Balkan-Handball.com

OSVRT: Sezona izazova pred srpskim golmanima

Već decenijama Srbija nema problema kada je u pitanju pozicija golmana. Devedesete su započele sa generacijom Gorana Belog Stojanovića, Zorana Paše Đorđića i Dejana Perića, nastavljene serijom izvanrednih golmana poput Nenada Puljezevića, Arpada Šterbika, Danijela Šarića, a formiranje srpskog nacionalnog tima pratili su Dimitrije Pejanović, Darko Stanić, Dragan Marjanac, Ivan Gajić, Strahinja Milić, Miroslav Kocić, Slaviša Đukanović i mnogi drugi, sve do nove generacije predvođene Tiborom Ivaniševićem, Dejanom Milosavljevom, Vladimirom Cuparom, Todorom Jandrićem. To srpski rukomet, bez obzira na nedostatak rezultata koji bi korelirali kvalitetu ovog segmenta, stavlja na vrh liste kada je svetski rukomet u pitanju.

Kada je gol-linija u pitanju, ona će najmanje glavobolje zadati i novom selektoru reprezentacije Srbije, Toniju Đeroni. Pomenuta četvorka ide uzlaznom putanjom i nalazi se u godinama kada zenit još uvek nije na vidiku. Dva golmana u Bundesligi, Vespremu i Zagrebu, dokaz su da je i tržište odavno prepoznalo njihov kvalitet.

Vreme dokazivanja je pred Todorom Jandrićem. Najperspektivniji srpski golman iz generacije 1998 pred velikim je iskorakom u svojoj karijeri, s obzirom da dres Metaloplastike menja za igranje u EHF Ligi šampiona i pritisak koji nosi igranje u Zagrebu. Očekivalo se da će nekadašnji čuvar mreže Vojvodine, posle rada sa Nebojšom Stojinovićem, nadograditi svoje kvalitete u mentorstvu iskusnog Maria Kelentrića, ali je neočekivana promena u stručnom štabu Jandriću za trenera dovela samo dve godine starijeg početnika Ariana Jovića. Šta će iz te saradnje proisteći, možemo samo da nagađamo, ali je projekcija bila drugačija. Ne očekuje Todora ništa lagano u Zagrebu, ali se na muci poznaju junaci.

I Vladimir Cupara će promeniti trenera golmana u Vespremu. Posle šest godina mađarske šampione napustio je iskusni Haris Porobić, koji je u prestonicu mađarskog rukometa stigao sa svojim najboljim učenikom Rolandom Miklerom. S obzirom da kroz klubove u svojoj karijeri nije imao prilike da se susreće sa trenerima specijalizovanim za čuvare mreže, Cupara je proveo dragocenih godinu dana u radu sa Porobićem i napredovao u svim segmentima što je pokazao na nekoliko mečeva u EHF Ligi šampiona. U budućnosti bi zadužen za njega i Koraljesa mogao da bude dojučerašnji saigrač – Arpad Šterbik, što bi mogla da bude interesantna kombinacija. U dve godine od Ademar Leona preko Kielcea do Vesprema, meteorski je uspon za Cuparu.

Magija partnerstva dva Dejana, Perića i  Milosavljeva, posle Skoplja, osetila se i u Berlinu, Odlična prva sezona u Berlinu ovenčana najvećim procentom odbrana u Bundesligi potvrdila je samo sjajnu sezonu sa skopskim Vardarom u kojoj je osvojena titula u EHF Ligi šampiona. Povreda kolena je prošlost, a Milosavljevu ostaje da kao apsolutni broj 1 posle odlaska legende kluba Silvija Hajnefetera, potvrdi kvalitet i pomogne klubu da se uključi u borbu za trofeje. Teško je očekivati da će Milosavljev u dresu „Lisica“ još jednom proživeti san o EHF Ligi šampiona kao u Vardaru, ali je i novoformirana Liga Evrope ozbiljan zalogaj, daleko veći nego dosadašnji EHF Kup, s obzirom na novu raspodelu snaga između dva najveća evropska kupa i smanjivanje broja klubova u eliti.

Produžetak ugovora sa Veclarom do 2022. godine, Tibor Ivanišević je proslavio fantastičnom partijom u Kilu koja je omogućila malom klubu iz „Rital Arene“ da osvoji „Old Traford“ svetskog rukometa. Nije imao Ivaniševič sreće sa povredama na startu svoje bundesligaške karijere, ali dokaz da je položio bundesligaški ispit stigao je u vidu novog ugovora decembra prošle godine. Treća sezona u Nemačkoj mogla bi da bude ključna kada je u pitanju pravac u kome bi karijere nekadašnjeg čuvara mreže Crvene zvezde, Borca, Orošhaze i Skjerna mogla da ide.

Sezona, koja će biti specifična po svemu, opterećenju koje donosi njen kasniji start i završetak olimpijskog ciklusa, ali i duga pauza iza nas i finansijski problemi koje očekuju rukomet kao sport.

One Comment

  1. bek

    10/10/2020 at 16:46

    Kako vas nije sramota da poredite golmanske velikane s Todorom . Oni su u njegovom uzrastu pravili cuda na terenu a ne u novinama sto vi cinite

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *