KOLUMNA: "Gde smo sad?" - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA: „Gde smo sad?“

KOLUMNA: „Gde smo sad?“

zika.bogdanovic
1 komentar

PIŠE: Žika Bogdanović

Da li ste gledali SEHA Final4? Ako ste iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine prošlog vikenda niste bili te sreće. Turnir u Zadru prošao je nezapaženo za dobar deo regiona dobrim delom i zbog odluke da SEHA i TV Arena Sport ne nastave saradnju, pa je tako najjači regionalni TV operater nastavio da prenosi Bundesligu i Ligu šampiona, sve kvalitetno osim regionalne lige, a novi partner što se tiče Srbije, RTS, naravno, da nema ni prostora, ni interesa da prenosi tamo neki četvrti-peti sport u državi na turniru gde ne učestvuju domaći klubovi.

Ne znam ko je dobio? Ovo još malo rukometnih zaluđenika sigurno nije. Na ovako prazne hale, izbite im šansu i da gledaju regionalni rukomet, i onda se može reći da smo komplet „ugasili“. To je jedan kiks koji bi morao da se ispravi što pre.

„Imamo mi javni servis za partnera, samo što mu je voda ušla u koaksioni kabl“…

Regionalna liga kao ideja da razvija i pomaže rukomet u regionu za deset godina prošla je kroz razne faze. Sada je u silaznoj, popriličnoj bezidejnoj. I mi što smo prste ogulili i pet godina pre prvih sastanaka oko Lige, počinjemo da dižemo ruke. Od one da nema takmičarskoj značaja i da praktično ne može da ga ima jer su u tom trenutku pre 5-6 godina svi mogli da igraju Ligu šampiona (Zagreb, Vardar, Tatran, Celje, Vesprem, Meškov,itd), do reforme Lige šampiona koja joj je praktično izbila vazduh uzimanjem svih mogućih termina i svođenjem Ex-YU prostora na jednog, maksimalno dva predstavnika (i to na uloge autsajdera).

I u takvoj alarmantnoj situaciji i dalje se ne vidi jasna ideja, šta je odgovor na to, šta je pravac, šta hoćemo sa tim regionalnim udruživanjem? Kakva je korist za rukomet, klubove, mlade igrače, u čemu će proces biti bolji nego prošle ili pretprošle godine? Da li sve samo treba da se svede na zabavu za generalnog sponzora, par sunčanih dana za Viderera i ekipu u Dalmaciji i organizovanje hype-a oko Final4 koji su, uzgred budi rečeno, bili maštovitiji i kvalitetniji eventovi unazad 5-6 godina u punim halama?

I baš sam uvek znatiželjan, onako kada otkopča tri dugmeta na košulji na plaži i zavrne nogavice, kada se opusti, da li ga je neko nekada pitao:

„Je li bre Majkl, hoćemo li nekada ova liga dobiti mesto u Ligi šampiona, Ligi Evrope, da ne igramo bambadava doveka?“

Ili se sve svodi na „ti meni vojvodo, ja tebi serdare“, dobro vino, lep ten i tri rečenice za medije „dobri ste domaćini, samo tako nastavite“. To slušamo godinama, copy-pastujemo te rečenice i zevamo.

I onda će nam rukomet biti bolji?

Vidim.

Napredujemo kolektivno na svim poljima.

Rezultati pršte na sve strane od Triglava do Đevđelije.

Polufinala su nam postala kao sneg u maju.

Iz drugog ugla gledano, velika je stvar što se Final4 uopšte održao s obzirom na situaciji u kojoj se nalazi istočna Evropa i novac iz koga se Liga finansira. Specifična situacija, nema šta.

Svako ima svoj ugao.

Ali vizija se ne nazire, svejedno iz kog ugla gledate. Samo se vidi slobodan pad.

Na početku, važno je da znamo i da se složimo da kriza postoji. Čak i kada sija sunce.

Ne verujem da je početna ideja bila da se od Lige napravi samo još jedan pripremni turnir za sezonu.

Možda vam se dopadne

1 komentar

D 05/09/2022 - 13:40

A bome je i velik dio Hrvatske bio uskraćen za praćenje istog,
novotvorevina od sportskog kanala je usisala i SEHU i Hrvatsku nogometnu ligu… po njima možeš mijenjati operatera pred početak svake sezone.
Ostalo iz članka, također stoji.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.