Rio 2016: Sedam razloga da gledate završnicu muškog turnira! - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaRIO 2016 Rio 2016: Sedam razloga da gledate završnicu muškog turnira!

Rio 2016: Sedam razloga da gledate završnicu muškog turnira!

Marko Marjanović
0 komentar

Poslednja tri dana Olimpijskog rukometnog turnira daće nam odgovor na pitanje koje će reprezentacije ući u istoriju ovog sporta. U polufinalima, kao i u mečevima za medalju, videćemo sedam vrlo zanimljivih momenata.

FRANCUZI JURE OLIMPIJSKI REKORD – ZLATNI HET-TRIK

Nikada u istoriji našeg sporta nije viđena dominacija kakvu ovih godina demonstrira Francuska. Ova generacija „Trikolora“ to potvrđuje iz godine u godinu, ali impresivnije od svega bi bilo da osvoje treće Olimpijsko zlato u nizu. U rukometu se to nikada nije desilo, pa ni u ostalim sportovima, ako izuzmemo američki košarkaški „drim tim“.

ISLANDSKI TRENERI U FINALU?

Era fantastičnih islandskih trenera bi mogla dobiti svoj krešendo u finalu XXXI Igara u Riju. Gudmundur Gudmundson (Danska) i Dagur Sigurdson (Nemačka), najveći su dokaz da su stručnjaci iz zemlje koja broji nešto više od 300.000 stanovnika pravi  rukometni fenomeni, i ne samo rukometni.

SIGURDSON KRENUO ČERVAROVIM STOPAMA?

Bivši selektor Hrvatske Lino Červar je preuzeo nacionalni tim 2002, posle debakla na Evropskom prvenstvu kada su „Kauboji“ završili na 16. mestu. Za manje od dve godine, „Mago di Umago“ je od Balića, Lackovića, Vorija i društva napravio Olimpijske šampione. Slično bi mogao da napravi Dagur Sigurdson sa Nemcima, pošto su „Panceri“posle godina odsustva iz završnica velikih takmičenja osvojili prvenstvo Evrope u Poljskoj 2016.

PRVA ZLATNA GROZNICA ZA POLJSKU ILI DANSKU?

Uprkos tome što su dva puta postali prvaci Evrope, Danci nikada nisu osvojili medalju na najvećoj smotri sporta, za razliku od Dankinja. Poljska je jedinu Olimpijsku medalju, bronzanu, osvojila davne 1976. u Montrealu. Ove dve velesile će se boriti za uspeh kakav nijedna prethodna generacija nije osvojila…

HEROJ KAROL BIELECKI

Tokom jednog prijateljskog meča u Hrvatskoj 2010, poljski levi bek je ostao bez oka. Od tog nesrećnog događaja, on se borio da povrati svoj najbolji nivo rukometa, kao i da zadrži mentalnu snagu kako bi, uprkos hendikepu, ostao među najboljima u svojoj branši. Karol Bielecki je uspeo i više od toga – zahvaljujući dolasku Talanta Dujšebaeva u Kielce, poljski bombarder se vratio u pravi kolosek.  Bielecki je jedan od najboljih živih primera velikog borca i sportiste.

TALANT ŽELI DUPLU KRUNU

Nikada se u istoriji rukometa nije desilo da jedan trener u razmaku od samo tri meseca osvoji Lige šampiona i Olimpijske Igre. Priliku da učini tako nešto ima Talant Dujšebaev,  koji polako postaje sinonim za poljski rukomet. Kirgiz je i kao i igrač i kao trener ostavio mnogo pečata, ali bi ga zlato u Riju učinilo jedinstvenim u svom poslu.

SPECIJALNA VEZA DUJŠEBAEVA I GUDMUNDSONA

Sećate li se neobične ljubavi Talanta Dujšebaeva i Gudmundura Gudmundsona? Teško ju je zaboraviti, a u polufinalu Olimpijskog turnira će imati priliku da je „prodube“. Za one koji su zaboravili ili ne znaju – na meču EHF Lige šampiona između Kielcea i Rajn Nekar Levena, ova dva trenera se umalo nisu potukla, a na pres konferenciji nakon susreta, Dujšebaev je optužio Islanđanina da je nepristojno gestikulirao ka njemu. Hoćemo li dobiti nastavak?

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball