onaj „final countdown“ njegovih igrača. Pitao je gde je press konferencija, šetao se tamo-vamo, kao u transu, pa kada je video da nikoga nema, brzo se vratio na teren, da ne propusti film koji je režirao, a u kome je pre Eldorada morao da upuca četiri amigosa – Talanta, Ljubu, Ćavija i Noku, sve koji znaju kako je biti na vrhu sveta.

Raul je ispao glavni frajer.

Frajer koji od igrača koga je Alfred Gislason poslao po bratvurst posle mesec dana u Kilu, napravio startnog pivotmena od koga se i Nikola Karabatić odbija kao kegla. Frajer kome je startni bek prošle sezone ispao iz Bundeslige. Frajer koji je napravio najjači tandem u Evropi – Cindrić-Dušebajev, koji kao da zemlju ne dodiruje. Frajer kod koga više Kaneljas neće biti poznat kao onaj koji dolazi u šampione Evrope, već odbranom parališe svaku ekipu pred kojom stane. Frajer koji je skratio rotaciju u bekovskoj liniji, i umesto umora, dobio kontra efekat – još veću energiju. Frajer kome je bojažljivi Šiškarev u senku bacio jednog Genshajmera. Frajer koji je telo i um Timura Dibirova doveo do perfekcije, a od Ilije Abutovića napravio najvećeg gospodina među odbrambenim igračima. Frajer kod koga se u svakoj sekundi zna šta i kako radi. Frajer kome igrači ne kolutaju očima, rade grimase i prave se da ga ne čuju. Oni ne izlaze sa masnicama po rukama od štipanja i gluvi od unošenja u facu prilikom davanja komandi. 

Uradio je ono što niko nije, ni HSV 2013, ni Flensburg 2014, a ni Kielce prošle godine.

Iznad svega i najbitnije – Vardar je imao (ima) trenera kome nisu sudije krive, ni protivnik zao, ni mediji protivnici. Profesionalca koji nema gard nedodirljivog. Odmerenog u svemu – pravog.

Španac je primer svom esnafu, gde je svako najjači, najbolji i može i on to, samo eto nije rođen pod srećnom zvezdom. Neke zvezde treba i zaslužiti. Makedonija je, posle godina potrošenih emocija i neverovatne ljubavi prema ovom našem sportu, zaslužila da joj se ovo desi. Zaslužila je i ovu odu sa kolena na dortmundskom aerodromu.

Zaslužila je Raula Gonzalesa.

FOTO: Jozo Čabraja, SEHA GAZPROM LEAGUE

3 Comments

 1. Dino

  5. juna 2017. at 17:16

  I još jedna stvar: Frajer koji vodi klub na makedonskom jeziku!

 2. EdnaDUMA

  5. juna 2017. at 19:45

  Bravo Raul que hizo este equipo grande, que te hace grande también.
  Usted es correcto cuando dice que el dinero no está jugando, peple están jugando.
  Felicidades y disfrute

 3. Dushko Spirovski

  6. juna 2017. at 08:57

  Bravos Raul Veliki, blagodaram Zika za preubavata kolumna. So objektivnite kolumni i kritiki vo BH i ti si del od ovaa prikazna. Pozdrav !!!