Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Igraju Hrvatska i Srbija…

Druga utakmica grupe A na 13. Evropskom prvenstvu za rukometaše, za većinu navijača u regionu je posebna, istorijska, presudna, putokaz za dalje…

Novi sportski okršaj koji je spojio Hrvatsku i Srbiju činjenično predstavlja samo dva (važna, ali ne presudna) boda u borbi za polufinale. Opet, neko će reći da je to proziran pokušaj da se spuste tenzije i strasti jer je najvažnije da sve bude u redu.

Iz ugla domaćina i većine onih koji prate rukomet, sve sem pobede sastava koji predvodi Lino Červar biće iznenađenje (razočaranje). Zato dolazimo do zaključka da Hrvatska ima mnogo više da izgubi pred 12 hiljada navijača u Splitu. Pred potpuno drugačijom publikom u odnosu na pristalice koje su popunile Spaladijum arenu u generalnoj probi protiv Crne Gore, nakon čega su domaći mediji uvertiru za Srbiju nazvali velikim uspehom. Možda suviše snažan opis, za na momente pozorišnu atmosferu, ali istina je da Dalmacija sprema žestok doček gostima, pa se strahuje da će šou na tribinama zaseniti ono što će vrsni igrači pružiti na terenu.

Adut Srbije je pritisak koji domaćin trpi, od trenutka kada je postalo jasno da će Hrvatska postati prva država koja drugi put organizuje kontinentalni šampionat. Međutim, za završnu tišinu u splitskoj „lepotici“ potrebno je nekoliko aduta, za koje malo ko misli da postoje. Čini se da je ova generacija sposobna da šokira Hrvatsku, ali isto tako u nastavku doživi dva poraza protiv skandinavskih predstavnika u grupi.

Jači utisak predstavlja standardna neinformisanost većine stanovništva u Srbiji kada i sa kim igra reprezentacija. To je samo odraz rukometnog stanja. Imam prijatelje i poznanike u različitim sferama društva, ali većina njih kod mene potraži odgovor da li je na redu EP ili SP, sa kim smo u grupi i kakve su nam šanse… Situacija nije mnogo bolja ni sada, ali je više ljudi zainteresovano za prvi meč srpskog tima.

Ipak igraju Srbija i Hrvatska… A za posle ćemo videti… Toga posle se i plašim!

One Comment

  1. Божа и 40 разбојника

    11/01/2018 at 07:37

    Па са променама и генералним спонзором BLIC то је тебало да се превазиђе…
    Превазишло се колико се и РСС и рукомет променио
    Лажни људи, лаже промене, лажи у новинама и пораз за поразом…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *