KOLUMNA TOMISLAVA LAURIĆA: Na mladosti rukomet ostaje - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA TOMISLAVA LAURIĆA: Na mladosti rukomet ostaje

KOLUMNA TOMISLAVA LAURIĆA: Na mladosti rukomet ostaje

zika.bogdanovic
0 komentar

PIŠE: Tomislav Laurić

Dvije godine je prošlo od Katara, kiča i egzotike koji su na nekoliko tjedana zavladali rukometom. Doista je po mnogočemu to prvenstvo odskočilo od ranijih: od (Europljanima) ljetne temperature usred januara, preko potpuno drugačije ‘kulture’ navijanja pa do samog stila života koji podosta odudara od onog na što smo u ovim krajevima navikli. Sada se vraćamo na staro…

DOMINACIJA TRIKOLORA

… u Francusku, na definitivno idealnu lokaciju za održavanje Mundiala čije otvaranje nestrpljivo očekujemo. Zašto idealnu? Naime, mladi su Trikolori, tadašnji U19 reprezentativci, u ruskom Jekaterinburgu sredinom kolovoza 2015. zaokružili nikad ranije ispričanu rukometnu priču. Njihova pobjeda u finalu nad Slovenijom značila je da Francuska postaje aktualni svjetski prvak u svim starosnim kategorijama za koja IHF održava natjecanja u muškom rukometu.

Domaćinstvo seniorskog Mundiala doista ispada kao lijepa nagrada za ove uspjehe, pogotovo kada znamo da je ono na neki način i oproštaj od jedne strahovito silovite generacije. Od ekipe s kojom je Onesta dominirao na način kakav nije viđen još od Bengan Boysa.

U društvu ovih velikana i ostalih reprezentacija Ex-Yu reprezentacije će također tražiti svoj put ka pobjedničkom postolju. Koliko ga je realno očekivati – to je već drugi par opanaka. Činjenica je da sve tri reprezentacije s ovih prostora dolaze (netko više, netko manje) pomlađene i nabijati ikakav pritisak rezultata pred početak natjecanja u najmanju ruku ne bi bilo korektno.

4 SREBRNA KADETA IZ MAĐARSKE 2013.

Hrvatska je već po objavi samih putnika za Francusku upisala svojevrsnu pobjedu. Čak četvorica igrača koja su 2013. u mađarskoj na U19 SP-u uzela srebro nalaze se na Babićevoj listi. Uz Mamića i Mihića, tadašnjih članova all-star ekipe, srebro su kući također ponijeli Božić Pavletić te Jotić. Iz te generacije Babić na spisku ima i Šebetića.

Splitski ih je trener kraći period vodio kroz reprezentaciju i kad su bili u kadetskim danima, tako da uopće nema sumnje kako ih jako dobro poznaje. Poznato je također i da Babić nema straha od vjerovanja u mlade igrače pa bi svaki od gore navedenih, kao i svi ostali mladići s popisa, morao dobiti priliku za svojih pet minuta slave.

UVJETI ZA POŽELJETI

Hoće li je itko ili nitko iskoristiti preostaje vidjeti. Činjenica je da će hrvatska sadašnjost i budućnost rukometa kraj sebe osim Babića imati i vrhunske mentore u Baliću i Metličiću, odnosno Losertu kad su vratari u pitanju. Također, imat će uz sebe na terenu i ponajboljeg dirigenta igre na svijetu u liku Domagoja Duvnjaka. Uvjeti su to kakve lideri nekog nacionalnog saveza samo poželjeti mogu; svijetla sadašnjost i budućnost ne bi smjela biti upitna.

GOSPA I OŠTAR JEZIK

Slovenska mladost također će imati priliku pokazati svoje vještine među velikanima, ali u nešto drugačijim uvjetima. Ruku na srce, Vuja je trener koji rukometu pristupa uvjerljivo drugačije od Babića. Uostalom, dosta je na jednu stranu staviti oštrinu Vujina jezika tijekom minute odmora te nasuprot njoj postaviti zahvaljivanja Gospi hrvatskog selektora.

ČISTA GLAVA

Igrali kod ijednog od dva navedena izbornika ili nekog trećeg, u rukometu je sve važnije imati čistu glavu. I baš po tom pitanju Vuja može biti vrlo zadovoljan. Njegov ‘robot’ Janc mirnu je budućnost pronašao u europskom prvaku Kielceu, a ljevoruki mu kolega u gigantu Barceloni. Lišeni brige oko ugovora i potpuno posvećeni onome što se zbiva u Francuskoj lako bi mogli postati još neugodniji po svaku od ekipa koja se nađe s druge strane terena.

TVORNICA SREDNJAKA KRATKA NA – SREDNJEM BEKU?!

Doduše, nije da Vuja nema i briga pred početak natjecanja. Najveća je ona za koju bi čovjek najkasnije pomislio. Slovenija, ponajveća europska tvornica vrhunskih srednjih bekova, odjednom se hvata za glavu kada je u pitanju ta pozicija. Nema Zormana, oba Skubeta, Bombača…

Konci igre tako bi se trebali preseliti u ruke Mihe Zarabeca, ali i on muku muči s ozljedom. Na srednjem bi beku prvenstvo mogao započeti Bezjak koji je pak na ranijim okupljanjima znao provoditi dosta vremena i na lijevoj strani. Kako li će kroz Mundial selektor Vujović rješavati ovu situaciju ostaje zagonetka, a kako Vuji nisu strane niti rukometne inovacije očekivati neočekivano nije na odmet.

LINO KAO LINO…

Inovacije nisu strane ni Lini Červaru, jednom od malobrojnih koji je znao zapapriti i moćnom francuskom timu što je polako na zalasku. Mago di Umago je Hrvatsku zamijenio Makedonijom, ali jedno je isto – uspjesi se i dalje nižu.

Novo veliko natjecanje, nova prilika da se Makedonija prikaže rukometnom svijetu i zabilježi respektabilan rezultat. I uz to afirmira još kojeg velikog talenta, a oni im definitivno ne nedostaju otkako je Lino preuzeo direktivu tamošnjim rukometom.

Kratko i jasno – Lino je Lino. Veliki čovjek i trener koji je, rekao bi narod, sposoban i od stolica napraviti vrhunske rukometaše. Riječi su suvišne – rezultati govore i više nego dovoljno.   

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball