Božidar Đurković: Činimo puno na edukaciji trenera - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Božidar Đurković: Činimo puno na edukaciji trenera

Božidar Đurković: Činimo puno na edukaciji trenera

zika.bogdanovic
0 komentar

Prvi operativac srpskog rukometa, generalni sekretar RSS, Božidar Đurković, izneo je svoja zapažanja, uspeha i neuspeha srpskih reprezentativnih selekcija.

-Od 2000. do 2015. godine imali smo 42 učešća na velikim takmičenjima u svim kategorijama što je 70%. Od kako smo samostalna Srbija, od 36 takmičenja, igrali smo na 24, što je 66%. Osvojene su tri medalje i imali smo još dva polufinala. Što se tiče razloga za neke slabije rezultate, oni su brojni – rekao je Đurković i dodao:

– Jedan od njih je i odlazak igrača u inostranstvo shodno pravilima IHF-a.  Imamo i to da nam se neki dragulji gube u seniorskom uzrastu. Imamo najveći odliv igrača iz Srbije u Evropi, zajedno sa Hrvatskom. Samo u deset meseci ove godine iz zemlje je otišlo 105 igrača. Takav odliv talenata nema ni jedna reprezentacija.  Igrači odlaze od Kila do nekih petih liga na Zapadu, a sve češće i deca od 14 godina.

Đurković je izneo podatak da u Srbiji egzistira 296 klubova sa ukupno 21.639 registrovanih igrača, dok je u mlađim kategorijama registrovano 11.171 dete. Po parametru odnosa broja igrača i stanovnika, Srbija se nalazi u gornjem delu evropske tabele.

Pitanje za Đurkovića je bilo i kako to najbolje igračice i igrači ne igraju za reprezentaciju?

– Teško je to pitanje, nisam prava adresa za tako nešto. Pričam sa ljudima širom Evrope, pričao sam sa velikim trenerskim imenima, Gislasonom, Pastorom, Dušebajevom, Vranješom.  Svi oni imaju visoko mišljenje o srpskim igračima. Nikome nije jasno da ti vodeći igrači ne igraju u reprezentaciji. Nisam selektor, ne odlučujem. Učinio sam napor, pričao sa nekim igračima, od njih sam dobio pozitivan odgovor, da ako ih selektor bude pozvao, da će se odazvati.

Osvrnuo se gen-sek RSS i na problem sa četiri igračice kojih nema u reprezentaciji zbog selektora Saše Boškovića…

– To je veliki problem. Sa njima imamo ozbiljne izglede da uzmemo medalju na SP u Danskoj, iako imamo tešku grupu. To je takmičenje i velika šansa za Olimpijske Igre. Ukoliko propuste ovu šansu, za Tokio više neće biti u pravim godinama za vrhunske rezultate. Iz tih razloga, svi iz Saveza, evo tu je i Borislav Perović , činimo napore da dođe do kompromisa.

Osvrnuo se Đurković i na saradnju RSS sa Fakultetom….

– Činimo puno u edukaciji trenera. Izašla je prva generacija sa trećim stepenom po RINCK konvenciji posle 186 časova. Napravili smo i master kouč seminar,a  jedan od predavača je i Branislav Pokrajac. U junu ćemo imati prvu generaciju master kouča. Radimo i sa Fakultetom u Nišu, imamo nameru da to uradimo i u Novom Sadu. Međutim, evo na ovom Fakultetu za kurs za zvanje operativni trener prvog razreda niko se nije prijavio. Radimo sve da što više edukujemo trenera koji će nositi srpski rukomet u budućnosti – rekao je Đurković i zaključio da Savez brine o mladim sportistima.

– Koristimo resurse koji su nam dati, od stipendiranja sportista do organizacije Kampova koje mi ne bismo mogli da sprovedemo sami bez podrške države.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball