Božidar Đurković predstavio program: Jedinstvo za bolju budućnost srpskog rukometa - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Božidar Đurković predstavio program: Jedinstvo za bolju budućnost srpskog rukometa

Božidar Đurković predstavio program: Jedinstvo za bolju budućnost srpskog rukometa

zika.bogdanovic
1 komentar

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije, Božidar Đurković, kandidat za prvog čoveka srpskog rukometa na Izbornoj Skupštini osmog septembra,izneo je svoj program u 14 tačaka pred okupljenim članovima Rukometnog saveza Beograda, legendama rukometnog sporta i predstavnicima medija na starom DIF-u u Beogradu.

Kandidat koga je na predlog trenerske organizacije Rukometnog saveza Beograda, predložio RSB, pre svega, zahvalio se na podršci:

  • Podrška velikih asova jugoslovenskog i srpskog rukometa prija, ali stavlja i određeni teret, jer stanje u rukometu nije baš najbolje. Naš rukomet je na prekretnici i pitanje je šta će se desiti ukoliko se ne dese korenite promene. Petnaesta mesta na Evropskim i Svetskim prvenstvima,neodlasci u Riju, stavljaju nas u nezgodnu situaciju. Neću primenjivati koncept pljuvanja drugih kandidata – kazao je Đurković i naglasio:

Nalazimo se u teškoj situaciji. U krizi smo rukovođenja, rezultata, finansija, a ono što me najviše boli, u krizi međuljudskih odnosa. Prva stvar koju moramo da popravimo jeste da stvorimo jedinstvo. Jedinstvo koje ste i vi gradili – obratio se Đurković okupljenim rukometnim ljudima u Sali:

  • Moramo da omogućimo da za svakog dobronamernog rukometnog delatnika ima mesta. Moramo biti jedinstveni u stavu da podele na bilo kom nivou ne smeju da postoje. Svi smo svedoci da nam 10,11 najboljih igrača ne igra u muškoj reprezentaciji, da četiri-pet devojaka ne igra za žensku reprezentaciju. To je jedan od najvećih uzroka loših rezultata.  Moramo da se menjamo, edukujemo i hvatamo korak sa svetom.

Đurković je naveo negativne stvari koje muče rukomet u Srbiji…

  • U rukometu je poplava gramzimovsti, nemorala, podmetanja i neznanja.

Ciljevi Saveza u narednom olimpijskom ciklusu moraju biti jasno postavljeni…

  • Na početku smo olimpijskog ciklusa, a realan cilj naše organizacije, seniorskih, juniorskih i kadetskih reprezentacija je učestvovanje u Tokiju i na svim velikim takmičenjima do tada. To je cilj broj 1. Procene ambicija na velikim takmičenjima trebalo bi da donosi UO uz pomoć stručnih saveta. Na taj način bi se izbegavale paušalne ocene. Moramo da iskoristimo sve ljude koji su nekada bili u rukometu, koji su sada u raznim sferama, mnogi i u biznisu.

POVRATAK U SEHA

  • Jedan od prioriteta je povratak naših klubova u SEHA regionalnu ligu. Odlukom Borda SEHA su naša dva kluba izbačena i puno ima razloga za to.Imao sam više susreta sa ljudima iz Gazproma, kao i iz sedišta lige. Želim da se u tu ligu vrate naša dva kluba, jer smo mi jedni od osnivača.

SRPSKA ŠKOLA RUKOMETA I STRUČNI SAVETI

  • Nemamo standardizaciju srpske škole rukometa, ono što su Hrvati uradili. Imamo situaciju da se na severu Srbije radi na jedan način, a na jugu na drugi, istoku i zapadu drugačije. Moramo raditi po istom programu koji moraju da naprave najkvalifikovanija stručna lica, a ne predsednik. Neko će reći da je staromodno, ali pod hitno se moraju formirati stručni saveti sa najpametnijim srpskim glavama.  Oni će sa trenerima sprovoditi program srpske škole rukometa. Trenerska organizacija je jako važno pitanje. Rukomet je od igre postao nauka. Ne smemo to da zanemarimo – rekao je Đurković i apostforirao, reklo bi se, „rak-ranu“ srpskog rukometa:

  • Imamo veliki problem sa klubovima. Potrebno je obrazovati rukometne radnike,kojih nema dovoljno. Često nam se dešava da je jedan čovek i trener, i ekonom, i sekretar.  Problem su nam i igrači koji odlaze da igraju za druge reprezentacije. Najnoviji primer je Borzaš, talentovani rukometaš koji je otišao da igra za Mađare, prethodno prošavši školu Lajoša Močaia.

ČESTO MARGINALIZOVAN PRI DONOŠENJU ODLUKA

  • Ne izuzimam sebe od odgovornosti za ovakav položaj rukometa,ali sam često bivao skrajnut i marginalizovan.  Sa pozicije predsednika mogu mnogo stvari da promenim na bolje. Ono što je sigurno jeste da neću ostati generalni sekretar ako ne prođem na izborima.

NEMA ČAROBNOG ŠTAPIĆA

  • Odlaze nam deca u druge sportove, ostaje nam, takoreći, škart. Ako se ne dozovemo pameti, gubimo ovu bitku sigurno. Imamo šanse, ali niko nema čarobni štapić da uradi nešto preko noći. Izgubili smo sponzore, neće da čuju za nas, upravo zbog ovakve situacije. Niko neće da finansira nekog ko se tamo svađa i iskazuje nejedinstvo – rekao je Đurković na kraju izlaganja svog programa u 14 tačaka.

NISAM PRIČAO SA ADŽIĆEM

U medijima se pojavila i informacija da je Dragan Adžić viđen na klupi Srbije ako Đurković postane predsednik.

  • Nisam razgovarao sa Draganom Adžićem,ali očigledno nekome treba da se ti klipovi podmeću.

BIOGRAFIJA

Rođen u Beogradu 1963. godine. Oženjen, otac troje dece. Rukometom počeo da se bavi u BASK-u 1978, a sa prekidima nastupao za Partizan.Igrao u Nemačkoj u periodu od 1991. do 1993. godine, kao i u Pari Sen Žermenu 1998.godine.  Funkcionersku karijeru započeo kao sportski direktor RK Partizan, a uskoro postao i generalni sekretar RSS. Učestvovao dva puta na Olimpijskim Igrama. Član EHF-a od 2004.godine, kao član Arbitražne komisije i Nadzornog odbora. Kandidat za predsednika Takmičarske komisije EHF.

PODRŠKA OD ŠKRBIĆA, POKRAJCA, PERUNIČIĆA

Na promociju Đurkovića u kandidata bili su i nekadašnji reprezentativci Dragan Škrbić, Nedeljko Jovanović, Nenad Peruničić, zatim Branislav Pokrajac, Ljubica Bukurov, itd…

Možda vam se dopadne

1 komentar

Pitanje je sad 02/09/2016 - 06:32

Bravo bozo…
17 (sedamnest) godina si u RSJ, RS SCG, RSS.
Pa kako se ne seti da sve te IDEJE realizujes za taj period ?
Gramzivost u rukometu si ti, majstore. Pomeri se i pusti druge ljude sa novim idejama da rade, neka i grese ali pusti ih.
Nmoj nam sada prodavati ti, neke nove ideje. Jer to nisu ni tvoje ideje, niti predsednik saveza moze da ih realizuje.
Posebno sto se sada valjas u blatu vladajuce politike isto kao sto si se 2012 valjao u zutom blatu .
Mislis da su sve sve zaboravili ?

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball