Direktor RK NEXE Zdenko Kordi: "Za našu budućnost nema brige" - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Direktor RK NEXE Zdenko Kordi: „Za našu budućnost nema brige“

Direktor RK NEXE Zdenko Kordi: „Za našu budućnost nema brige“

zika.bogdanovic
1 komentar

Puno se čaršijskih priča ispričalo oko sadašnjeg trenutka i neizvesne budućnosti koja je pred hrvatskim vicešampionom RK NEXE. Kriza u građevinarstvu koja je uzdrmala glavnog sponzora kompaniju NEXE, kao i odlasci nekolicine perspektivnih igrača, sudeći po rezultatima i entuzijazmu, nisu bacile slavonski klub na kolena. O tome, planovima i tekućim temama, razgovarali smo sa direktorom kluba, Zdenkom Kordijem.

– Radili smo dobro u pripremnom periodu, igrali mečeve sa različitim protivnicima. Imali smo skor 9 od 9, pobedili Vojvodinu, Borac, osvojili turnire u Koprivnici i Beogradu, gde smo pobedili Partizan i Vardar. Po tome kako smo izgledali na pripremama, možemo biti zadovoljni. Uspešno smo odradili uigravanje mladih igrača – kaže na početku razgovora prof. Kordi kao odgovor na pitanje o pripremnom periodu u kome su Našičani briljirali.

Odlazak Roberta Markotića i još nekolicine igrača, pa oproštaj sa Sliškovićem na kraju sezone, umnogome će izmeniti strukturu tima. Kakva je struktura ekipe i na čemu ćete raditi do leta?

– Sigurno je da bismo bili konkurentniji, ali to je neminovnost, koja sve više dolazi do izražaja kod svih u regiji. Bogati Zapad kupuje naše talente, sve mlađe i mlađe. I pored odlazaka, uspeli smo da zadržimo kvalitet, a to ćemo raditi i u budućnosti. Zagreb ima pravo „prve kupovine“. Oni uzimaju aktuelne i potencijalne seniorske reprezentativce, a mi onda kombinujemo sa onima koji nisu u prvom krugu zagrebačkog izbora, pa ih uz puno rada afirmišemo i pravimo dobar rezultat.

Dugo vremena traju špekulacije i čaršijske priče o sudbini RK Nexe, s obzirom na probleme koje ima glavni sponzor kluba. Kakva je, zapravo, situacija, šta očekujete, da li kompanija ostaje uz klub i šta su mogući scenariji u bliskoj budućnosti?

– Oduvek na ovim prostorima postoji zavist i ljubomora, tako da svaki klub koji počne dobro i stabilno funkcionisati postane predmet uličnih priča i prepričavanja. Te priče o tome da će RK NEXE trajati samo 2-3 godine, bile su prisutne od prvog dana ulaska NEXE grupe u sponzorstvo kluba. Oni koju su u klubu, zadovoljni su i gledaju kako da budu još bolji. Oni nastoje da u perspektivi podižu organizaciju kluba i rezultate na još viši nivo, a dobar deo onih koji nisu u projektu, od prvog dana traže mane i prizivaju crni scenario – kaže Kordi i dodaje:

– U današnje vreme, svuda u svijetu privreda ima problema, u tome je i građevina, tako je i kod nas. Nema tu tajni, teško je, ali se radi, traže rešenja i sa verom i nadom ide u svaki novi dan. U klubu već duže vremena ulažemo trud na dogovaranju drugih, manjih sponzora, kako bismo rasteretili glavnog. Pored svih teškoća, glavni sponzor i dalje stoji iza projekta kluba. Niko od nas nije vidovnjak, pa da kaže šta će biti sutra. Svi znamo da je teško, ali radimo i želimo da se situacija u čitavom društvu pobošlja, da krenu investicije, građevina. Tada će svima biti bolje, a i mi ćemo lakše moći da pratimo svoje planove.

S obzirom da vec pola decenije imate status vicesampiona Hrvatske, da li je to uz korektne partije u SEHA ligi, nešto čime bi se vi zadovoljili i u budućnosti?

-Niko se od nas ne zadovoljava drugim mestom u Hrvatskoj, ali bi bilo bezobrazno i nerealno govoriti o tome kako će RK NEXE ili neki drugi klub iz Hrvatske uzeti titulu klubu, koji je reprezentacija Hrvatske i koji ima višestuko veći budzet, a znamo gde je po kvalitetu reprezentacija na svetu. Osim toga, u Hrvatskoj postoje bar 3-4 kvalitetna kluba, koji se ravnopravno bore za poziciju dva u našem rukometu. Svako ko se bavi sportom, tako i mi u RK NEXE, živimo za pobedu nad Zagrebom (reprezentacijom Hrvatske), ali smo i realni. Ne želimo da stvaramo lažnu nadu, ni sebi, ni našim navijačima, a ni sportskoj javnosti. Naš cilj je napredovati, igrati što bolje i praviti dobre rezultate u svim takmičenjima, a kad se ukaže prilika, pobediti i nekoga poput Zagreba. U rukometu možete ostvariti vrhunski rezultat, osvojiti evropsku titulu i da niste prvi u nacionalnom prvenstvu. To je veliki cilj, zar ne? Postoji EHF Kup, Čelendž….

Za to vreme, radi se na svim nivoima…

– Uradili smo puno na ukupnoj organizaciji kluba, napravili školu rukometa sa šest ekipa u sistemu takmičenja. Imamo 150 dece i šest trenera, a svake godine se broj ekipa povećava. Osnovali smo i veteransku ekipu, medicinskim tim sa doktorom i dva fizia. Imamo i fitness sa kondicionim trenerom, školovali dva para sudija, tri mlada trenera, a sve više naših mladih igrača igra na pozajmicama po raznim klubovima. Sve više naših ekipa učestvuje na turnirima u zemlji, ali i region (Hrtkovci, Rastimo Novi Sad, Prag, Medugorje, Banja Luka, Maglaj). Razvijamo se u svim segmentima, tako da za budućnost RK NEXE, a rang takmičenja će određivati mogućnosti članova UO da obezbede što kvalitetnije sponzore, kao i svuda na svetu.

Kakav je status i stav o radu Kasima Kamenice?

– Kamenica ima stabilan višegodišnji ugovor, što samo po sebi govori o tome kako radi i kakvo je zadovoljstvo kluba rezultatima njegovog rada.

Duvaju neki novi vetrovi u SEHA ligi, dogovor sa Gaspromom je tu. Kako gledate na čitav projekat? Da li mislite da vam je mesto eventualno ugroženo i da će se za njega jagmiti još neki hrvatski timovi?

-SEHA ligu smo u ove dve sezone izneli mi – klubovi učesnici. Prošle sezone je liga imala dosta porođajnih muka, dok je ova sezona na puno višem nivou. Od prvog dana smo svi priželjkivali i planirali dovođenje jakog sponzora lige. Sa Gaspromom se pregovaralo još od leta prošle godine. Prema informacijama koje mi imamo, sa Gaspromom je dogovoreno sponzorstvo koje će puno značiti za ovu ligu. Sponzor želi da se u ligu uključe i po dva kluba iz Mađarske, Poljske i Srbije, što bi bitno podiglo kvalitet. Onim klubovima koji su osnivači lige, koji su uložili znatna finansijska sredstva, trebao bi biti zagarantovan status tri sezone, pod uslovom da ti klubovi zadrže nivo potreban za ovu ligu. Sigurno je da će sada biti onih, koji će biti naglo zainteresovani, a protekle dve sezone su imali na stotine argumenata protiv SEHA lige.

Za kraj, koga vidite u finalu SEHA F4 u Skoplju?

– Koliko znam, sprema se spektakl u Skoplju za vreme F4. Još uvek je neizvesna borba za plasman na završni turnir, iako se učesnici naslućuju. Lično mislim da bi finale mogli da igraju Metalurg i Zagreb, ali bi finale Vardar – Metalurg izazvalo još veću pažnju domaće javnosti. A pobednik, pobednik će i ove sezone biti rukomet i SEHA liga – zaključio je Kordi.

Možda vam se dopadne

1 komentar

a 19/02/2013 - 23:18

onda recite koliko kasne place igracima ove sezone,a koliko ste ostali duzni igracima od prosle sezone?

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball