Priča o italijanskom rukometu, Filiberto Kokuca: "Kriza kao i svuda u Evropi" - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Priča o italijanskom rukometu, Filiberto Kokuca: „Kriza kao i svuda u Evropi“

Priča o italijanskom rukometu, Filiberto Kokuca: „Kriza kao i svuda u Evropi“

zika.bogdanovic
0 komentar

Šta se događa sa italijanskim rukometom? Najinteresantnija vest sa Apenina, stigla je negde prošlog leta, kada smo čuli da će italijanska elita brojati 32 kluba, što je u prvi mah izazvalo i podsmeh. Nekada sasvim solidna liga sa solidnim finansijama i po nekim klubom, koji je čak zakačio i Ligu šampiona, čini se, nalazi se u krizi. O tome, kao i drugim stvarima vezanim za rukometnu Italiju, poput Evropskog prvenstva za veteran u Briksenu, razgovarali smo tamošnjim reprezentativcem, ali i momkom koji je svoj rukometni put trasirao iz Srbije, Ćupričaninom Filibertom Kokucom:

– Italijanski rukomet prolazi kroz ekonomsku krizu, kao i Evropa, uostalom. Liga je dosta slabija nego što je bila – počinje priču levi bek Forst Briksena i nastavlja:

– Klubovi imaju mogućnost kupovine samo jednog stranca, što je umnogome oslabilo ligu, koja je i pored toga glomazna. Imamo tri grupe sa po 10 klubova, a najboljih osam igraju plej-of. Pre nekoliko sezona je sve bilo mnogo kvalitetnije i interesantnije. U Italiji je igralo dosta kvalitetnih stranaca, što sada nije slučaj, jer retko ko može da izdvoji novac za dobrog igrača.

Ima i pozitivnih stvari…

– Naravno, to je da šansu dobijaju mladi italijanski igrači, koji sada igraju 60 minuta. Jedna od retkih pozitivnih stvari je i dolazak Branka Dumnića na čelo reprezentacije, što garantuje ozbiljan pristup državnom timu.

Kako stvari stoje u tvom Briksenu, klubu velike tradicije?

– Ove sezone imamo novog trenera i dosta mladu ekipu. Nismo ušli u plej-of, ali plan rukovodstva je da se napravi jaka ekipe u nekom periodu od dve godine.

Ko su stranci u Italiji danas?

– Najviše igrača je sa naših prostora. Po kvalitetu se ističu Radovčić, Turković, Sporčić, koji nastupaju za prvaka države, Bolcano. Tu je i moj saigrač Nikolić, pa Beharević iz Junior Fasana. Ima dosta igrača iz Južne Amerike, koji igraju sa italijanskim pasošem. Problem je to što klubovi mogu da angažuju samo jednog stranca, dok je granica pre par godina bila četiri.

VETERANI ĆE UŽIVATI

Ono što je pozitivno u svemu je organizacija Evropskog prvenstva za veterane u junu, upravo u Briksenu. Tako će Italija biti zapažena na evropskoj rukometnoj mapi u 2013…

– Klub je oduševljen što je dobio priliku da organizuje EP. Organizacija će sigurno biti odlična. S obzirom da se grad nalazi u Alto Adiđu, regiji gde je prvi jezik nemački, nema sumnje da će sve biti na vrhunskom nivou. To će biti dobro ispraćeno i od lokalnog stanovništva, jer Briksen ima najmnogobrojniju publiku u Italiji. Sportski centar je izuzetan, a derbije gleda i po 1500 navijača. To garantuje dobru posećenost i veteranskog EP.

Da li ćeš i sam uzeti učešće na turniru?

– Kako imam već 37 godina, stekao sam pravo da igram. Prijaviću ekipu sastavljenu od prijatelja – kaže Filiberto na kraju razgovora za Balkan-Handball.com

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball