Iz Loke u Ribnicu, Siniša Markota: Mladi SLO igrači puno vredniji od Dalmoša - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Iz Loke u Ribnicu, Siniša Markota: Mladi SLO igrači puno vredniji od Dalmoša

Iz Loke u Ribnicu, Siniša Markota: Mladi SLO igrači puno vredniji od Dalmoša

zika.bogdanovic
0 komentar

Rukometaši Urbanscape Loke iz Škofja Loke završiće sezonu u slovenačkoj ligi na petom mestu. Tim kome su mnogi predviđali borbu za opstanak, napravio je veliki rezultatski pomak pod vođstvom hrvatskog trenera Siniše Markote, koji se posle 15 godina od svojih igračkih dana u Škofja Loki vratio u klub. Već naredne, bivši trener Splita vodiće ekipu Ribnice, koja je ove sezone napravila veliki uspeh plasmanom u grupnu fazu EHF Kupa…

  • Sezonom sam veoma zadovoljan. Došao sam u klub koji čine mladi slovenački igrači. Cilj je bio da probamo da ostanemo u ligi, mada i ako bi se ispalo, ne bi bilo strašno, jer je rad sa mladim igračima bio u prvom planu. Opstanak smo izborili već u februaru, došli do lige za prvaka ispred tri-četiri ekipe koje su sigurno bolje od nas. U ligi za prvaka smo pobedili Koper i Krku. Imamo dve pobede, napravili smo daleko više od očekivanog – kaže Markota za Balkan-Handball.com i navodi razlike u radu sa slovenačkim i hrvatskim mladim igračima:
  • Igrači su imali respekta prema meni, jer sam u Škofja Loci ostavio traga kao igrač pre 15 godina. Razlika u radu između Loke i Splita je što su Slovenci puno marljiviji. Mnogo više daju sebe na svakom treningu, idu 100% i to se na kraju pokazalo kao dobitna kombinacija. Kao trener volim dosta da treniram, a pogodilo se i da imam igrače i ekipu koja voli da radi i sluša. To se videlo i po rezultatima. U Splitu je puno drugačije. Momci su više umišljeni, misle da su igrači jer dolaze iz Splita, odakle su Balić, Metličić i ostali. Misle da se bez rada može doći do uspeha, a to je jako, jako teško. Slovenci puno više žele trenirati nego moji Dalmatinci.

Puno polemike je bilo o tome kakav će uticaj imati odlazak Celja PL i Gorenja u SEHA GAZPROM ligu. Da li je to naštetilo SLO ligi? Kakvo je opšte mišljenje?

  • Ne znam kakva je liga bila ranije, ali dosta ekipa je profitiralo odlaskom Celja PL i Velenja. I te dve ekipe su puno dobile igranjem protiv Zagreba, Vesprema i ostalih, nego da su igrali u Izoli i Hrastniku. Te dve ekipe su profitirale, a bez njih je liga bila izuzetno zanimljiva. Do kraja se nije znalo ko će u ligu za prvaka, a ko dole. Liga je izgubila na kvalitetu, ali sigurno dobila na atraktivnosti.

Rokada na klupama u Loki i Ribnici je izvršena za narednu sezonu. Beguš kreće put Škofja Loke, a Markota ide u Ribnicu…

  • Nakon puno razmišljanja sam prihvatio ponudu Ribnice. Napravićemo remont ekipe. Grebenc ide u Celje, Leban u Nexe, Kulenović odlazi u Nemačku, tako da ostajemo bez tri igrača u bekovskoj liniji. Biće izazov posložiti ekipu i pokušati sve to staviti u jedan mozaik da deluje kao ove sezone. Pitanje je šta je dobar rezultat za Ribnicu i da li postoji iskorak ako se zna da su ispred nas ekipe kakve su Celje PL i Gorenje. Ciljevi su, naravno, uvek visoki. Idem u svaku utakmicu da pobedim – kaže Markota i podvlači crtu ispod perioda u Škofja Loki:
  • Bez direktora Gorazda Bajića i Jernej Stanovnika, bez predsednika Matjaža Lubeca zatim Melite Rebić i Sergeja Sokolova, pomoćnika Robija Bradeška, fizioterapeutkinje Špele, teško bi napravili uspeh kakav smo napravili. Svi smo disali kao jedan od predsednika do poslednjeg igrača i zato je rezultat takav kakav jeste. Nije mi jasno kako Župan i firme u Loki ne ulažu više u rukomet, jer je rukomet u Škofja Loki je sport broj 1. Tri momka iz prve postave reprezentacije dolaze odavde – Cingesar, Gaber i Dolenec. Razočaran sam što to Župan i lokalne firme to nisu prepoznale. To je i glavni razlog zašto idem u ambiciozniju sredinu kakva je Ribnica – zaključio je Markota.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball