Nagrada "Jovan Mikić Spartak" omaž karijeri Branislava Zeljkovića - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Nagrada „Jovan Mikić Spartak“ omaž karijeri Branislava Zeljkovića

Nagrada „Jovan Mikić Spartak“ omaž karijeri Branislava Zeljkovića

zika.bogdanovic
0 komentar

Sportski savez Vojvodine dodelio je, na predlog Rukometnog saveza Vojvodine, najveće sportsko priznanje u severnoj pokrajini „JOVAN MIKIĆ SPARTAK“, u kategoriji trenera, Branislavu Zeljkoviću. Priznanje je otišlo u ruke višedecenijskom istaknutom sportskom treneru koji je doprineo uspehu i postizanju vrhunskih rezultata brojnih sportista sa teritorije Srbije i time ostavio dubok trag u srpskom i jugoslovenskom rukometu.

Dobitnik priznanja, Branislav Zeljković počastvovan je ovom nagradom, a posebno mu je drago što ga je za tu nagradu predložio njegov matični savez RSV, u kom je trenutno i predsednik Stručnog saveta.

  • S obzirom na to da sam završio svoju trenersku karijeru, ovo priznanje mi je od velikog značaja. Posebno sam zahvalan RSV koji me je predložio, kao i svim klubovima u kojima mi je rad uvek pričinjavao veliko zadovoljstvo – rekao je Zeljković i dodao da je velika privilegija biti među vrhunskim sportistima i sportskim radnicima, koji su dobitnici ovog prestižnog priznanja. Zeljković je naglasio i da u svakom trenutrku stoji na raspolaganju RSV da svojim znanjem i iskustvom pomogne mlađim kolegama, kako bi zajedno unapredili njihov rad i učinili trenersku rukometnu scenu Srbije kvalitetnijom i stručnijom.

Ovaj vrsni trenerski stručnjak rođen je u Crvenki 6. novembra 1953. godine. Po zanimanju poljoprivrednik i voćar, završio je Školu učenika u privredi, a potom i Višu školu na fakultetu za fizičku kulturu, nakon čega je stekao znanje višeg rukometnog trenera. U svojoj igračkoj karijeri, kao golman, Zeljković je punih 18 godina branio za RK „Crvenka“, a bio je i član omladinske reprezentacije Jugoslavije tri godine.

U trenerskoj karijeri, koju je rešio da okonča ove godine, Zeljković, inače poznat po svojoj disciplini i autoritativnom stavu, koji ga je krasio kroz 34 godine trenerskog rada i usavršavanja, bio je trener u 12 klubova, a neki od njih su RK „Crvenka“, RK „Jugović“ Kać, RK „Borac“ Banja Luka, RK „Spartak Vojput“ i drugi. U svoj trenerski staž, upisao je i rad sa reprezntativnim selekcijama. Kao trener omladinske reprezentacije radio je u periodu od 1989. do 2001. godine, a dve godine bio je i selektor seniorske reprezentacije Jugoslavije. Sa seniorskom reprezentacijom Srbije radio je od 2014. do 2016. godine, kada je odlučio da ode u rukometnu penziju.

Iza sebe ima niz klupskih i reprezentativnih uspeha. Neki od najznačajnijih su osvojen Kup Jugoslavije sa „Crvenkom“, Čelendž kup Evrope sa „Jugovićem“ iz Kaća, zlatna medalja sa Svetskog omladinskog prvenstva i plasman na dva kontinentalna šampionata (najpre u Španiji 1996. godine, a zatim i 2016. u Poljskoj) sa različitim reprezentativnim selekcijama.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball