Borba i za "najboljeg trećeg" - Srbija, Crna Gora i Slovenija u kalkulacijama - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Borba i za „najboljeg trećeg“ – Srbija, Crna Gora i Slovenija u kalkulacijama

Borba i za „najboljeg trećeg“ – Srbija, Crna Gora i Slovenija u kalkulacijama

zika.bogdanovic
4 komentari

Posle odigranih mečeva četvrtog kola kvalifikacija za EURO 2014, poraza Crne Gore i Slovenije, te remija Srbije, tema “najbolji trećeplasirani tim koji ide u Dansku”, postala je vruća i aktuelna, pa ćemo pokušati da razjasnimo, o čemu se zapravo radi.

Pored 14 reprezentacija iz sedam grupa i Danske kao 15. učesnika i domaćina, poslednji tim koji će obezbediti plasman na EURO 2014 biće tim koji je osvojio najviše bodova SAMO u mečevima sa prve dve ekipe u svojoj grupi.

Pogledom na trenutno stanje po grupama, realno je očekivati borbu između trećeplasiranih timova u tri grupe – gde su Srbija, Crna Gora i Slovenija.

Crnogorci su trenutno u najboljoj situaciji i praktično, gotovo izvesni učesnici EURO 2014, i ako izgube poslednja dva meča od Nemačke i Danske. Zahvaljujući pobedama nad ova dva rivala Crna Gora već ima četiri boda osvojena u mečevima sa potencijalnim brojevima “1” i “2”. Dakle, jedna pobeda Crnogorce vodi u Dansku, a vrlo verovatno i oba poraza.

Češka se isto može naći sa četiri boda u mečevima sa najboljima u grupi, kao najbolja trećeplasirana ekipa. Eventualni poraz u Izraelu i pobeda nad Crnom Gorom, mogla bi Jihu i drugove da “baci” na treće mesto iza Crne Gore i Nemačke (sa kojom su slabiji u međusobnom duelu). Dakle, navijanje za Crnu Goru, biće “pod obavezno” za srpske navijače.

TABELA:
Crna Gora 6
Nemačka 4
Češka 4
Izrael 2

Što se tiče reprezentacije Srbije, situacija je daleko zamršenija, jer do kraja, gotovo svako svakoga može da pobedi. Pod uslovom da Austrija i Rusija budu na prva dva mesta, Srbija trenutno ima tri boda (dva od Rusa u Nišu i bod iz Zrenjanina), bod manje od Crnogoraca.

TABELA:
Rusija 6
Austrija 5
Srbija 5
BiH 0

Jasno je da će u tom slučaju, Crna Gora spašavati Srbiju u duelu sa Nemcima ili Česima. Ako Srbija izgubi u Rusiji, moraće da drži fige Crnogorcima, jer samo broj “1” ili “2” Crne Gore, omogućio bi “Orlovima” odlazak u Dansku kao najboljoj trećeplasiranoj ekipi.

U slučaju poraza od Rusije, Srbija će gledati i u drugi komšiluk, tamo gde igraju BiH i Austrija. Ako bi tim Dragana Markovića napravio iznenađenje, to bi prolongiralo odluku o prva dva tima u grupi za poslednje kolo, kada Austrijanci dočekuju Rusiju (biće im potrebna pobeda, a Rusi bi već imali obezbeđeno prvo mesto).

Suma sumarum, Srbija može i do pozicije broj 2 i sa samo jednim bodom u poslednja dva kola, pod uslovom da Austrijanci izgube oba meča, što nije neverovatno, ali isto tako, daleko od izvesnog…

U takvoj podeli karata za treće mesto, Austrijanci već imaju tri osvojena boda od Srbije, što im ne bi bilo dovoljno, ako Crna Gora završi na trećem mestu…

Treća grupa iz koje bi mogao da dođe najbolji trećeplasirani tim jeste ona gde se nalazi reprezentacija Slovenije. To bi mogla da bude Belorusija ili Slovenija. Island je obezbedio plasman na EURO 2014, kao prvi ili eventualno drugi. Sloveniju na EURO 2014 vode dve pobede nad Belorusima kući i u Rumuniji. Vodi ih i samo trijumf nad Belorusijom, pod uslovom da Rutenka i drugovi izgube u Minsku od Islanđana, koji su već u Danskoj.

Opet, ako Slovenci omanu u Rumuniji, a Belorusi pobede Islanđane, četvrta reprezentacija sveta bi mogla da završi kao treća u grupi sa tri osvojena boda u duelima sa najboljima.

U nekoj konstalaciji stvari, Belorusi bi takođe mogli da budu treći sa tri osvojena boda iz duela sa najboljima…

TABELA:
ISLAND 8
BELORUSIJA 5
SLOVENIJA 3
RUMUNIJA 0

Puno je kalkulacija i samo jedno izvesno – neizvesnost do poslednjeg dana kvalifikacija. Tako su Ex-Yu timovi sami sebi “zamesili”…

Trenutni broj bodova osvojen u mečevima sa dve potencijalno najbolje ekipe u grupi…

CRNA GORA 4
AUSTRIJA 3
SRBIJA 3
ČEŠKA 2
NEMAČKA 2
SLOVENIJA 1
BELORUSIJA 1

MAKEDONCI SAMO KAO DRUGI

Što se reprezentacije Makedonije tiče, situacija je jasna. Pobede nad Švajcarskom u gostima i Portugalijom kod kuće, donose Lazarovu i drugovima drugo mesto. Ne postoji opcija da tim Ivice Obrvana završi kao treći posle dva poraza od Španije…

Možda vam se dopadne

4 komentari

Ljupco 08/04/2013 - 19:35

makedonija ke bide vtora sigurno megutoa srbija tesko neveruvam ke gledaat na tv

Odgovori
ace mk 09/04/2013 - 22:29

ne bidi taka siguren, kako pocnavme so noviot selektor… koci malku – sigurno vtora, daj boze da bide, ama…

Odgovori
Kastratović pozvao Crnogorce za jun – Žarko Marković na spisku :: Balkan Handball 13/05/2013 - 09:48

[…] Crna Gora je gotovo izborila plasman u Dansku. Samo teorijski, Rakčević i drugovi mogu ostati bez novog velikog takmičenja, a u najgoroj varijanti, porazi od Nemačke (kod kuće) i Češke u gostima, mogu “crvene” staviti u položaj najbolje trećeplasirane reprezentacije… […]

Odgovori
Vranješ započinje operaciju “Danska 2014″ :: Balkan Handball 10/06/2013 - 09:47

[…] O reprezentacijama koje konkurišu za odlazak u Dansku kao najbolje trećeplasirane, već smo pisali… […]

Odgovori

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball