SKANDI FINALE: Danska ponovo miljenik fortune, šampion brani titulu u nedelju! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

SKANDI FINALE: Danska ponovo miljenik fortune, šampion brani titulu u nedelju!

U finalu 27. Svetskog prvenstva u Egiptu sastaće se Švedska i Danska. U drugom polufinalnom duelu, branilac titule je nakon velike drame u završnici savladao Španiju 35:34 (18:16).

Spektakularni obračun dva najbolja napada na turniru, odlučen je 30 sekundi pre kraja, kada se, nakon šuta Rubena Marćana, lopta od prečke odbila desetak centimetra ispred linje gola koji je čuvao Niklas Landin. Španci su u preostalom vremenu pokušali da oduzmu loptu protivniku, ali je Svan Hansen u poslednjim trenucima otklonio poslednju dilemu.

Briljirao je Mikel Hansen sa 12 golova, dok je na drugoj strani utakmicu života igrao Danijel Dujšebaev (sedam pogodaka). Danska je vodila od samog početka, imala i plus pet tokom prvog poluvremena, ali je Španija kvalitetnom igrom u nastavku uspela da dođe na gol zaostatka, iako je u 55. minutu zaostajala 33:29. Ipak, u kritičnim trenucima po svoj tim, istakao se Niklas Landin, i pomogao da svetski šampion izbori priliku da prvi put u svojoj istorji odbrani tron.

 ŠPANIJA-DANSKA 34:35 (16:18)

Španija: Korales 1 odb, De Vargas 7 odb Daniel Dujshebaev Dovichebaeva 7, Adrian Figueras Trejo 6, Jorge Maqueda Peno 5, Alex Dujshebaev Dovichebaeva 4, Ferran Sole Sala 3, Aleix Gomez Abello 3, Ruben Marchan Criado 3, Aitor Arino Bengoechea 2.

Danska: Meler 3 odb, Landin 7 odb Mikkel Hansen 12, Magnus Saugstrup Jensen 7, Morten Toft Olsen 4, Mathias Gidsel 4, Lasse J. Svan 3, Magnus Landin Jacobsen 2, Lasse B. Andersson 1, Simon Hald Jensen 1, Emil M. Jakobsen 1.

Iako je skoro čitav turnir presedeo na klupi, Morten Olsen je dobio poverenje od Nikolaja Jakobsena u polufinalu od početka do kraja. Netipično, danski selektor čitavim tokom meča nije menja bekovsku postavu, koju su činili još Hansen i Gidsel. Briljantno je delovao danski napad, naročito u kreiranju akcija za Hansena i fenomenalnog Saugstrupa na crti, ali je i tim Đordija Ribere imao odgovor u vidu raspoloženog Danije Dujšebaeva, i sjajne saradnje spoljnih igrača sa pivotmenima Marćanom i Figuerasom. Ipak, za trijumf nad Danskom bio je neophadan nešto bolji golmanski učinak, ili nešto bolja igra Raula Entreriosa, koji je kao retko kada podbacio.

Oba tima su toliko dobra bila u napadu da se broj grešaka direktno reflektovao na kretanje rezultata. Danci su stekli opipljivu prednost kažnjavajući svaku grešku protivnika, a Španci su se na isti način vraćali, i tako 60 minuta. 

Danska je početkom nastavka ponovila plus četiri i čuvala ih desetak minuta u igri gol za gol, ali je Španija sredinom drugog poluvremena uspela da stigne na gol zaostatka. Do 60. minuta, evropski šampion je imao samo jedan napad za izjednačenje, kada je Anhel Fernandez iz teške situacije u kontra napadu pogodio Niklasa Landina.

Ofanziva je bila do te mere kvalitetna na obe strane, da je svaka dobra odbrana ekspresno valorizovana pred pred protivničkim golom. Nisu spuštali ritam ni jedni ni drugi. To je moglo skupo da košta Dansku u završnici – nakon gola Magnusa Landina iz kontre za 33:29 u 55. minutu, delovalo je da je priča završena, međutim, Španci su za tri i po minuta načinili seriju 5:1 i smanjili na 35:34. De Vargas je odbranio zicer Svan Hansenu, i omogućio saigračima da sa loptom u posedu uđu u poslednji minut, sa namerom da izjednače.

Nakon tajm-auta Đordija Ribere, organizovana je akcija za pivotmena, Marćan je dobio loptu na širokoj poziciji, šutirao o podlogu, ali je intezitet udarca bio prejak tačno toliko da odbitak od prečke za malo završi u polju, umesto u golu. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *