Zašto španski treneri dominiraju Evropom? - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Zašto španski treneri dominiraju Evropom?

Zašto španski treneri dominiraju Evropom?

Marko Marjanović
0 komentar

Među 16 najboljih timova u ovosezonskoj Ligi šampiona, ček sedam su vođeni rukom i glavom španskih trenera. Može se reći da taj podatak opravdava trend angažovanja stručnjaka sa Iberijskog poluostrva, baš kao što je, ne tako davno, vladala pomama za  Ex – Yu trenerima u najvećim Evro gigantima.

Prvi mečevi osmine finala igraju se ovog vikenda, a na samo tri meča neće biti španskog trenera: PPD Zagreb – Kolding, Kil – Flensburg i Dankerk – PSŽ.

Španski treneri u nok – aut fazi VELUX EHF Lige Šampiona

Ćavi Paskval (Barselona)

Hota Gonzalez (Naturhause la Rioha)

Manolo Kadenjas (Orlen Visla Plock)

Huan Karlos Pastor (Pik Seged)

Talant Dujšebaev (Kielce)

Antonio Karlos Ortega (Vesprem)

Raul Gonzalez (Vardar)

Od 2005, kada je Španija osvojila prvu titulu prvaka sveta, ova zemlja je postala jedna od najvećih rukometnih sila. Ipak, usled drastičnog pada kvaliteta u ASOBAL Ligi, španski igrači i treneri „rasuli“ su se po starom kontinentu, pa je sada ozbiljan evropski klub nezamisliv bez Španca.

Trener Vesprema, Antonio Karlos Ortega, bio je prvi koji je napustio svoju zemlju od pomenute sedmorke.

Naša generacija je živela i učila u vremenu u školi u kojoj je mnogo pažnje posvećivano taktičkoj rukometnoj obučenosti, zbog toga je španski rukomet takav kakav jeste. Da bi sproveli naše ideje, koristili smo atletski moćnije igrače.

Mislim da u rukometnoj igri fizičke sposobnosti postaju dominantnije u odnosu na taktičke. Naravno, igrač koji ima visoko razvijene obe karakteristike je u velikoj prednosti nad rivalima -ističe Ortega, koji će Vespremom upravo u Španiji igrati prvi meč osmine finala, protiv La Riohe.

Ne mislim da postoji španska škola rukometa, pre bih rekao da postoji prepoznatljiv stil. Mislim da je najzaslužniji za to Huan Karlos Pastor, koji je sve pripremio osvajanjem Mondijala u Tunisu 2005. – zaključuje Ortega

S druge strane, Talant Dujšebaev smatra da za uspon španskih trenera najveće zasluge imaju Huan de Dios Roman i Huan Anton.

Španski treneri su drugačiji, gaje poseban stil. Nacionalno prvenstvo je nekada imalo 18 vrlo jakih timova, što je bilo značajno za razvoj kvaliteta. Definitivno postoji nešto specijalno što nas izdvaja. Tek sada, u trenucima uspona naših trenera, shvatamo koliko je jako bilo domaće prvemstvo. Nažalost, veliki deo nas svoje znanje prenosi van svoje zemlje. Siguran sam da će to jako boleti španski rukomet – smatra šef struke Vive Targi Kielcea

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball