Načevski i Nikolov jasno o "Prandiju": Gol čist kao suza! - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Načevski i Nikolov jasno o „Prandiju“: Gol čist kao suza!

Načevski i Nikolov jasno o „Prandiju“: Gol čist kao suza!

zika.bogdanovic
1 komentar

Najinteresantniji detalja EHF EURO 2024 u Nemačkoj bio je svakako gol Eloima Prandija, kojim je Francuska izborila produžetke u poslednjoj sekundi polufinala sa Šveđanima, a kasnije i došla do titule. Polemike su vođene na svim nivoima, od EHF-a do rukometnih zaljubljenika na mrežama, a mišljenja će ostati podeljena. Jedan od najboljih sudijskih parova na svetu, Makedonci Načevski i Nikolov, nema dilemu oko toga da je odluka koju su doneli u potpunosti ispravna.

Gostujući u podcastu „SAMO RAKOMET“, Đole i Slave, koji su pre četiri godine „rešili“ finale EHF EURO 2020 ispravnom odlukom da Igoru Karačiću dosude korake u poslednjem minutu neizvesnog duela Španije i Hrvatske, obrazložili su svoju odluku:

  • Tek kada sam svirao, Prandi je spustio drugu nogu. U tom trenutku je sa dve noge na zemlji. Pre toga, noga mu je bila u vazduhu, nije je spustio. Kako sam svirnuo, on je spustio i to je nulti korak. Kao kada si u skoku i padneš. To mu je početna pozicija. Pravilo kaže da je bacanje izvedeno tek kada lopta napusti ruku izvođača. Pravilo ne kaže „odskočna noga, ova ili ona“, već piše da jedan deo tela mora da bude u postojanom kontaktu sa podlogom. Bio sam na dva metra od njega. Ni u jednom trenutku nije se odlepio od podloge. Za nas, gol čist kao suza – rekao je Nikolov, a na pitanje „zašto nisu konsultovali VAR“, nadovezao se Nikolov.
  • VAR je zamka. Bio sam kod gol linije, pitao sam preko veze „Đole,jel sve ispravno?“ i dobio odgovor „Jeste, brate“. I kod mene je sve bilo ispravno. Vidite Šveđane, nisu reagovali. Niko ništa nije rekao, ni delegat. Sudijama je ostavljena mogućnost da gledaju video, ali nisu obavezni. To je samo pomoćna alatka suidija, ukoliko nisu sigurni u odluku. Mi smo bili sigurni. Đole je priznao gol, ne sa jednom, već je digao obe ruke. Doneli smo odluku na terenu koju ništa ne može da promeni. Da nisam dosudio gol, mogao sam da pozovem tajm-aut i odem na konsultaciju. Da sam odlučio da gledamo, mogli smo pola sata da se zadržimo za stolom, koja je to scena, čeka televizija, publika. Znate i svi kakvi su „stručnjaci“, 50% su za, 50% su protiv. Ako pogrešiš preko VAR-a, onda snosiš i sankcije. Nismo hteli da ostavimo prostor za špekulacije. Uostalom, Šveđani su u žalbi naveli razlog da nismo gledali VAR, a ne da smo ili nismo priznali ovakav ili onakav gol – jasan je Nikolov.

Možda vam se dopadne

1 komentar

Mario 10/02/2024 - 15:50

Majko Indijo što rodi slonove, kad su podkupljeni kao i drugi suci, ne smiju ništa drugo niti reć,sad se oni našli pričat o poštenju, a svi isti???!!!
Sumrak rukometa???!!!!

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball