Direktor SEHA GAZPROM lige, Siniša Ostoić: Uvek gledamo napred - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Direktor SEHA GAZPROM lige, Siniša Ostoić: Uvek gledamo napred

Direktor SEHA GAZPROM lige, Siniša Ostoić: Uvek gledamo napred

zika.bogdanovic
0 komentar

Pala je zavesa na SEHA GAZPROM godinu 2015. Regionalna liga se tokom ove jeseni suočila sa velikim izazovom – promenom takmičenja u EHF Ligi šampiona, kao i objektivno problematičnim kvalitetom određenih učesnika, a kakvi su odgovori na to, i šta dalje, pitali smo direktora SEHA GAZPROM projekta, Sinišu Ostoića.

– Uvek ima napretka. Ove godine imamo neke nove klubove. U sportskom smislu, činjenica je, neki klubovi su malo slabiji, što se vidi po rezultatima, ali i organizacijski. Međutim, liga je interesantna, dešavaju se iznenađenja. Evo, Tatran je izgubio od Borca, Nexe slavio u Prešovu, Meškov pobedio Vardar u Skoplju. To daje draž takmičenju i to je dobro – kaže Ostoić i podvlači napredak u medijskom segmentu:

– Imaćemo više televizijskih prenosa ove sezone u odnosu na prethodne. Imamo fini rast na društvenim mrežama, radimo puno, organizujemo akcije, poput #be8player, koja je imala odličan efekat. Fidbek od navijača me je iznenadio. Interakcija sa publikom je odlična, a to je i bio razlog same akcije. Ove godine imamo i osam emisija SEHA Magazina. Pokušavamo da interesovanje za takmičenje, ali i samu promociju klubova i igrača podignemo na viši nivo.

U kojoj fazi se nalazi SEHA projekat?

– SEHA ide svojim tokom. Trudimo se da rastemo, pre svega, organizacijski. Sport je nešto drugo. Kao direktor lige ne mogu uticati na to koje igrače imate u sastavu  ili koliki vam je budžet kluba. Možda ćemo trebati i na takav način razmišljati, u tom smeru, jer objektivno gledano, ne može se fića trkati sa mercedesom ili golfom.  Može se držati jedan dobro nabrijani fića neko vreme, ali dugoročno, to ne može biti dobro.

Pored razlike u kvalitetu između gornjeg i donjeg doma, najveći izazov je kalendar takmičenja. Imali smo situaciju da Vesprem igra tri meča u tri dana. Koliko to ruši ozbiljnost lige?

– Ne smatram da to ima veze sa ozbiljnošću ili ne. To je teška reč. Kada se nešto spaja, spaja se zbog finansijskih razloga. SEHA liga funkcioniše na principu da to što zaradi usmeri ka klubovima. Što više uštedimo, više ćemo dati klubovima kroz različite stvari. SEHA stvarno pokušava da pomogne klubovima u raznim segmentima, kako organizacijski, tako i sportski. Nažalost, TV nam neke stvari diktira. Imamo problem i sa novim formatom EHF Lige šampiona, sa četiri grupe i mnogo više utakmica. Imamo i situaciju da neke ekipe igraju zajedno u grupi, to nismo mogli da predvidimo prošle godine.

ZA MEDIJSKI I SPORTSKI ISKORAK

Kako izvuće najviše iz novonastale situacije….

-Kada smo radili projekciju kalendara za ovu sezonu, EHF Liga šampiona nije još uvek postavila svoje TV prenose. I mi, kada bismo postavili kalendar kako smo želeli, ispada, karikiram, da se u ponedeljak igra Liga šampiona. Veliki tera nas male na promene, a neću razmišljati da je to nešto namerno, to je činjenica i fakat. Ono što želimo jeste da imamo fiksne TV termine,  i da znamo da se SEHA igra utorkom u 18 časova, sredom, nije važno, ali da znamo.Trudimo se da to napravimo, na svaki način. Pre sezone, rekao sam da će biti džumbus jer niko nije znao na koji će način funkcionisati Liga šampiona. Očekivao sam probleme, jer njima je najlakše, uzmu pet dana u nedelji, a ostalima šta ostane.  Vi onda morate organizovati takmičenje, nije to lako, ni sa strane klubova, a ni menadžmenta Lige. A onda se pojavi TV, koja kaže, mi želimo da se igra baš u 19.45. Ne kažem da smo bili najsjajniji uvek, ali lično sam mnoge stvari očekivao. Idemo dalje, bićemo godinu dana iskusniji. Pričao sam sa Mihaelom Vidererom u Beogradu. NI EHF nije znao mnoge stvari. Sada sa ovim iskustvom, iz učenja na greškama, sledeće godine će biti bolje. Moramo biti bolje što se tiče televizije, a u kvalitativnom sportskom smislu, moraćemo nešto napraviti, jer se svojski trudim da zaživi novi ugovor. Sponzori su tražili da vide koncept u kome se liga razvijati.

SEHA NEMA ALTERNATIVU

Deluje da je novi format EHF Lige šampiona ugušio ekskluzivitet koji je imala SEHA GAZPROM liga u prethodnom periodu. Veliki broj klubova ima i previše evropskih utakmica…

– Da, ali imamo li alternativu? Nemamo, tako da hajde da vidimo šta ćemo dalje. Svakome nešto smeta, idemo da vidimo kako da se razvijemo. Malo dođe do zamora, kao i u životu. Hajde da spustimo loptu i vidimo šta možemo da poboljšamo. Mnogi od klubova nisu znali koliko će ih koštati ovakav format EHF Lige šampiona. Nisu bili svesni šta SEHA njima daje. Sada su svesni, ali ljudi imaju bubice, kao i ja, kao svi, koje nam ne dozvoljavaju da razmišljamo o budućnosti, već nas vraćaju u istoriju. Istorija je istorija, a gledamo u budućnost…

Da li će ta svest o tome šta SEHA daje kroz takmičenje naterati klubove na ozbiljniji pristup kada su u pitanju mečevi u regionalnom takmičenju?

– Slažem se sa vama, ali nemam čaroban štapić da to i uradim. Videli ste da Rajn Nekar Leven nema target na Ligu šampiona, već na Bundesligu. Nama još mnogo treba do tog nivoa. Objektivno nismo u toj poziciji. SEHA nešto daje, Liga šampiona još uvek ne.  Možda daje država kada klub igra Ligu šampiona, ali sportski, ne. Radi se, nešto se dešava, trudimo se, svi dobijaju, nadam se da će i odgovor biti drugačiji.

RAZMIŠLJAMO I O GRUPNOM FORMATU

Da li ima govora o promeni sistema takmičenja, eventualnim grupama u odnosu na klasičan liga-format?

– Čak i tako nešto. Radili smo različite projekcije, možda dve grupe, ali o tome razgovaramo. Kroz diskusiju doći ćemo do pravog rešenja. Nemamo puno vremena, ali još uvek pričamo, razmišljamo, vagamo, osluškujemo.

F4 UMESTO F6

SEHA F6 ili F4?

– Final4, definitivno. SEHA F6 je solidna, vrlo dobra kombinacija. Dala je određeni kvalitet i perspektivu. Prošle godine smo malo raširili, ove bi da se ne rasplinemo. Čak i finansijski. Nije isto pet dana ili tri. Bitno je da imamo ekskluzivitet. Treba nagraditi klubove za dobru sezonu, a ne one koji nisu imali kontinuitet. Oblik F4 u klasičnoj varijanti je bolji nego F6.

Lokacija?

– Još uvek nismo rešili, pa samim tim, vam ne mogu reći. Biće dobra, biće svi zadovoljni. Trudimo se da dostignemo Keln. Biće dobra destinacija – zaključuje direktor SEHA GAZPROM lige Siniša Ostoić.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball