Balkan Handball

RK Borac ogorčen odlukom SEHA: Nema veze sa sportom

SEHA GAZPROM liga objavila je listu učesnika za sezonu 2017/2018. Među 10 klubova nema šampiona Bosne i Hercegovine, a Borac iz Banjaluke se oglasio saopštenjem koje prenosimo u celosti:

RK Borac m:tel, šampion Bosne i Hercegovine, nekadašnji prvak Evrope i jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva bivše Jugoslavije, u najmanju ruku ogorčen je odlukom rukovodstva SEHA Gazprom lige da, i pored ranijih obećanja da će biti učesnik ovog takmičenja naredne sezone, ipak bude izostavljen sa spiska učesnika ovog regionalnog takmičenja.

U prethodnom periodu, kroz konstantne kontakte sa rukovodstvom SEHA Gazprom lige, dobili smo obećanja da ćemo biti jedan od timova koji će se takmičiti u narednoj sezoni ove lige, ukoliko ispunimo određene uslove. Ti uslovi, prvenstveno, odnosili su se na obezbjeđenje TV prenosa svih utakmica koji će se igrati u Banja Luci u visokoj HD rezoluciji, što smo dogovorili, kao i jačanje igračkog kadra, na čemu konstantno radimo.

Očito je da smo na surov način izigrani, zbog čega Bosna i Hercegovina prvi put neće imati predstavnika u ovom takmičenju.

Podsjećamo da je naš klub jedan od osnivača regionalne rukometne lige, za koju je u prve tri sezone plaćao sve obaveze. Ova sramna odluka, nažalost, rezultat je volje i želje pojedinaca da naškode našem klubu i rukometu u Bosni i Hercegovini i u direktnoj je suprotnosti sa pričom o razvoju i afirmaciji rukometnog sporta na ovim prostorima. Dakle, odluka da šampion BiH ne ostvari pravo učešća u narednoj sezoni ovog takmičenja nije udarac samo na RK Borac m:tel, nego i na Rukometni savez BiH, ali i rukomet u BiH u cjelini.

Da izostavljanje našeg tima iz ovog takmičenja nema veze sa sportom, već nekim drugim vansportskim interesima, potvrđuje i spisak ekipa koje će od naredne sezone učestvovati u SEHA Gazprom ligi. Ne želeći nikoga da uvrijedimo, ipak moramo konstatovati da će u ovom takmičenju učestvovati i pojedini timovi koji su daleko od nivoa RK Borac m:tel po svim parametrima, od igračkog kadra i organizacije unutar kluba, do uslova igranja i tradicije i reputacije koju imaju.

Na osnovu svega navedenog, ukoliko rukovodstvo SEHA Gazprom lige ne promijeni odluku i ne uvrsti RK Borac m:tel u ovo takmičenje za narednu sezonu, očekujemo da se oglasi generalni sponzor lige – ruska kompanija Gazprom, koja ima prodajne objekte širom BiH, i u skladu sa svojom poslovnom politikom i svojim interesima, utiče na to da se šampion Bosne i Hercegovine takmiči sa najboljim timovima regije i na taj način interes rukometa stavi iznad interesa pojedinaca.

3 Comments

 1. Srbi desno od dri e

  9. jula 2017. at 16:43

  Cutali ste kad su Srbiju izbacili …
  Sad i mi cutimo

 2. boske

  9. jula 2017. at 16:55

  Borac nema ekipu za SEHA ligu.To je jedini razlog

 3. панчестер

  11. jula 2017. at 15:23

  Нема ни С од спорта. Борац је жестоко оштећен, а уступак је учињен РСС.