IPAK NISU NEPOBEDIVI: Španija preko Francuske do finala! - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaEHF EURO 2018 IPAK NISU NEPOBEDIVI: Španija preko Francuske do finala!

IPAK NISU NEPOBEDIVI: Španija preko Francuske do finala!

Marko Marjanović
1 komentar

Dok su se smišljali novi nadimci za neustrašivu reprezentaciju Francuske koja je igrama do polufinala Evropskog prvenstva ubedila 99% rukometnog auditorijuma da je  već osvojila zlatnu medalju, pojavila se  „Furija“ i obezvredila sav trud sportskih hroničara koji su imali spremne hvalospevne ekspertize o četi Didijea Dinara. 

Španija će se drugi put za redom boriti za titulu šampiona starog kontinenta. Mimo svih očekivanja, savladala je, do ove večeri stopostotnu Francuski, i to očitavši joj rukometnu lekciju u 45. minuta igre. Za to vreme, momci Đordija Ribere su obezbedili velikih devet golova razlike. Svetski šampioni su se probudili u finišu, ali je šteta bila nenadoknadiva.

Za svoj prvi pehar namenjen šampionu Evrope, Španci će igrati protiv boljeg iz skandinavskog okršaja između Danske i Švedske.

FRANCUSKA – ŠPANIJA 23:27 (9:15)

7m: Francuska 3/6, Španija 7/10

Isk: Francuska 8 min, Španija 8 min.

FRANCUSKA 

Dimulan 5+2 odb, Žerar 3 odb – Remili, Lagard 3, Mem 1, N. Karabatić 3, Mae 3, Abalo 1, Soreindo 6, Gigu 1, L. Karabatić, Kler, Dipanda 1, Port 3, Turna, Košeto 1

ŠPANIJA

Korales 10 odb, Šterbik 0+3 odb – Gurbindo 2, Rivera 1, Entrerios 6, Dujšebaev 1, Sarmiento 3, Aginagalde 2, Kaneljas 2, Moros, Arinjo 1, Gvardiola, Goni, Sole 7, Balaguer 1, Figueras 1

IGRAČ UTAKMICE: Raul Entrerios

SEMAFOR: 1:0, 2:3, 3:6, 6:7, 8:8, 8:12, 9:15, 11:17, 13:21, 14:23, 20:23, 21:25 

Čak i oni najbolji moraju da imaju makar jedan slab dan na ovakvim takmičenjima – Francuzima je crni petak svanuo u nevreme. 45 minuta nije bilo ni najmanjeg obrisa igre kojom su plenili u Poreču i Zagrebu prethodnih 14 dana, a Španija je bila više nego dovoljno kvalitetna da to iskoristi.

Španci su svoj najveći adut demonstrirali već na startu – snažnom 6-0 odbranom su otupili oštrice francuskog napada, dok su pred protivničkim golom koristili sve prilike i poveli sa 6:3. Međutim, nije dugo trebalo Svetskim prvacima da se vrate u pravi kolosek. Kao i uvek, kažnjavali su svaku protvničku grešku i preko saradnje sa Soreindoom, odnosno individualnim akcijama Dike Mema stigli do izjednačenja u 18. minutu (8:8).

Prvi potezi Arpada Šterbika na šampionatu doneli su mnogo Špancima – dva puta je na po sekundu zamenio Koralesa, i odbranio dva sedmerca, najpre Maeu pa Giguu. Njegovi saigrači su umeli to da materijalizuju – Sarmiento je započeo i završio seriju 4:0, kojom je „Furija“ stekla maksimalnih 12:8.

Prvi put na ovom šampionatu, Francuzi su se našli u ozbiljnom problemu. Da nikako ne ide, postalo je jasno nakon promašaja Porta iz čiste situacije sa desnog krila, pogotka španskog pivotmena Figuerasa za maksimalnih 14:9, 30 sekundi pre kraja. Tajm-aut Dinara ničemu nije služio, „Trikolori“ gube loptu, a Kaneljas, iako limitiran brzinom, stiže da u kontra napadu iznudi sedmerac koji Sole pretvara u velikih 15:9.

 

-ŠPANSKA 6-0 ZONA PARALISALA FRANCUSKI NAPAD

-ŠTERBIK ZA DVE SEKUNDE U IGRI BRANI DVA SEDMERCA

-FRANCUSKA BEZ GOLA IZ IGRE OD 16 DO 30 MINUTA (JEDINI POGODAK IZ SEDMERCA), ŠPANIJA IDE NA + 6

-FRANCUSKA SRLJA IZ GREŠKE U GREŠKU, SARMINETNO I SOLE PODIŽU NA 21:13 U 40. MINUTU

-ŠTERBIK BRANI I TREĆI SEDMERAC, DUJŠEBAEV ZADAJE NOK-DAUN  U 45. MINUTU – 23:14

-FRANCUZI SE BUDE – ZA MANJE OD ŠEST MINUTA PRAVE SERIJU 6:0 I SMANJUJU NA 23:20

-KANELJAS ZAUSTAVLJA SUNOVRAT, ENTRERIOS PEČATI KARTU ZA FINALE

 

Utisak je da su Francuzi na ovoj utakmici napravili više grešaka nego na prethodnih šest ukupno. „Eksperti“ su u nemalom broju situacija u napada ličili na amatere, a Španija je sa druge strane imala neophodan broj raspoloženih igrača u napadu kako bi održala bezbedno odstojanje do kraja utakmice. 

Dogodilo se ono što se često događa na ovakvim takmičenjima – najbolju reprezentaciju je koštalo to što nije imala „slab dan“ do polufinala, pa im se sve ono loše . Kada je inspirisani Sarmiento pogodio za 20:13 u 40. minutu, svima u dvorani i kraj malih ekrana je postalo jasno da, čak i sili kakva je Francuska samo čudo može pomoći.

Svetski prvaci su nastavili da srljaju u napadu, razbranio se Korales a nepogrešivi Feran Sole sa sedam metara podiže na ogromnih 21:13. Nešto kasnije, neverovatni Arpad Šterbik brani sedmerac i trećem francuskom igraču – Košetou, da bi Aleks Dujšebaev na polovini drugog poluvremena zadao Golijatu još jedan nok-daun, 23:14.

A onda silni Gali pokazuju od čega su satkani – formiraju granitnu odbrambenu zonu, i serijom kontra napada za manje od šest minuta prave seriju 6:0, kojom se vraćaju u igru – 23:20 u 50. minutu. Situacija se delovala još dramatičnija kada je Dimulan odbranio sedmerac Soleu, ali je na drugoj stani Korales spektakularno zaustavio zicer Abalou. Umesto minus dva, Kaneljas je na drugoj strani prekiunuo crni period svog tima i povisio na 24:20.

To je preseklo nalet Francuza, nisu mogli da postignu gol naredna četiri minuta, ali Španija nije iskoristila priliku da završi posao, pošto je i Rivera propustio priliku da realizuje sedmerac. Međutim, poslednju dilemu otklonio je legendarni Raul Entrerios, pogodivši za 25:21 na dva i po minuta pre kraja.

Foto: Filip Viranovski, gol.mk

Možda vam se dopadne

1 komentar

Karudijan 27/01/2018 - 10:28

Navijao sam za FR, krivo mi je što su izgubili. Kao da nisu imali svežinu, a i ekipa koja sve redom pobeđuje kroz grupu gubi baš kada ne treba…Možda je i povreda Mema uticala…nisu ličili na sebe a Špancima sve išlo…
Ko nije gledao a hoće na brzinu, highlights:

https://www.youtube.com/watch?v=21L2oTeBYYs

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball