Balkan-Handball.com

Balkanski David protiv Golijata (18)

PIŠE: MARKO MARJANOVIĆ

Prvi balkanski derbi na ovom Euru biće susret Davida i Golijata. Hrvatska je po mnogo čemu apsolutni favorit protiv Crne Gore i očekuje se lagana pobeda, ali isključivo ukoliko se protivnik ne potceni. Biće to drugi duel ovih reprezentacija u istoriji velikih takmičenja. Na Evropskom prvenstvu u Norverškoj 2008. Hrvatska je slavila 34:26.

Đetići nisu slučajno u Danskoj, što su i pokazali solidnim intervalima protiv Švedske. Odsustvo Draška Mrvaljevića je limitiralo njihove ambicije, sada u potpunosti okrenute ka meču sa Belorusijom u kojem će tražiti prolaz u drugi krug. Rasterećeno će pristupiti meču sa Kaubojima, što uvek može biti opasno po favorite. Ipak, Slavko Goluža je svestan toga i poziva na oprez, a Zlatko Horvat podseća da je Crna Gora nedavno pobedila Nemačku, i da protiv takve ekipe opuštanje može biti kobno.

Ubojiti hrvatski napad biće veliko iskušenje za ekipu Zorana Kastratovića, koji je i sam  istakao da je odbrana podbacila u prvom kolu. Biće zanimljivo videti da li će se ponovo odlučiti na duboku zonu, s obzirom na pokretljive Golužine bekove i ekstremno kvalitetna krila. I pored  osam minuta bez gola na otvaranju, podatak da se jedino Ninčević i Vuković uz golmane nisu upisali u strelce dovoljno govori o širini hrvatskog napadačkog asortimana.

Nemanja Grbović, mladi pivotmen Crvene Zvezde, oporavio se od lakše povrede rebara zadobijene protiv Švedske. Iako su se lekari crnogorskog tima pribojavali da je došlo do preloma, on će biti na raspolaganju timu kao alternativa Mladena Rakčevića.

Posle najubedljivije svoje pobede ikada na Evropskim prvenstvima, treća reprezentacija Evrope i Sveta ima vrlo izglednu priliku da trijumfom obezbedi plasman u drugi krug. Videćemo koliko će taj zadatak biti težak.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *