Balkan-Handball.com

GASPROM UZ SEHU DO 2019 – MIHAJLOVSKI: Svi zadovoljni!

Iz Vesprema: Marko Marjanović

Rukovodstvo SEHA Gasprom lige, kako se regionalno takmičenje od nedavno zove, održalo je danas konferenciju za medije na kojoj su upoznali javnost sa novinama koje se očekuju, i zaključcima koji su doneti na sastanku sa federacijama osnivačima i klubovima učesnicima. Glavne impresije i najbitnije odluke, brojnim novinarima okupljenim u Vespremu preneo je predsednik SEHA Gasprom lige, Mihajlo Mihajlovski.
– Prvo moram reći da sam jako prijatno iznenađen brojem predstavnika medija na ovoj pres konferenciji, što nam odaje priznanje i daje motiv da nastavimo sa razvijanjem kao i prethodne četiri godine, baš kao i priznanje za dobar rad u kontinuitetu od strane federacija i klubova na skupštini – rekao je Mihailovski na početku izlaganja.
– Imali smo i prvi handball – forum, koji će se od sada na kraju jesenjeg dela prvestva, kao i na kraju sezone, održavati sa svim učesnicima SEHA lige.

SA GASPROMOM DO 2019
– Najbitniji  zaključak sa sastanka je da smo se u načelu dogovorili da važeći ugovor sa Gaspromom produžimo na još četiri godine, za dobrobit svih učesnika. Promenili smo ime takmičenja, ono sada glasi SEHA Gasprom liga. Dobra stvar u tome je, što smo do sada, kao GSS SEHA liga, bili vezani samo za jedan Gaspromov projekat, a sada smo vezani za celu Gasprom korporaciju, što nam daje veću stabilnost.

FEDERACIJE ZADOVOLJNE
– Nama koji se bavimo SEHA Ligom veliko zadovoljstvo čine i pohvale federacija sedam zemalja članice SEHE. Još mi je draže što klubovi koji se takmiče, nisu imali primedbe,već su učestvovali predlozima za napredak. To znači da smo svi zajedno na dobrom putu.

RASTE I GLEDANOST
Direktor lige, Siniša Ostoić, naglasio je još jedan boljitak.
– Od samog osnivanja mi vrlo brzo napredujemo I idemo ka boljoj budućnosti. Ove sezone broj navijača u halama povećan je je za 20%. Od 90 utakmica, direktno je prenošeno čak 80. I to je dokaz da liga raste.
Ovaj format završnice takmičenja ispostavio se kao dobro rešenje.Razmišljali smo da li je bolje da napravimo plej of ili fajnal for. Sada vidimo da nismo pogrešili, polufinalni mečevi su bili sjajni. Puno gledalaca i brojni novinari su dokaz da je ovo dobar potez. Ovakav sistem se ispostavlja dobrim, verovatno ćemo se i dalje pridržavati njega.

DOLAZI VREME BALKANACA
– Sa Gaspromom imamo odličnu saradnju, na zadovoljstvo svih nas. Oni su takođe jako zadovoljni svime što radimo.Jako nam godi podatak da imamo tri predstavnika u četvrtfinalu Lige šampiona, a ostale države samo po jednog. Klubovi iz SEHA lige su i sami istakli da tome značajno doprinosi igranje u regionalnom takmičenju, jer je time porastao kvalitet u svim zemljama regiona. Po mom mišljenju, to znači da su prošla vremena kada su Nemci i Španci dominirali Evropom, i da dolazi vreme balkanskih zemalja – istakao je Mihajlo Mihajlovski.

 

BEŠIKTAŠ “PRVI PIK”
– Drugi zaključak se odnosi na predlog Gasproma da se iduće sezone u nadmetanje uključi i šampion Turske, ukoliko konstantujemo da ispunjavaju sve uslove. Mislimo da bi Bešiktaš mogao biti dobar kandidat, jer je nastanjen u velikom gradu kakav je Istanbul, a ima i dobru halu. U njihovu korist ide i činjenica da su igrali u Ligi šampiona ove godine.
– Što se ostalih potencijalnih kandidata tiče, ne bih da špekulišemo mnogo, znamo svi kako smo se opekli sa Slovencima prošle godine.  – oprezan je Mihajlovski.

VESPREM OSTAJE, SEGED NEIZVESTAN
Vesprem je prezadovoljan debitantskom sezonom, i spremni su da produže učešće- kazao je Mihajlovski.

– Što se Pik Segeda tiče, prošle godine smo imali neuspešne razgovore, ali bi sada bilo lepo da nam se priključe, lepo je imati prošlosezonskog osvajača EHF kupa i aktuelnog četvrtfinalistu Lige šampiona. Videćemo kuda će nas pregovori odvesti.
– Od samog osnivanja, naš cilj je da menjamo države gde se organizuje fajnal –for. Do sada su to bili Skoplje, Zagreb, Novi Sad I Vesprem, a sledeći organizator će se znati krajem godine.
– Ranije nam je imperativ bio da obezbedimo prohodnost u EHF takmičenja, ali sada to nije slučaj, jer timovi iz naše lige konstantno igraju u evropskim takmičenjima.
– Razmišljali smo o tome da uvedemo ispadanje iz SEHA lige, ali se nekoliko fedracija protivilo takvoj eventualnoj odluci. Tražičemo rešenje za to pitanje – odgovarao je Mihailovski na pitanja novnara.
SAMO ŠEST KLUBOVA SIGURNO
Hrvatska i Makedonija kao nosioci cele ideje imaju po dva zagarantovana predstavnika. Sigurni su i Tatran Prešov, odnosno Meškov Brest, pošto je Gasprom sponzor. Ostalima mesto nije zagarantovano – istakao je Mihajlov, podsetivši na ranije problem sa određenim klubovima.
– Uslovi su ono što određuje učesnike. Crnogorske i BIH ekipe smo izbacili upravo jer nisu mogle da ispune standarde. Ministar finansija Crne Gore i gradonačelnik Cetinja dolazili su da me ubeđuju za Lovćen, a ni do danas nisu napravili pomak. Pokazalo se zato da je ulazak Vesprema umesto Lovćena pun pogodak.
SVE BLIŽE KELNU
– Prošle godine smo dobili pohvale od EHF-a iz Beča za organizaciju fajnal – fora u Novom Sadu. Po mnogim aspektima, organizacija završnog turnira sve više liči na fajnal – for Lige šampiona u Kelnu. Još uvek nismo na tom nivou, ali pohvale su najbolji dokaz da napredujemo – smatra predsednik SEHA Gasprom lige.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *